maanantai 7. heinäkuuta 2008

Mausteisia simpukoita Intialaiseen tapaan

Tämä kokkaus on jo hyvin vanha, ajalta ennen Patalintua. Sekalaiseksi nimetystä valokuva-arkistoistamme sattui löytymään oheinen kuva ja ajattelimme ihan oman muistin virkistykseksi kirjata ohjeen tänne. Muuten meillä ei mitään päivitettävää olisikaan ollut, sillä olimme viikonlopun matkailemassa Joensuussa emmekä siis päässeet itse kokkailemaan ollenkaan. Tämä simpukka-ohje on erittäin maistuva ja ainakin meille todella erilainen kuin miten simpukat yleensä on täällä päin totuttu tarjoamaan. No, sehän onkin Intialainen (tarkemmin kai Goalainen) resepti. Meillä on myös toinen vähän perinteisempi simpukkaohje, joka vie voiton näistäkin, mutta sen kirjaaminen jääköön siihen hetkeen kun taas seuraavan kerran innostumme simpukoilla herkuttelemaan. Tähän ohjeeseen on inspiraatio saatu Lagförlagetin suuresta Aasialaisesta keittokirjasta, mutta sitä on jonkin verran muokattu omaan makuun sopivammaksi (esim. alkuperäisen ohjeen kalaliemi on vaihdettu kasvis versioon).

Intialaisia maustettuja simpukoita
1kg sinisimpukoita
3rkl öljyä
5 hienonnettua valkosipulin kynttä
5cm pala inkivääriä raastettuna
1 hienoksi pilkottu isohko sipuli
1-3 hienoksi pilkottua punaista chiliä
2tl jauhettua juustokuminaa (jeeraa)
2tl jauhettua korianteria
4 kaltattua tomaattia
5dl kasvislientä
2½dl hienonnettuja tuoreita korianterinlehtiä
2rkl sitruunamehua
Irrota simpukoista vihneet (karvat) ja harjaa ne puhtaaksi kylmässä vedessä. Laita simpukat jääkylmään veteen (lisää jääpaloja) jossa on merisuolaa, tämä saa simpukat avaamaan kuortaan hieman ja "sylkemään" sisällä olevat hiekanmurut pois. Heitä kaikki jo valmiiksi avautuneet simpukat pois jos ne eivät sulkeudu nopeasti kun kopautat niitä tervästi (mutta varovasti ettei kuori mene rikki)!
Viillä tomaatteihin ristit molempiin päihin ja kasta ne nopeasti kiehuvaan veteen ja laita ne sen jälkeen kylmään veteen. Tämän jälkeen kuoret irtoavat helposti (= kalttaus). Poista myös siemenet.
Kuumenna öljy wokissa. Lisää valkosipuli, inkivääri ja sipuli ja paista keskilämmöllä n.5 minuuttia tai kunnes sipulit ovat pehmeitä ja kullanruskeita. Lisää chili, juustokumina, jauhettu korianteri ja tomaatti ja paista edelleen n.5 minuuttia. Lisää simpukat ja kasvisliemi ja kuumenna kiehuvaksi. Vähennä lämpöä ja keitä 5 minuuttia. Heitä pois simpukat jotka eivät ole avautuneet! Ota wokki pois liedeltä, lisää tuoreet korianterin lehdet ja sitruunamehu. Tarjoa sellaisenaan tai riisin kera.

1 kommentti:

  1. Simpukoiden ystävänä aion ehdottomasti kokeilla tätä reseptiä! :)

    VastaaPoista