torstai 18. helmikuuta 2016

NOPEA OMENAHILLOKE JA IHANAN RAPEAT VOHVELIT




Ystävänpäivän aamuna päätin yllättää perheen ja paistelin vohveleita pitkästä aikaa. Vohvelirauta on saanut olla rauhassa kaapin uumenissa, mutta nyt kun se sieltä kaappien järjestelyn seurauksena ilmaantui, alkoi noita herkullisia, rapeita herkkuja heti tehdä mieli. Yleensä (silloin harvoin kun vohveleita on paistettu) olen herkutteluvohveleihin laittanut kermaa ja voita ja vissyä rapeuden takaamiseksi. mutta nyt aamupalavohveleihin kokeilin muuta; jugurttia ja spelttijauhoja. Ja tuli niin hyviä, ettei paremmasta väliä. Taisi syntyä uusi vohvelitaikina suosikki!

Taikinasta voi jättää sokerit pois jos haluat herkutella ne suolaisen täytteen kera, mutta tälle aamiaiselle keitin makeiden vohveleiden pariksi pikaisen omenahillokkeen. Käytin siihen karamelisoitua ruokosokeria (fariinisokeri ajaisi varmasti myös saman asian) ja siitä tuli ihan mielettömän hyvää! Hillokkeen keittoon ei mene kuin n.10min, joten sen saa hyvin tehtyä sillä välin kun vohvelitaikina vähän turpoaa ja sitten se taas jäähtyy juuri sopivaksi samalla kuin vohvelit paistuvat.

Rapeat speltti-jugurttivohvelit
3 kananmunaa
1dl (125g) turkkilaista jugurttia 
1,5dl spelttijauhoja
1dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
0,5dl sokeria
2tl vaniljasokeria
1-1,5dl maitoa
2rkl voisulaa
Sekoita ensin kananmunat ja jugurtti hyvin keskenään. Sekoita sitten muut aineet joukkoon. Tarkista maidon määrä taikinan tarpeen mukaan. Jos et käytä spelttijauhoja 1dl maitoa riittää varmasti, minä käytin näihin 1,5dl. Jätä taikina lepäämään ja turpoamaan n.15-30min. Paista sen jälkeen vohveliraudalla, Jos maltat pitää vohveleita pannussa vähän pidempään merkkivalon syttymisen jälkeen (tietysti oletan, että kaikki vohveliraudat toimivat kuten meidän, mutta kokeile omalle raudallesi sopiva aika), sitä rapeampia vohveleita saat.

Karamelisoitu omenahilloke
3 isohkoa, hapanta omenaa (n.400g)
2rkl vettä
0,5dl karamelisoitua ruokosokeria
2tl vaniljasokeria
(kanelitanko)
Pilko omenat pieniksi kuutioiksi. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja keitä keskilämmöllä n.10min välillä sekoitellen, tai kunnes omenat ovat pehmenneet. Kaada lasipurkkiin ja jäähdytä (edes hetki). Nauti esim. vohveleiden kera (ja ihmettele miten koko purkillinen tyhjeni kerralla).

2 kommenttia:

  1. Samoissa puuhissa oltiin mekin ystävänpäivän aamuna :). Ompas teillä fiini rauta - ei meillä vaan mitään vilkkuvia valoja ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpäs oltiin :) Hah, rauta onnistui kuulostamaan fiinimmältä kuin on =) Siinä siis vaihtuu merkkivalon väri oranssista vihreään, kun vohveli on olevinaan valmis. Parinkympin rauta, joka eilisissä vohvelikemuissa meinasi viedä hermon piiiiitkän paistoaikansa kanssa... Mutta juuri eilen bongasin jostain julkaisusta, että vohvelit on trendiruokaa, joten tässähän ollaan molemmat sitten ihan aallonharjalla ;D

      Poista