torstai 17. heinäkuuta 2008

Uutta sienikautta odotellessa

Tällä viikolla olemme tyhjentäneet pakastinta ja viettäneet todellista sieniviikkoa. Lehdissähän mainostettiin että nyt pitäisi olla hyvä sienivuosi, joten siihen luottaen tuhosimme yllättävän pitkälle riittäneitä sienivarastojamme. Vielä niitä nyssäköitä sinne pakkaseen jäi, mutta kai se on aina hyvä pitää pieni pahan päivän vara. Yksi kovasti näitä meidän sienireseptejä yhdistävä tekijä näyttää olevan kerma (yksi poikkeus näissä ohjeissa on, mutta nepä eivät olekaan pakkasesta poimittuja metsäsieniä...) Onneksi nykyään saa kevytruokakermavalmisteita, jotka meille ainakin hyvin kelpaavat. Joku toinen varmaankin jatkaisi sienikastikkeensa ja ehkä keittonsakin jauhosuurusteella, mutta me emme ole oikein siihen tyyliin mieltyneet. Jotenkin keitoksista meinaa aina tulla suurusteen kanssa liian ”jauhoista” (vaikka olemme, ainakin mielestämme, ihan ohjeiden mukaan toimineet). Niinpä ennemmin keittelemme kastiketta kokoon vähän kauemmin, ilman jauhoja. Maanantaina söimme siis sienikastiketta ja uuden sadon perunoita, tiistaina sinihomejuustopekoniherkkusieniä (kuuluisikohan tuo sana oikeasti katkaista jostain kohtaa..?), keskiviikkona suppilovahverokeittoa ja torstaina tattipastaa. Vaikea valita suosikkia, kaikissa on omat maistuvat puolensa. Koristeena ja inspiraationa pikkukuvassa viime vuoden (säälittävän pientä) kanttarellisatoa – niitä toivomme tänä vuonna (kuten aina) löytävämme hurrrrjia määriä!

Sienikastike
1-2 dl esiryöpättyjä/säilöttyjä sieniä (haaparouskuja, kangassieniä tms.) hienonnettuna
1 sipuli pieneksi kuutioituna
1 iso valkosipulin kynsi pieneksi hienonnettuna
10 kaprista hienonnettuna
2dl ruokakermaa (5%)
Hitunen suolaa
Pari rouhaisua mustapippuria
Maustemitta kuivattua timjamia
1rkl oliiviöljyä paistamiseen
Lämmitä öljy pannussa. Lisää sipulit ja kuulota keskilämmöllä kullankeltaisiksi. Lisää sienet sekä kaprikset ja paista 2-3 minuuttia. Kaada myös kerma pannuun. Mausta pippurilla ja timjamilla, lisää suolaa tarvittaessa. Kiehauta seos ja vähennä sitten lämpöä ja hauduttele kunnes kastike on sopivan paksuista. Tarjoa keitettyjen uuden sadon perunoiden ja raikkaan salaatin kera.

Pekoniin käärityt isot herkkusienet sinihomejuustolla
Herkkusieniä
Amerikan pekonia (1 per sieni)
Sinihomejuustoa (maun tai sienen koon mukaan)
Mustapippuria
Poista herkkusienistä kanta (voit hienontaa sen täytteeksi juuston kanssa tai et). Täytä sieni sinihomejuustolla. Kääri pekonisiivu sienen ympäri ja mausta mustapippurilla. Paista uunissa grillivastuksella kunnes pekoni ruskettuu ja rapeutuu (10-15min). Me söimme näitä paahdetun paprikakeiton seurana.

Suppilovahverokeitto
2dl (pakastettuja, tuoreina määrä tietysti kasvaa) suppilovahveroita
1 punasipuli hienonnettuna
1 valkosipulin kynsi pieneksi silputtuna
2dl ruokakermaa (5%)
5dl vettä
1 kasvisliemikuutio
Mustapippuria
Suolaa tarvittaessa
1 maustemitta chili-hiutaleita
½tl kuivattua oreganoa
Kuulota sipuli ja valkosipuli kattilassa. Lisää sienet ja paista muutama minuutti. Lisää vesi, kasvisliemikuutio sekä mausteet ja keitä n. 10min. Lisää vielä kerma ja kiehauta. Tarjoilee tuoreen leivän kera.

Sitruunainen tattispagetti
1dl pilkottuja tatteja
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
2 siivua Amerikan pekonia pieneksi leikattuna
1-2 rkl sitruunamehua
2dl ruokakermaa
1 maustemitta kuivattua rosmariinia
Mustapippuria
Tuoretta (lehti)persiljaa
Täysjyvä luomuspagettia
Keitä pasta ohjeen mukaan. Paista ensin pekonia 2 minuuttia. Lisää sipulit ja paista keskilämmöllä kunnes sipulit pehmenevät. Lisää sitten tatit ja paista kunnes ne hieman kuivahtavat. Mausta pippurilla, rosmariinilla ja sitruunamehulla. Kaada kerma joukkoon ja kiehauta, lisää sitten vielä reilusti silputtua persiljaa. Annostele spagetti lautasille ja laita päälle tattikastiketta. Ripottele pinnalle vielä hieman pecorino- tai parmesan-juustoa ja ruoka on valmis syötäväksi.

2 kommenttia:

  1. Mahtava sieniruokakavalkadi!
    Itsekin kävin jo viime viikonloppuna toiveikkaana metsässä kärkkymässä, josko jo jotain olisi. Vaan tyhjin käsin ja korein tultiin pois. Paarmoja oli sitten sitäkin enemmän...

    En tiedä, oletteko huomanneet samaa, mutta minusta tuntuu, että noita ruokakermoja ei jotenkin saa millään keittymään kasaan samaan tapaan kuin ehtaa tavaraa. Meilläkin käytetään arkisin kepeämpiä versioita, mutta aina sinne melkein saa lykätä sekaan maizenaa, jos ei halua niin liemevää soosia. Mullehan se toki sopii, mutta ruokapöydän toinen osio välillä ihmettelee mun liemeviä kastikkeita... :)

    VastaaPoista
  2. Ai niin, ne paarmat... Onneksi niitä ei sitten syksymmällä enää niin paljon ole, tosin sit on tilalla hirvikärpäset - molempi pahempi.

    Totta on että nuo ruokakermat ei yhtä hyvin paksuunnu kuin aito kerma. Pitäis varmaan joskus kokeilla sitä "paksumpaa ruokakermaa" vai mitä-ne mainostaa. Ei olla vielä saatu aikaiseksi. Onko kellään kokemusta?
    Kiitos Tusla kommentista!

    VastaaPoista