maanantai 30. kesäkuuta 2008

Herkkua luksustähteistä

Lauantailta jäi yli melkein täysi purkillinen Ricotta-juustoa ja sitä pinaattikastikettakin lähes puoli litraa (kuten sanottu, se oli reilu annos...), joten sunnuntaina oli miettiminen mihin ne käyttäisi kun kumpaakaan ei todellakaan halunnut hukkaan heittää. Heräsi ajatus että voisikohan niistä saada lasagnen aikaiseksi ja yllätys oli suuri kun hakukoneesta ponnahti useita osumia haulla ricottapinaattilasagne. Ei sitten sekään ollut niin omaperäinen ajatus kuin ensin tuntui :) Yksikään ohje ei kuitenkaan toiminut sellaisenaan, joten lopputulos oli omiin tarpeisiin sopiva viritys. Ja tätä tehdään todellakin uudestaan vaikkei tähteitä olisikaan!

Ricotta-pinaatti-lasagne
12 lasagnelevyä
200g Ricotta-juustoa
4½dl pinaattikastike (ohje täällä)
1dl tuoretta Parmesan-juustoraastetta
½ punttia basilikaa
1tlk (400g) tomaattimurskaa
1rkl tomaatipyrettä
1 iso punasipuli pieneksi silputtuna
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1rkl oliiviöljyä
(1-)3 maustemittaa cayennejauhetta
suolaa ja mustapippuria
Tuore mozzarella tai mozzarella raastetta
Tee ensin tomaattikastike. Kuumenna oliiviöljy paistinpannussa ja lisää punasipuli. Pehmennä sipulia miedolla lämmöllä n.10min. Lisää valkosipuli ja paista vielä hetki. Lisää tomaattimurska, tomaattipure sekä mausteet ja hauduta ilman kantta n.15 minuuttia.
Sekoita Ricotta ja Parmesan pinaattikastikkeeseen. Jos käytät valmista kastiketta, sitä voi hieman lämmittää ettei se ole ihan jääkaappikylmää.
Laita uunivuoan pohjalle ohut kerros tomaattikastiketta. Levitä sen päälle kerros lasagnelevyjä (3kpl). Levitä päälle neljäsosa pinaattikastikkeesta ja ripottele pinnalle basilikan lehtiä. Levitä päälle ohut kerros tomaattikastiketta. Toista kerrokset vielä kaksi kertaa. Laita viimeisen tomaattikerroksen päälle lasagnelevyt ja pinnalle viimeinen neljäsosa pinaattikastiketta. Ripottele pinnalle vielä mozzarellaraastetta tai revi tuore mozzarella pieniksi paloiksi. Paista 200C asteessa n.1 tunti.

sunnuntai 29. kesäkuuta 2008

Lauantain gourmet-ruokaa

Mietimme pitkään menisimmekö johonkin hyvään ravintolaan syömään kun kerrankin pääkaupungin keskustan vilinässä pyörimme, mutta päädyimme silti kotikokkaukseen. Katselimme kuitenkin erään suosikkiravintolamme menua ja saimme sieltä idean omaan ateriasuunnitteluumme. Ja ateriasta tulikin kyllä niin maistuva, että mikä tahansa ravintola olisi saanut tosiaan laittaa parastaan että olisi saanut meidät annoksemme vaihtamaan... Lauantain listalla oli alkuun Ricotta-tomaatti-leipiä ja pääruoaksi pannulla paahdettua kuhaa, siitakesieniä Pecorino-perunaröstiä sekä pinaattikastiketta. Nam!

Ricotta-tomaattileivät (muokattu heinäkuun Elle-lehdestä)
4rkl Ricotta-juustoa
4 isoa aurinkokuivattua tomaattisiivua hienonnettuna
2rkl silputtua ruohosipulia
rouhaisu mustapippuria
ripaus merisuolaa
täysjyväpaahtoleipää
koristeeksi rucolaa
Sekoita täytteen ainekset keskenään. Paahda leipä ja sivele päälle reilu kerros tahnaa. Lisää rucolaa ja laita vielä toinen leipä päälle kanneksi.


Paahdettua kuhaa ja siitakesieniä
200g kuhafilettä
2 hienonnettua valkosipulin kynttä
hieman suolaa
ripaus sitruunapippuria
½tl Santa Marian Seafood&Fish mausteseosta
200g siitakesieniä puolikkaina
rouhaisu mustapipuria
oliiviöljyä paistamiseen
Poista kuhasta ruodot jos niitä vielä on ja pyyhkäise ylimääräiset "limat" pois talouspaperilla. Mausta tasaisesti suolalla, sitruunapippurilla ja mausteseoksella. Kuumenna öljy paistinpannussa. Kun öljy on lämmennyt lisää pannuun valkosipuli, sienet ja kuhapalat (sienet keskelle, kuhat reunoille). Laske lämpöä ja paista kuhapalat molemmin puolin kullanruskeiksi. Mausta sienet mustapippurilla ja sekoittele niitä paiston aikana etteivät ne ja varsinkaan valkosipuli pääse palamaan.


Pecorino-perunarösti (6kpl)
3 isohkoa perunaa
1 kananmuna
1dl raastettua Pecorino-juustoa
rouhaisu mustapippuria myllystä
½tl kuivattua timjamia
oliiviöljyä paistamiseen
Raasta perunat karkeaksi raasteeksija puristele se kuivaksi talouspapern tai kankaan sisällä. Laita kaikki ainekset kulhoon ja sekoita keskenään. Paista miedolla lämmöllä annosrösteiksi pienellä lettupannulla.


Pinaattikastike (reilu annos)
4 kevätsipulia
oliiviöljyä
2dl ruokakermaa
1dl kasvislientä
200g tuoretta pinaattia (poista paksut lehtiruodit)
ripaus suolaa
pari rouhaisua valkopippuria myllystä
ripaus muskottipähkinää
Viipaloi sipuli ja kuulota se kattilassa nopeasti. Lisää kasvisliemi ja kerma ja hauduta kannen alla miedolla lämmöllä n.15min. Kaada pinaatit joukkoon, mausta suolalla, valkopippurilla sekä muskottipähkinällä ja kiehauta seos. Sekoita vielä sauvasekoittimella tasaiseksi.

torstai 26. kesäkuuta 2008

Nopeaa ja täyttävää iltaruokaa

Tiistaina katselimme jääkaapin sisältöä ja mietimme miten päästä eroon viikonloppuna yli jääneistä herkkusienistä. Kananmunapaketti joka oli sijoittunut sienten viereen ratkaisi asian ja munakashan siitä syntyi. Kaikkea muutakin mitä munakkaaseen laitoimme löytyy normaalisti aina kaapistamme, mutta tällä kertaa piti hakea täydennystä chorizo ja oliivivarastoon ennen kokkauksen aloitusta.

Herkkusieni-Chorizo-munakas
8 pienehköä tuoretta herkkusientä viipaloituna
Pätkä chorizo-makkaraa (n.20-30g) pieninä kuutioina
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
½ punainen paprika pieninä kuutioina
8 isoa vihreää oliivia viipaleina
2 kevätsipulia siivuina
8 tuoretta basilikan lehteä silputtuna
½tl kuivattua oreganoa
pari rouhaisua mustapippuria
4 kananmunaa
1rkl kylmää vettä
Pinnalle raastettua Pecorino-juustoa ja rucolaa


Riko kananmunat kulhoon. lisää 1rkl kylmää vettä ja sekoita ne haarukalla (tai vispilällä jos haluat seoksesta kuohkeamman). Lisää joukkoon silputtu basilika, oregano ja mustapippuri. Jätä seos odottamaan. Paista herkkusieniä oliiviöljyssä pannussa muutama minuutti. Lisää kuutioitu chorizo (joka tuo paistokseen myös sopivasti lisää rasvaa jos sienet tuntuvat kuivilta) ja valkosipuli. Paista hetki ja lisää paprika. Paista kunnes paprika hieman pehmenee ja lisää oliivi ja kevätsipuli. Lisää heti perään myös kananmunaseos. Sekoita ainekset keskenään ja anna paistua miedolla lämmöllä. Munakkaan voi paistaa vain yhdeltä puolelta ja kääntää lopuksi toinen puoli toisen päälle, mutta me halusimme tällä kertaa sen molemmin puolin paistettuna joten käänsimme sen lautasen avulla ympäri kun pinta oli hieman hyytynyt.

maanantai 23. kesäkuuta 2008

Kreikan maut mielessä ja kielellä

Kreikkalaiset lihapullat eli "Keftedes" lisähöysteineen (Tsatziki, feta-juusto ja raikas salaatti) kuuluvat tällä hetkellä ehdottomiin ruokasuosikkeihimme. Pullat, kuten myös lisukkeet joita on ehdottomasti oltava tarjolla, on helppo valmistaa ja kuitenkin koko ateriasta saa suuhun reilusti makuvirikkeitä. Kreikkalaisille lihapullille taitaa löytyä yhtä monta ohjetta kuin on tekijääkin, tai ainakin kreikkalaista sukua... Meidän pullista puuttuu feta (kun sitä on lautasella muussa muodossa) sekä kaneli ja enemmät yrtit (minttu, timjami, oregano, rosmariini...), mutta niillä saa kyllä mukavaa vaihtelua jos sellaista joskus kaipaa. Eroa löytyy myös jauhelihasta. Me käytämme aina ihan pelkkää naut
aa kun taas Kreikassa ainakin useimmin vähintään yksi osa on lammasta.

Kreikkalaiset lihapullat
400g jauhelihaa
1 kananmuna (sidosaineeksi)
1-2rkl korppujauhoa tai liotettuja (ja käsin kuivaksi puristettuja)leivänmuruja
1 punasipuli pieneksi hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä pieneksi silputtuna
2 tomaattia pieneksi silputtuina (poista siemenet)
10 kalamata-oliivia pieneksi pilkottuna
10 keskikokoista kaprista pieneksi pilkottuna
basilikaa (tai muita yrttejä)
mustapippuria
Puristele aineet käsin hyvin keskenään ja pyöritä niistä pienehköjä pullia. Paista uuninpellillä 225C asteessa n. 20-30min (me pidämme omista lihapullistamme hieman kuivempina, joten siitä ehkä normaalia pidempi paistoaika)


Tsatziki
1prk maustamatonta jugurttia (esim. Total)
½ kurkku
1-2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1rkl hienonnettuja mintun lehtiä
rouhaisu mustapippuria
Laita pala talouspaperia siivilään ja kaada jugurtti siihen. Anna valua jääkaapissa mielellään muutama tunti. Kreikkalaista paksua jugurtia esim. Total ei pahemmin tarvitse valuttaa, mutta kotimaiset maustamattomat jugurtit ovat ilman valutusta ehdottomasti liian vetisiä. Jugurtin koostumus saisi valutuksen jälkeen muistuttaa lähes levitettävää tuorejuustoa. Pilko kurkku pieniksi paloiksi (voi myös raastaa isolla terällä) ja valuta sitä n. puoli tuntia. Päälle voi ripottaa hieman suolaa edistämään veden poistumista. Purista lopuksi kurkuista käsin liiat vedet pois. Sekoita ainekset keskenään ja anna vielä maustua hetki ennen tarjoilua.


Uuni-feta
1 Kreikkalainen fetakuutio (ehdottomasti aito Kreikkalainen)
muutama viipale säilöttyjä jalopenoja
rouhaisu mustapippuria
kuivattua basilikaa ja oreganoa
tilkka oliiviöljyä
Laita fetapala folion päälle. Ripottele sen päälle yrtit, pippuri ja jalopenon palat sekä hieman öljyä. Kääräise folionyytti kiinni ja paista uunissa n. puoli tuntia (kunnes feta on kunnolla lämmintä ja jonkunverran pehmennyt). Nautiskele lihapullien, salaatin tai vaikkapa ihan tavallisen grillipihvin kera.