torstai 3. toukokuuta 2012

1v juhlat metsäneläinten seurassa

Poikasen 1v-synttäriteemana oli metsäneläinten kevät. 

 

Metsäneläimet vilahtelivat askartelemissani bannereissa, Poikasen paidan kuvioissa, ilmapallossa, sekä kakun että muffinssien koristeissa. Kasa metsäneläinpehmoja pääsi asustamaan sohvalle ja myöhemmin ympäri olohuonetta. Kevään vehreys tuli esiin pöytäliinan puissa, hiirenkorvienvihreinä lautasliinoina sekä voileipäkakussa ja hernekolmioiden täytteiden värissä.


Kun kerroin ystäville teemasta lasten kanssa pihalla leikkiessämme vajaa pari viikkoa ennen synttäreitä, niin eikös siihen keskelle rivitalojen pihoja juosta jolkotellut ihan oikeakin kettu. (Vaikea kuvitella että alle kuukausi sitten oli vielä noin paljon lunta - ja että täällä keskellä kaupunkia pääsee näkemään ketun)




Ruokapuolella suolaisia herkkuja edustivat:
Kalkkunahyydykekakku
Vuohenjuustoiset pikkupiiraat
Hernetäytteiset filokolmiot



Makean nälkään tarjolla oli:
Macaroneja kahdessa eri väressä
Pöllömuffinsseja
Limevalkosuklaa-vadelmamoussekakku metsäneläimineen



Juomana:
Inkiväärisimaa (joka kuvassa näkyvistä painuneista rusinoista huolimatta oli hyvinkin kuplivaista)


Juhlat olivat oikein onnistuneet ja herkut maistuivat niin itselle kuin vieraille. Suurimpia suosikkeja taisivat olla vuohenjuustopiiraat sekä täytekakku. Kaikkia näistä tekisin kyllä mielellään uudestaankin. Osaa koska olivat niin hyviä, ja osaa kun niistä pitäisi vielä saada täydellisiä...

Leipomiseen löytyi innokkaita "avustajia" ;)



Mutta siis voihan macaron sentään. Olenhan toki aina lukenut joka paikasta että mokomat osaavat olla herkkiä epäonnistumaan, mutta kyllä mulla silti oli aika kova usko omaan onnistumiseen. No, nyt kuuden epätäydellisen pellillisen jälkeen on pakko todeta että on ne tosiaan aikamoisen haastavia! Mulla suurimman haasteen aiheutti uunin käyttö - nuo vihreät alkoivat ruskettumaan jo 12 minuutin kohdalla vaikka paistoajaksi annettiin 18min. Ja tuo uuni ei kyllä missään muussa paistamisessa ole osoittautunut mitenkään erityistehokkaaksi, pikemminkin päinvastoin. Rakenne vihreissä oli kyllä aikalailla kohdallaan, siinä ihan ensimmäisessä erässä. Eivätpä olleet sitten raikkaan kevään vihreitä, mutta jotain sammaleisia metsänkiviähän niiden pitikin esittää, joten ilmeisesti ottivat roolinsa vähän turhan tosissaan ;D

Ruskeat tein kaakaotomusokerista ja se ei ainakaan tämän kokemuksen perusteella ole kovin suositeltavaa. Vai onko joku saanut niistä oikeanlaisia? Mitä itse löysin jälkikäteen googlettemalla, niin olivat ihan samannäköisiä rakeisia kökkäreitä kuin nämä minunkin...
Ohjetta en ala tänne rustaamaan koska näistä en täydellisiä saanut. Mutta kokeilut jatkuvat, pakkohan nää on saada selätettyä kun ovat niin söpöjä onnistuesaan!
Täytteenä vihreissä oli limecurdia ja ruskeissa pistaasitahnaa. Ei ne pahoja olleet, ei vaan niin hyviä ja kauniita kuin olisi voinut toivoa. Pikku E:n suosikkeja ne olivat aivan ehdottomasti :)



Sitten siihen kakkuun, eikös se ole aina synttäreiden loppuhuipentuma? ;)
Kun ystävä kuuli juhlien teemasta, tarjoutui hän tekemään marsipaanikoristeet kakun päälle. Koska en itse ollut koskaan työstänyt marsipaania, olin enemmän kuin iloinen tuosta tarjouksesta. Ja kun sain viikkoa ennen juhlia sähköpostiin kuvan valmiista koristeista hihkuin suorastaan ääneen, sillä ne olivat aivan ihania! Seuraavana päivänä ei sitten enää hihkututtanutkaan, kun samainen ystävä kertoi sairastuneensa megaluokan oksennustautiin seuraavana aamuyönä koristeita illalla väännettyään... Ei siis toivoakaan että noita koristeita olisi uskaltanut kermakakun päälle läntätä, joten päädyinpä sitten itse muovailemaan. Luotto ei ollut omiin kykyihin tässä lajissa kova, mutta kun mulla oli hyvät kuvat noista ystävän tekemistä mallina, niin lopputulos oli itseä yllättävän onnistunut! Onpahan tuokin marsipaanikynnys nyt sitten ylitetty :)



Kakun pursotukset menivätkin sitten ihan metsään, eikä visuaalinen lopputulos ollut kumminkaan ihan sitä mitä ajattelin. Laittamalla suklaakuorrutuksen reunoihin ja päälle vihreää marsipaania, olisin varmaan saanut enemmän sen näköisen kakun kuin meinasin, mutta koska suklaa on meillä nyt Pikku E:n epäillyn allergian vuoksi pannassa ja kukaan ei tykkää marsipaania syödä, tein näin.

Maku kakussa oli minusta täysin kohdallaan, todella hyvät täytteet joita teen kyllä toistekin! Vielä täyttöpäivän aamuna olin sitä mieltä että teen valkosuklaamoussen ja vadelmamoussen ohjeiden mukaan, mutta sitten se raaka kananmuna alkoi kumminkin epäilyttämään... Varmaankin ihan turhaan, mutta mulla on jotenkin valtavan suuri este raa'an munan syömiseen (silloin kun tiedän sellaista syöväni - jos asia selviää vasta jälkikäteen se on ihan ok). Voiko näitä täytteitä nyt sitten ihan oikeasti mousseksi kutsua, en tiedä, mutta kun en keksi muutakaan sopivaa nimitystä niin näillä mennään.

Täytekakkupohjan tein taas tällä Kinuskikissan ohjeella jolla olen saanut pohjan nyt onnistumaan kolme vai peräti neljä kertaa peräkkäin. Tällä kertaa se nousi vielä oikein erityisen hyvin eikä kakun leikkaamisessa ollut pienintäkään ongelmaa. Varsinkaan kun löysin Ikeasta tällaisen hassunnäköisen kakkusahan joka hoiti hommansa varsin mallikkaasti. Voin suositella tuota muutaman euron investointia jos kuulut myös meihin aina vinoon leikkaaviin! :)

 

Ajoitan kakuntekemisen aina näin: kakkupohjan leivon kaksi päivää ennen juhlia, eli nyt kun juhlat olivat sunnuntaina, leivoin pohjan perjantaina. Lauantai iltapäivänä tein täytteet ja kostutin sekä täytin kakun - näin siitä tulee ihanan mehevä juhlahetkeä varten. Sunnuntai aamuna vatkasin kermat ja pursotin ne kakun päälle. Koristeet laitoin pinnalle vasta juuri ennen juhlien alkua.

Vadelmamousse
2dl vispikermaa
125g maitorahkaa
200g vadelmia
3 liivatetta

Lime-valkosuklaamousse
100g valkosuklaata
2dl vispikermaa
1 limen kuori raastettuna
2rkl limecurdia
2rkl limen mehua
2 liivatetta

Vatkaa aluksi molempiin täytteisiin tarvittava kerma 4dl+3/4dl sokeria yhdessä kiinteäksi vaahdoksi. Käytä puolet vaahdosta valkosuklaatäytteeseen ja puolet vadelmaan.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.

Erota puolet kermavaahdosta vadelmamoussea varten, sekoita se rahkan joukkoon. Erota esim. haarukalla vadelmia murskaten niistä 2rkl mehua - jos ei onnistu niin käytä vettä. Soseuta vadelmat. Käytin lasten mummon keräämiä metsävattuja. Kiehauta mehu ja sulata kolme liivatetta siihen. Sekoita hieman jäähtynyt mehu rahkakermaseoksen joukkoon vadelmien kera.

Kostuta kakun alin kerros. Itse käytin vaniljasokerilla maustettua maitoa, voit käyttää myös esim spriteä. Koko kakun (eli kolmen kerroksen) kostuttamiseen meni n. 2dl nestettä. Levitä vadelmatäyte kakkupohjalle. Nosta päälle kakun keskikerros ja kostuta se.

Sekoita jäljelle jääneen kermavaahdon joukkoon limen kuoriraaste sekä lime curd. Sulata valkosuklaa mikrossa, aina puoli minuuttia kerrallaan välillä sekoitellen. Jäähdytä hetki ja sekoita se kermavaahdon joukkoon tasaisena ohuena nauhana lisäten. Kiehauta limen mehu ja sulata siihen kaksi liivatetta. Sekoita hieman jäähtynyt liemi kerman joukkoon.

Levitä täyte kakun toiseen kerrokseen ja nosta viimeinen kakkukiekko päälle. Kostuta ja nosta kakku jääkaappiin hyytymään seuraavan päivän koristelua varten.


Pinnan pursotuksiin käytin Flora vispiä, josta saa jämäkämmän ja kestävämmän vaahdon kuin tavan kermasta.


Ihan vielä ei puhaltaminen onnistunut, mutta ensi vuonna sitten :)

7 kommenttia:

  1. Aivan ihania synttäriherkkuja.ja olet mielettömän taitava tekemään kaikenlaisia koristeita,ei voi kuin ihailla.ja macaronisikin näyttävät ainakin kuvassa täydellisiltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Koristelusta mä kyllä tykkään, mutta itsekritiikki on kovaa... ;)

      Macaroneissa on kyllä vielä paljon harjoiteltavaa, kuvalla pystyy aina vähän hämäämään.

      Ai sielläkin juoksentelee kettuja? Hauska sattuma :) Ei tuokaan mikään iso ollut, ja aika reppanan näköinen läheltä katsottuna. Mutta ei myöskään kauhean kiva yllätys ihan tuolla takapihalla jossa vauvat nukkuu vaunuissa...

      Poista
  2. Ai niin ketusta:tosi jännää nähdä kettu ihan kaupungissa.minäkin näin täällä omalla alueellani sellaisen viikko sitten (taitavat täällä olla hieman pienempiä.) mutta kameraa ei ollut mukana.Niitä oli tässä lähiseudulla kuulemma joitakin vuosia paljonkin,mutta rakentaminen on vähentänyt niiden elintilaa niin,että ovat nykyään harvinainen näky!

    VastaaPoista
  3. Tosi hienot synttärit on teillä ollut ja suloinen sankari (ja sisko?). Hieno teeman läpivienti ja upeat koristeet. Ja superjaksava äiti! Myös teema ihanan originaali!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jostain se into ja tsemppi ja jaksaminen aina lopulta löytyy, vaikka juurikin tytön 2v juhlien jälkeen ajattelin että ens kerran ihan vaan jotain perusjuttua ilman teemaa ;D
      Sankarin siskohan se siellä myös on "kypärä" päässään.
      Kiitos! :)

      Poista
    2. Mää niin tykkään susta!
      Ihanuuksia taas tarjolla ja niin upeita koristeluja. Noi pöllömuffinssit on ihan huikeita. Taidan lainata ideaa meidän kesäjuhliin, saanhan?

      Ihanaa kesää,
      baijerilainen fanisi :)

      Poista
    3. Täällä lomaillaan, pahoittelut viivästyneestä vastauksesta!

      Oi mikä kommentti, hassu, kiitos! =)
      Tottakai ideaa saa lainata, sen takiahan niitä tänne postailen :)
      Hyviä kesäjuhlia!

      Poista