perjantai 14. marraskuuta 2008

Keittiössä ristiin rastiin

Tästä muodostui lopulta melkoisen kansainvälinen ateria, voisiko tätä sitten cross kitcheniksikin kutsua? Lopputulos koostettiin 8 tunnin huonekalu-ja sisustuskaupoissa ryntäilyn jälkeen, kuitenkin jo etukäteen ostetuista aineksista. Superväsyneenä (monen tunnin shoppailu todellakin puristaa mehut pois!) tunsimme ensin jo epätoivoa, että miten tästä ikinä tulee mitään syötäväksi kelpaavaa, mutta kummasti sitä piristyi kun ruoka alkoi tuoksumaan :) Alkuun maistelimme Glorian Ruoka&Viini (nro56) löytyneellä Espanjalaisella valkosipuli-sahramikeitolla. Perunat ehkä hieman liisteröityivät sauvasekoitinvaiheessa, mutta muuten keitto oli kovinkin maukas ja aromikas. Sopii erittäin hyvin pieninä annoksina alkuruoaksi, mutta loppu maistui meille hyvin vielä seuraavana päivänä lounaaksi lämmitettynä.

Pääruoaksi paistoimme Suuresta Aasialaisesta Keittokirjasta jo aiemmin hyväksi havaittua Intialaista kalaa. Kaikki nämä mausteet sopivat kalaan hienosti, vaikkakin tietenkin kalan oma maku katoaa aika kaukaiseksi. Pinta on kuitenkin niin herkullisen rapea ja mausteinen, että aina näitä tulee silloin tällöin tehtyä maistuipa kala tai ei. Alkuperäisessä ohjeessa on käytetty tuoretta korianteria, mutta koska se ei Patalinnun miespuoliselle jäsenelle maistu oikein millään, niin korvasimme sen Thai-basilikalla – sopi mukaan erittäin hyvin! Kalalle kaveriksi kehittelimme oman riisiseoksen. Thai jasmiiniriisin joukossa öljyssä paistetut herneet, kevätsipuli ja rusinat maistuivat kerrassaan mainioilta! Löysimme vielä Kalifornian luomurusioita jotka on pakattu pieniin 15g annosrasiohin. Tämä sopii meille paremmin kuin hyvin, sillä emme ole mitään rusinoiden suurkuluttajia, ja isoissa pakkauksissa entiset rypäleet tuppaavat meidän kaapissa kuivumaan rusina-asteesta kivettyneeseen muotoon.

Espanjalainen valkosipuli-sahramikeitto
1 kokonainen valkosipuli
1 purjon valkoinen osa
8 keskikokoista perunaa
6dl kasvislientä
2 laakerinlehteä
Veitsenkärjellinen sahramia
2dl kermaa
Pari rouhaisua mustapippuria
Ripaus suolaa
Leikkaa valkosipulista hattu, kääri folioon ja paista uunissa 200C n.20min. Anna jäähtyä hieman ja purista kynnet kuoristaan. Kiehauta kasvisliemi, lisää purjo, perunat, ja valkosipuli. Lisää myös laakerinlehdet ja sahrami. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä, n.20min. Poista laakerinlehdet, lisää kerma ja soseuta.


Intialainen paistettu kala
300 g kiinteitä valkolihaisia kalafileitä
Reilu desi jauhoja (meillä tempura-seos)
½tl suolaa
1tl garam masalaa
½tl chilijauhetta
1 maustemitta kurkumaa
Pari rouhaisua musta pippuria
2rkl tuoretta Thai-basilikaa
1 kevyesti vatkattu kananmuna
Öljyä paistamiseen
Puhdista kalat huolella ruodoista yms. Sekoita jauhot mausteet ja silputtu Thai-basilika keskenään kulhossa. Vatkaa kananmuna kevyesti syvällä lautasella. Kasta kalat ensin kananmunaan ja pyöritä ne sen jälkeen jauho-mausteseoksessa. Paista reilussa öljyssä paistinpannussa kunnes ovat pinnalta kullanruskeita ja rapeita. Varaa tarjoiluun vielä sitruunaa päällepuristettavaksi.


Herne-rusina-riisi
1dl jasmiiniriisiä
2dl vettä
2 kevätsipulia renkaina
1dl pakasteherneitä
15g rusinoita
Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuulota kevätsipuli, herneet ja rusinat pannussa, mausta hieman suolalla ja pippurilla. Sekoita paistos kypsän riisin joukkoon ja tarjoile mausteisen ruoan kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti