torstai 12. joulukuuta 2013

JUHLAHUMUA: NAUDAN ULKOFILETTÄ JA GRANAATTIOMENAA

Heti kun saatiin kutsu Atrian ruokahaasteeseen, minä yhdistin mielessäni ulkofileen ja graanaattiomenat "Juhlahumua"-haasteeseen. Meillä on usein joulun alla ja jouluna juhlavissa salaateissa granaattiomenaa, mutta ei juurikaan muina vuodenaikoina. Ihan pelkkä granaattiomenan pilkahdus, nostaa siis hieman juhlavan fiiliksen pintaan ja herauttaa veden kielelle.


Tabboullehiin, eli lähi-idän bulgursalaattiin, jossa on yleensä reilusti yrttejä, tomaattia, kurkkua ja raikasta sitruunaa, tutustuttiin kunnolla vasta menneenä syksynä. Ihastuttiin siihen täysin, ja nyt yhdistettiin tabboulleh ulkofilepihveihin, korvaten tomaatti ja kurkku granaattiomenansiemenillä. Tästä se vasta suosikki tulikin!

Aikaisemmin granaattiomenien putsaaminen on ollut yhtää tuskaa, keittiön muistuttaessa operaation jälkeen enemmän taistelukenttää kuin viihtyisää ruoanlaittopaikaa, mutta jokin aika sitten jossain ruoka- tai matkailuohjelmassa (en millään muista missä) näytettiin miten siitäkin hommasta voi selvitä helpolla! Hieman skeptisenä aloin granaattiomenaani veitsen lappeella hakkaamaan, mutta totta tosiaan vinkki toimi! Eli granaattiomena puoliksi ja sitten vaan veitsen lappeella, tai vaikka lastalla tms. ison kulhon päällä (tiskialtaassa) sen kuorta siemenet kulhoa kohti osoittaen naputtelemaan. Iskun ei tarvitse olla kovakaan, kun siemenet ropisevat kulhoon - ja ilman kummoista sotkua!


Mutta arvatkaahan. Ihan helpolla ei noiden granaattiomenoiden kanssa siltikään päästy. Kun oletat, että hedelmä on upean rubiininpunainen ja se koristaa kilpailuannoksen kauniisti, naama on aikamoisen venähtänyt kun toteat, että avaamasi granaattiomena onkin täysin albiino!  Kypsä, mutta ihan väritön. Eipä siinä auttanut kuvia varten muu, kuin siirtää kokkausta toiseen hetkeen ja ne valkoiset siemenet naposteltiin ihan sellaisenaan.


Atrian Kulinaari-ulkofilettä oli ilo paistaa (mies hoiti sen homman, kuten meillä aina). Laadukasta, kotimaista lihaa, joka maistuu hyvältä ja on ihanan mureaa. Ollaan jo aiemmin valmistettu sitä kokonaisena uunissa ja nyt leikattiin kilon kimpale paksuiksi pihveiksi ja paistettiin pannulla. Erinomaista, kummin vaan. Ohessa on ohje kuitenkin pelkästään pihvejä varten.

Aterian kruunasi tulisen makea granaattiomena-glaze, johon suorastaan jäi koukkuun. Sitä lisäiltiin ja lisäiltiin annokseen kastikkeen lailla, kun se vaan oli niin hyvää! Jännä sekoitus makeaa ja kunnon (miellyttävää) jälkipoltetta, joka sopi lihan kera täydellisesti. Poltetta taitettiin vähän yksinkertaisella jugurttikastikkeella. Kukin annoksen osa oli hyvää yksinäänkin, mutta liha, glaze, tabboulleh ja jugurttikastike oli meidän makuun mielettömän hyvä yhdistelmä, jossa kaikki täydensivät toisiaan.


Naudan ulkofilepihvit granaattiomenaglazella, granaattiomenatabboullehilla sekä valkosipuli-sitruuna-jugurttikastikkeella

Pihvit
Atrian kulinaari 1kg pihvinaudan ulkofile,*
josta leikkaat 2,5-3cm paksuisia pihvejä
suolaa myllystä
mustapippuria myllystä
1rkl rypsiöljyä
1rkl voita
Ota pihvit huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen paistamista. Hiero pihvien pintaan suolaa ja pippuria (molempia n. kolme rouhaisua per puoli) juuri ennen paistoa. Lämmitä pannussa öljy ja nokare voita. Kun öljy väreilee pannun pinnalla ja voi on reunoilta hieman ruskistunut, pannu on riittävän kuuma. Laita pihvit pannulle ja anna paistua kääntelemättä n.4-5 minuuttia keskilämmöllä. Kun punaiset lihanesteet ilmestyvät pintaan, käännä pihvit. Paista myös toiselta puolelta n. 4-5minuuttia, kunnes neste nousee taas pintaan. Aseta pihvit alumiinifolion päälle, ja kääräise ne pakettiin. Anna vetäytyä, kunnes glaze on valmista.

Glazeen
2,5dk granaattiomenamehua
1 iso valkosipulin kynsi hienonnettuna
4 piripiri-chiliä murskattuna (hieman alle ½tl tulisia chiliflakeseja)
1tl savu-paprikajauhetta
3tl fariinisokeria
suolaa
Sekoita kaikki ainekset (paitsi suola) keskenään jo ennen pihvien paiston aloittamista. Chili maistuu glazessa polttavana sellaisenaan, mutta pihvin ja lisukkeiden kanssa maku on miellyttävä. Kun pihvit on kääräisty folioon, kaada seos pihvinpaistopannuun, niin saat siitäkin kaikki maut irti ja keitä seosta keitä sitä, kunnes nestettä on n.puoli desiä jäljellä. Mausta tarvittaessa suolalla.


Granaattiomenatabboulleh
3dl bulguria
3dl vettä
1tl suolaa
1 sitruunan mehu puristettuna
1-2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1dl lehtipersiljasilppua (n2 punttia)
3rkl minttusilppua (n. 1 puntti)
2dl granaattiomenan siemeniä
sormisuolaa ja mustapippuria myllystä
Valmistele kaikki ainekset ennen pihvin paiston aloittamista. Keitä vesi kattilassa, mausta suolalla ja ota kattila liedeltä kun se kiehuu. Sekoita joukkoon bulgur ja anna hautua kannen alla n.8minuuttia (tai pakkauksen ohjeen mukaan). Sekoita joukkoon öljy, sitruunan mehu, valkosipuli sekä yritit. Mausta tarpeen mukaan suolalla ja mustapippurilla. Sekoita lopuksi granaattiomenan siemenet varovasti joukkoon (värjäävät bulgurin helposti kauttaaltaan pinkiksi liian voimakkaalla käsittelyllä).

Jugurttikastike
500g turkkilaista jugurttia
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
puolikkaan sitruunan mehu (n.2rkl)
suolaa maun mukaan
Jugurttikastikkeen voit tehdä jo hyvissä ajoin ennen muita annoksen osia jääkaappiin maustumaan. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja laita jääkaappiin tekeytymään. Koristele kastike ennen tarjoilua sitruunankuorisuikaleilla sekä muutamilla granaattiomenan siemenillä.


Kokoa annos. Annostele tabboulleh lautasen keskelle. Siivuta pihvit viipaleiksi. Nosta pihvit taboullehin päälle. Valele päälle pari ruokalusikallista glazea (ja laita loppu glaze tarjolle pöytään). Lisää jugurttikastike ja nauti.

* n.1kg ulkofilepala saatu Atrialta haastetta varten.


8 kommenttia:

  1. Apuwa, tämäkin on aivan mieletön resepti. Tilaisin heti listalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä tuli tosi hyvää. Miehen (joka toki itse tähän myös osallistui) kommentti oli sama kuin sulla ;) Kiitos Nanna!

      Poista
  2. Vau,täälläkin saatu kaunis annos pihviskabaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No vau, kiitos! Sun vodkaliekitys näytti kyllä varsin mahtavalta myös!

      Poista
  3. Savupaprika kävi itellänikin mielessä, kun kerrankin löysin sitä kaupasta (Hakiksen halli). Näyttää kyllä tosi juhallliselta JA herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä on välillä aika vaikeasti saatavilla. Meidän purkki taisi löytyä Stockalta. Hyvä mauste kyllä :) Kiitos paljon Paula!

      Poista
  4. Vaikka en syökään lihaa niin pakko kommentoida:) Hienot kuvat!
    Granaattiomena on täällä ahkerasti käytössä ruuanlaitossa;tosi hyvä aines:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää onkin ihan paras kommentti, kun kasvissyöjäkin tykkää! Kiitos Jael :)
      Granaattiomena on ihanaa, ja nyt kun lopultakin tiedetään miten siitä saa nuo herkut helposti esiin, tulee varmasti käytettyä enemmän kuin ennen!

      Poista