keskiviikko 7. toukokuuta 2014

KALAKEITTO UUSIKSI - MIELETTÖMÄN HYVÄÄ



Uusimman Glorian Ruoka&viini-lehden (3/2014) sivuilta tarttui heti silmiin ihan uudenlainen kalakeitto: kuhapullat sitrusliemessä. Kuha on meidän suosikkikala, ja fakta on, että ei sille mitään ihme kommervenkkejä tarvitse keksiä kun se jo maistuu erinomaiselle. Vähän ruolaa ja pippuria, ehkä pikku nokare voita paistoon... Mutta sehän ei estä kokeilemasta jotain uutta, kun sellainen vaihtoehto kohdalle osuu!

Meillä ei ole tehosekoitinta, eikä yleiskonetta, vieläkään! Monta vuotta niistä on haikailtu, mutta jälkimmäiset ovat aina niin julmetun kokoisia, ettei sille ole säilytyspaikkaa ja ensimmäiset taas tuppaavat olemaan tosi kalliita, jos etsii varmatoimista värkkiä, jota ei tarvitse koko ajan olla lusikalla kaapimassa uudelleen liikkeelle. Ollaan siis sinnitelty eteenpäin Bamixin voimin. Tällä kertaa sauvasekoitin joutui oikeasti koville; se kuumeni hurjasti ja meinasi jo hyytyäkin, mutta niin vain saatiin kalapullat aikaiseksi. Ei ihan niin sileän hienoa tahnaa kuin ehkä olisi ollut tarkoitus, mutta se ei makunautintoa haitannut. Liemi näytti lautasella ensi alkuun ehkä liiankin simppeliltä, mutta aromit olivat täysin kohdillaan. Tämä oli kaikessa yksinkertaisuudessaan ihan mielettömän hyvää!! Ja yllättävän täyttävää. Kaunis ja herkkä liemi (kuvat eivät kerro totuutta malttamattomien syömäreiden jäljiltä), joka kruunaisi komeasti myös fiinimmänkin aterian. Suosittelen lämpimästi!

Kuhapullat ja kasviskimara sitruunaruoholiemessä

400g kuhafileetä
2dl kuohukermaa
1tl suolaa
ripaus valkopippuria myllystä
ripaus cayennepippuria

Liemi
2 sitruunaruohon vartta
1½l vettä
6 kaffirlimetin lehteä
1rkl suolaa
1-2 lehtisellerin vartta pieninä siivuina
2 porkkanaa viipaleina
6 retiisiä paloiteltuna

Valmista ensin liemi. Pilko sitruunaruohot kolmeen osaan, kummatkin. Mitta vesi, sitruunaruohot, kaffirlimetin lehdet ja suola kattilaan. Keitä 5min.
Ota n. puolet liemestä toiseen kattilaan. Lisää sellerit ja porkkanat toisen liemen joukkoon. Jätä sivuun odottamaan.

Paloittele kuha ja laita tehosekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon (tai testaa sauvasekoittimesi äärirajoja). Lisää kerma  ja mausteet ja pyöräytä ainekset tasaiseksi massaksi.
Ota taikinasta kahden ruokalusikan avulla pieniä pyöryköitä. Kasta lusikoita välillä kylmään veteen, niin pullat irtoavat helposti.

Kuumenna molemmat liemet. Keitä kuhapullat liemessä, jossa ei ole kasviksia. Ne kypsyvät poreilevassa liemessä n. kolmessa minuutissa. Nosta pullat reikäkauhalla kannelliseen astiaan, jossa ne pysyvät lämpiminä.
Keitä toisessa astiassa olevia kasviksia muutama minuutti, kunnes kasvikset ovat kypsiä, mutta rapsakoita. Lisää retiisit kasvisliemeen ja kiehauta.
Poista sitruunaruohonpalat ja kaffirlimetinlehdet liemen joukosta. Annostele kuhapullat ja kasvikset liemineen lautasille. Nautiskele heti.


6 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos Campa! Visio vähän kärsi kun iski niin kova nälkä, joten meni aikalailla alkuperäisen apinoimiseksi, mutta toisaalta se toimii tässä hyvin :)

      Poista
  2. Mekin ollaan nyt sauvasekoittimen varassa kun tehosekoitin sanoi sopimuksen irti. Mutta tätä pitää päästä kokeilemaan, on sen verran houkutteleva idea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se onkin varmaan vaikeampaa, jos on tehosekoittimeen jo tottunut... Mutta maksaa vaivan, jos vaan sauvasekoitin kestää! =)

      Poista
  3. Kaunis annos!

    -Heidi
    http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/

    VastaaPoista