lauantai 1. marraskuuta 2008

Seitsemän silmää ja kahdeksantoista sormea

Juuh, päätettiin sitten herkutella oikein kunnolla näin Halloweenin kunniaksi. Törmättiin pariin mehevään örkkiin ja poimittiin parhaat palat talteen. Kuka nyt voisi vastustaa reiluja silmämunia ja paksuja syyläisiä sormentynkiä? Hmmm... Nyt on pakko myöntää, että kun tätä iltapalalautasta viimeisessä asussaan tarkasteltiin, melkein alkoi arveluttamaan onko kaikki ihan syömäkelpoista vaikka itse tiesimmekin tarkalleen mistä mikäkin koostuu!


Ensiksi sormien käsittelyyn. Jostain kumman syystä rakenne muistuttaa kovasti Toscanalaisen keittiön grissinejä (jotka ovat ihan mielettömän hyviä ja ehdottomasti kokeilemisen arvoisia), pienehköillä vivahde-eroilla.

Örkin sormet
(gruesome grissini)
250g vehnäjauhoja
2tl kuivahiivaa
1tl hunajaa
1rkl oliiviöljyä
1 ¼ dl lämmintä vettä

Pintaan:
Oliiviöljyä
1 hienoksi pilkottu valkosipulin kynsi
Pari rouhaisua mustapippuria
1tl suolaa
1rkl seesaminsiemeniä
Örkin kynsiä (mantelilastuja)

Sekoita ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi. Laita taikina kevyesti oliiviöljyllä voideltuun kulhoon liinan alle lepäämään, kunnes taikina on kaksinkertainen (n.1h). Vaivaa taikinasta ilma pois ja anna jälleen levätä kaksinkertaiseksi (n.30min).
Kuumenna uuni 180C asteeseen. Ota taikinasta noin rkl kokoisia paloja ja pyörittele niistä sormen oloisia pötkyjä (tai ohuita pitkiä grissinejä). Sekoita voiteluseoksen ainekset keskenään ja pyöräytä jokainen sormi seoksessa. Laita vielä kynnet paikoilleen. Asettele uunipellille väljin välein ja paista kunnes ne ovat ruskeita ja rapeita: örkin sormet n.40min, grissiinit 15 min. Nostele pötkyt paiston jälkeen ritilälle jäähtymään ennen tarjoilua.
Jos hirviöitä osuu kohdalle enemmän, kannattaa tarkistaa myös Sillä sipuleiden ohje koko kouran käyttöön.



Lisäys 24.10.2009
Tänä vuonna örkkien kynnet tuntuivat olevan vahvempia kuin ennen. Mitä lie ravintoaineita vuoden aikaan nauttineet... (kynsinä siis mantelin puolikkaat, mantelilastujen sijaan)


Sitten silmämunien oikeaan käsittelyyn. Vinkkiä silmiin otimme Halloweenin suurkuluttajamaasta.

Verestävät örkkien silmämunat
Annos retiisejä
Saman verran paprikalla täyettyjä oliiveja
Kuori retiisit niin että pinnalle jää kunnolla verisuonia. Kaiva jokaiseen retiisiin kuoppa ja aseta kuhunkin oliivi paprikoineen. Tarjoile mehevältä myrkkysumakki (jääsalaatti) pediltä örkin sormien kera.

9 kommenttia:

  1. Voi vitsi nämä halloween koristeluideat ovat hauskoja! :) Tämäkin ihan loistava idea, ja nuo sormet ovat kyllä todella aidon oloiset. Taitavaa!

    VastaaPoista
  2. samaa mieltä insanityn kanssa - upeita! itse ihastuin noihin silmämuniin. karmean hienoja. ja hauskaa että olette tehneet suolaisia ällötyksiä, makeita kun tuntuu löytyvän enemmän.

    ensi Halloweeniksi on tullut paljon uusia ideoita!

    VastaaPoista
  3. Kiitoksia kovasti Insanity! Sormet kieltämättä onnistuivat jopa paremmin kuin etukäteen ajateltiin :)

    Kiitos myös Hyppyselinen! Nuo silmät oli tosi helppoja, mutta näyttävän näköisiä. Älyttömän hauskaa meillä oli näitä tehdessä, ja myöhemmin lopputulosta "kauhistellessa" :D

    VastaaPoista
  4. Enää jäi mietityttämään millainen "myrkky" sopisi juomaksi tämän iltapalan kanssa..? ;)

    VastaaPoista
  5. Hah, sitä juomaa sä Anu et halua nähdä! :D Me siis kyllä miksailtiin drinksu, josta tuli niin superällön näköinen että pikkusiemauksen jälkeen meni suoraan viemäriin kun siitä ulkonäöstä ei kertakaikkiaan päässyt yli. Kerrottakoon, että sen oli tarkoitus muistuttaa aivomassaa, ja siinä se onnistui aivan liian hyvin...

    VastaaPoista
  6. Mainioita sormenpätkiä. Hyviä ideoita ensi vuodeksi, ja ohje vaikuttaa sopivan selkeältä isompiakin juhlia ajatellen.

    VastaaPoista
  7. Hei Rauna, kiitos kommentista! Mukava että ideoita tarttuu mukaan täältäkin :) Sormet olivat tosiaan aika simppelit tehdä, ja koska ovat muutenkin kuin korppuja, voi niitä hyvin valmistaa vaikka joitain päiviä etukäteen jos on isommat juhlat tiedossa.

    VastaaPoista