sunnuntai 25. huhtikuuta 2010

Urbaanin kalastajan herkkupaistos

Shepard's Pien yhteydessä tuli kommenttilootassa puhetta Fisherman's Piesta (tai Fish Piesta), eli nyt hyppy lammaspaimenesta kalastajaan. Samaa sarjaa kuin lampainen, tai nautainen, sukulaisensa, mutta kuten nimikin kertoo piiraan tai paremminkin paistoksen sisuksista löytyy herkullista kalaa. Perusajatus on kalaa, juustokastiketta sekä perunamuussia. Samankaltaisen setin saisi toki lautaselleen myös hieman vähemmällä vaivalla, mutta kyllä tämän tekeminen kannattaa. Kalavuoka oli (tai on, vielä löytyy yhdet annokset jääkaapista) hurjan maukasta ja todellakin pienen vaivan arvoinen. Ja tosi helppoa tekeminen on silti, vaikka vaiheita jokunen riittääkin. Kiitos Helena muistutuksesta! :)


Etsiskeltiin netistä tarkempaa ohjetta ja aikamme opiskeltua päädyimme yhdistämään monta hyvää ideaa tähän yhteen ja samaan paistokseen. Sanoisin, että kannatti, itse en jättäisi mitään pois, vaikkakin halutessaan aineslistaa voi karsia vaikka ihan vain siihen kala-kastike-muusi -asteelle. Joissain ohjeissa nimittäin myös nuo porkkanat ja sipulit siivilöitiin pois eikä otettu enää vuokaan mukaan. Tosi täyttävää ruokaa tämä on, joten vuoallisesta riittää kunnon ateria kuudelle tai kahdelle kolmeen eri otteeseen. Sen verran hyvää Fish Pie on, että vaikka sitä on jo kahdet annokset syöty, vieläkään ajatus uudesta lautasellisesta ei tymmi. Kalalajit voi valita ihan oman makunsa mukaan. Savukalan ottaisin yhtenä ehdottomasti mukaan, se tuo ihania aromeja ja makua kokonaisuuteen. Kalatiskin myyjä kauppasi meille savulohen lisäksi kuhaa ja puna-ahventa. Pakko sanoa, että syödessä noita kahta jälkimmäistä ei annoksesta meinannut löytyä millään. Englantilaiset itse kai käyttävät yleisimmin esim erilaisia turskia, merikrottia tai ruijanpallasta, joista saakin paljon jykeväpiä palasia kuin ohutfileisistä puna-ahvenesta tai kuhasta, niitä vain on täällä hieman harvemmin kalatiskissä tarjolla... Eli mikä tahansa kala toimii, lopputulos vain on rakenteellisesti hieman eri. Ei tätä voi kuin suositella, sen verran hyvää oli! Tuhtia, maukasta perusruokaa.

Fisherman's Pie eli juustoinen kalaperunamuusipaistos
1kg perunoita muussiin
nokare voita
2-3 kananmunaa
6-700g noin kolmea erilaista kalaa (meillä 300g savulohta, 170g kuhaa ja 150g puna-ahventa) suikaleina tai paloina
1 porkkana pieninä kuutioina
1 sipuli viipaleina
100g pakasteherneitä
7,5dl maitoa
musta-ja valkopippuria
suolaa
100g isoja katkarapuja
150g pakastepinaattia (sulatettuna)
chilihiutaleita
75g voita
2rkl vehnäjauhoja
200g juustoraastetta (emmental, cheddar..)
Kuori ja paloittele perunat ja laita ne kiehumaan. Keitä samassa vedessä samaan aikaan kananmunia n.7min ja nosta ne pois kylmään veteen odottamaan.
Mittaa toiseen kattilaan maito ja lado perään (raa'at) kalapalat, porkkanat, sipuli ja herneet. Mausta musta-ja valkopippurilla sekä hitusella suolaa (muista, että juusto ja savukala ovat jo valmiiksi suolaisia). Kiehauta maito, nosta kattila pois liedeltä ja laita hetkeksi sivuun kansi päällä. Kalat kypsyvät näin tarpeeksi.
Kun perunat ovat täysin kypsiä kaada vesi pois, muussaa ne, lorauta joukkoon hieman kalojen keitinlientä ja mausta nokareella voita. Jätä sivuun odottamaan.
Siivilöi kalat ja keitinliemi. Laita kalapalat, myös savukala ja keitetyt kasvikset öljyllä siveltyyn uunivuokaan (1).
Pilko kananmunat ja asettele lohkot kalaseoksen päälle (2).
Ripottele päälle katkaravut ja hieman chilihiutaleita (3) sekä lopuksi pinaatti (4).


Sulata voi kattilassa, sekoita vehnäjauho siihen ja kypsennä sekoittaen pari minuuttia. Kaada kalaliemi joukkoon vähitellen vispilällä sekoitellen, kiehauta ja keitä sen aikaa että kastike sakenee. Lisää joukkoon 2/3 juustoraasteesta. Kaada kastike vuokaan ja levitä päälle perunamuussi. Ripottele pinnalle vielä loput juustoraasteesta. Paista 200C asteessa noin puoli tuntia tai kunnes juusto on sulanut ja saanut hieman väriä.

Suoraan uunista otettuna rakenne on herkullisen valuvaista :)

3 kommenttia:

  1. Oi, mä kaipaan Fish pieta! Sitä tuli syötyä aina välillä kun oleskelin Irlannissa.

    VastaaPoista
  2. Hei Anni, kiva kun kommentoit!
    Tämä taitaa innostaa eniten (tai ainoastaan) niitä, jotka ovat Irlannissa tai Englannissa joskus asustelleet. Hra Patalintuakin sai hetken suostutella Fish Pien valmistukseen, mutta söi kyllä sitten hyvällä ruokahalulla :)

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa niin taivaalliselta! Vähän hirvittää, että selviänkö koko vuokallisesta, kun olen yksin syömässä.

    VastaaPoista