perjantai 17. toukokuuta 2013

Grillisuosikki

Kun meille kaksi vuotta sitten ostettiin ensimmäinen oma kaasugrilli, vihittiin grilli käyttöön ihanilla grillissä paahdetuilla leivillä joiden sisään tuli sitruuna-timjamimarinoitu broilerinleike ja vuohenjuustotahnaa. Ja niin vaan on tuo marinadi jäänyt ykkössuosikiksi jolla tänäkin vuonna toukokuun alussa polkaistiin grillikesä vauhtiin. Tällä kertaa ei tehty leipiä vaan grillattiin seuraksi maissintähkiä. Runsas vihersalaatti oli ohessa myös, mutta ei päätynyt kuviin. Usein grillataan kaveriksi myös vihreää paprikaa tai kesäkurpitsaa. Jos siis broileri maistuu ja grilli löytyy pihasta, niin suosittelen aivan ehdottomasti tätä marinadia testaamaan! Eikä ole pakko olla broileriakaan, vaan sama marinadi toimii myös lihalle, kalalle ja kasviksille.

Sitruuna-timjamimarinadi
1 luomusitruunan raastettu kuori (vain keltainen osa)
3rkl sitruunan mehua
3rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
1-2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1½dl oliiviöljyä
1½tl suolaa
pari rouhaisua mustapippuria
ripaus sokeria
Yhdistä kaikki marinadin ainekset. Anna makujen tasaantua vähintään 15min. Anna ruoan maustua marinadissa noin puoli tuntia ennen kypsentämistä tai lisää marinadi kypsän lihan tai kalan pintaan, eli jälkimarinoi. Marinadi riittää mausteeksi sellaisenaan 600-800 grammalle lihaa, kalaa tai kasviksia.

Ollaan tehty monesti myös pikana, eli ihan vaan marinadin ainekset sekaisin, samantien kana sekaan ja grillin lämmettyä paistumaan. Ehkä se vähän kärsii makujen syvyydessä, mutta hyvin maistuu työpäivän jälkeen niinkin.


18 kommenttia:

  1. Kuulostaapa herkulta! Eiköhän tätä testata tänä kesänä, ties vaikka löytäisi tiensä reseptikirjaani . :)

    VastaaPoista
  2. Pitääkin kokeilla tätä marinadia kun ollaan sekä valkosipulin että sitruunan ystäviä. Ja timjamin :)
    Meillä polkaistiin kanssa eilen grillikesä käyntiin, mutta en malttanut edes kuvata. Pöytään päätyi makkaraa, tuorejuustolla täytettyjä ja pekonilla vuorattuja herkkusieniä, coleslaw-salaattia, runsas vihreä salaatti ja punajuurisalaatti. Niin ja maisseja myös. Ei mitään superkevyttä mutta superhyvää se kyllä oli. Ja pakko tännekin hehkuttaa, että teillä on kyllä tosi kaunis uusi koti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän kuulostaa siltä että teidän on suorastaan pakko tätä kokeilla :)

      Maukkaalta kuulostaa teidänkin setti! Olikos sulla joku hyvä oma coleslaw-ohje mitä kannattaisi testata..?

      Voi kiitos!! Aikamoinen remonttiyliannostus alkaa painaa, mutta onneksi, onneksi tällä viikolla päästiin iso askel eteenpäin portaiden muodossa.

      Poista
    2. Meillä oli yksi ohje, tehtiin ekaa kertaa sitä kanssa itse ja oli kyllä ihan hyvää. Majoneesi olisi pitänyt tehdä itse kun se valmismajo on vähän liian hapokasta (ellei käytä sitä virolaista). Mulla on se toisella koneella, voin laittaa sulle vaikka huomenna..koitan muistaa :)

      Meillä ei tarvinnu kun kantaa tavarat taloon kun muutettiin, mutta pihat on täysin tekemättä ja talo vasta pohjamaalilla, joten hommia on meilläkin tiedossa :)

      Poista
    3. Tällä ohjeella taidettiin mennä :) Pitää vielä hommata joku ameriikankielinen kun siellähän ne tätä kai tekee. Suolaa, happoa ja sokeria kun laittaa niin hyvää tulee. Ja mausteita jos haluaa.

      Coleslaw

      1 kupillinen (2,4 dl) raastettua kaalia
      1 kupillinen karkeaksi raastettua porkkanaa
      puolikas, pieni, ohueksi viipaloitu sipuli
      puoli kupillista (1,2dl) majoneesia
      1 rkl dijon-sinappia
      1 rkl sokeria
      2 tl valkoviinietikkaa
      ¼ tl suolaa
      (1/8 tl cayenne-pippuria)

      Yhdistä kaali, porkkana ja sipuli isossa kulhossa. Hämmennä loput aineet yhteen pienemmässä kulhossa ja sekoita kaaliseoksen joukkoon. Tarjoile kylmänä.

      Poista
    4. Kiitos Tommi! Pitää testata (siihen itsetehtyyn majoon jos saadaan se ensin onnistumaan ;))

      Nyt sitten toivotaan hyviä ilmoja niin pääsette ulkohommiin :)

      Poista
  3. Tämä päätyy to do-listalle, kun heinäkuussa päästään mökille grillin ja vastapyydettyjen ahventen ääreen :)

    VastaaPoista
  4. Kuulostaa oikein herkulliselta tällaisen sitruunan himoitsijan korvaan, talteen menee, kiitos.

    VastaaPoista
  5. Kokeilimme viikonloppuna ja oli kyllä aivan erinomaisen hyvää! Puolen tunnin marinointi riitti hyvin kanan maustamiseen.
    Onkohan niin, että kovin pitkä marinointi sitruunapohjaisessa marinadissa itse asiassa saattaisi kuivata kanaa?
    Lisäsimme kypsään kanaan suolaa, ehkä sitäkin on parempi lisätä sitten oman maun mukaan jälkeenpäin. Kiitos hyvästä blogista!
    Terkuin Reetta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla mielipide testauksen jälkeen, kiitos. Ja hienoa että maistui myös teille! Se varmaankin on juuri niin kuin arvelit, eli sitä marinointiaikaa ei kannata liiemmälti pidentää.
      Te ette siis laittaneet lainkaan suolaa marinadiin, vai sitten vielä lisäksi paiston jälkeen? Suola marinadin joukossa auttaa varmaankin myös osaltaan mureuttamaan lihaa, mutta muuten olen kanssasi samaa mieltä, että itse sitten maun mukaan :)
      Kiitos!

      Poista
    2. Laitoimme suolaa marinadiin ohjeen mukaan, mutta sitten kypsää kanaa maistaessa tuntui, että suolaa tarvitsi vielä lisää. Suolan määrän kanssa kyse on pitkälti varmasti myös tottumuksesta...

      : ).

      Poista
    3. Musta tuntuu että meillä käytetään suolaa aika kitsaasti kun yleensä ulkoruokinnassa tuntuu aina ruoat liian suolaiselta. Onneksi suolaa on aina helppo lisätä, pois ottaminen on vähän vaikeampaa ;)

      Poista