perjantai 28. joulukuuta 2012

Jouluaaton pekonikana maukkaine lisukkeineen

Jouluaaton ns. pääruoka  koostui pekonihunnutetusta broilerista, porkkanarisotosta, marinoiduista punajuuresta vuohenjuuston ja pähkinöiden kera sekä jo monta kertaa blogissakin esitellystä viikuna-mozzarellasalaatista. Kokonaisena paistettu kana ei ole meillä yleensä onnistunut, aina se on liian kuiva ja liian mauton mutta nyt onnistuttiin. Kun broileri hunnutettiin pekoniin, liha pysyi mehevänä ja imi itseensä pekonin kaikki parhaat aromit. Kanan täytettä mukailtiin samaisesta 2010 Glorian ruoka&viinistä kuin juhlapöydän kalatkin. Siinä oli täytetty kalkkuna, mutta syöjien vähäisen määrän vuoksi ei me kokonaista kalkkunaa lähdetty ostamaan. Broileri oli juuri sopiva meille. Alkuperäisessä käytettiin täytteeseen kuivattuja karpaloita, mutta kuten viimekin vuonna kauppa möi karpaloiden osalta ei-oota joulun alla. Ehkä jonain vuonna meidänkin jumbomaiset lähikaupat ymmärtävät että puolet joulun alla julkaistavista jouluruokaohjeista sisältää karpaloa muodossa tai toisessa... Käytettiin siis kuivattuja puolukoita ja hyvin sopivat nekin.


Porkkanarisoton idea kumpusi Hesarin NYT-liitteen joulupöytä ravintola-arvioista viikko tai pari ennen joulua (lehti ei enää ole tallessa enkä muista tarkalleen). Samaisessa artikkelissa mainittiin marinoidut punajuuret vuohenjuustomoussen kanssa joka kuulosti herkulta, mutta meillä oli vuohenjuustotanko odotellut jonkun aikaa käyttöä jääkaapissa joten rakennettiin annos sitä hyödyntäen vanhaa Kotivinkin ohjetta vilkuillen. Kolmas lehdessä mainittu juttu, lantturaviolit salviavoilla, jäivät vähän mielen päälle kaihertamaan. Kuulosti hyvältä, mutta nyt ei aika riittänyt. Joku vuosi pitää muistaa ja kokeilla! Niissä voisi varmaan hyödyntää tätä aiemmin tekemäämme munakoisoravioliohjetta. Mutta siis, sekä risotto että punajuuret olivat oikein maistuvia,voidaan suositella! Porkkanarisotossa minua ei olisi haitannut vaikka porkkanaa olisi (näin jouluna) ollut vähän reilumminkin.

Pekonihunnutettu kokonainen broileri puolukka-manteli täytteellä
1 kokonainen broileri (jos käytät pakastettua, niin muista sulattaa se ajoissa)
Täyte
1 sipulia
1 rkl voita
1 pussi ( n.60 g) kuivattuja puolukoita
appelsiinin raastettu kuori ja puristettu mehu
1 rkl juoksevaa hunajaa
40 g paahdettuja mantelilastuja
1 tl suolaa
½ tl jauhettua mustapippuria
½ tl chilijauhetta
1/4 tl jauhettua muskottipähkinää
2 rkl hienonnettua, tuoretta salviaa
1 dl korppujauhoja
Pinnalle
1 pkt ( 170 g) pekoniviipaleita
Valmista täyte. Paahda mantelilastut kuivalla pannulla. Silppua sipulit ja kuullota ne voissa. Lisää puolukat sipulisilpun joukkoon pehmenemään. Lisää sipulisilpun joukkoon raastettu appelsiininkuori ja -mehu. Siirrä kattila pois levyltä ja lisää joukkoon hunaja ja mausteet. Lisää lopuksi korppujauhot ja mantelilastut. Pane täyte broilerin sisään. Me emme sitoneet, mutta niinkin voi tehdä jos tuntuu ettei täyte pysy sisällä. Peitä broileri pekonisiivuilla. Ne pitävät huolen siitä, ettei kana kuivu paistamisen aikana.


Lämmitä uuni 220 asteeseen. Laita kana uuniin, laske lämpö heti 200 asteeseen ja paista 15min. Laske lämpötilaa 175 asteeseen ja paista n.1h15min tai kunnes reiden sisälämpötila on paksuimmasta kohdasta 82C. Jos et halua jättää pekoneita tarjoiluun päälle, niin poista ne puoli tuntia ennen paistoajan loppumista ja jatka paistoa ilman niitä, niin myös broilerin pinta saa väriä.


Porkkanarisotto
1 sipuli hienonnettuna
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
4rkl oliiviöljyä
3dl risottoriisiä
1dl valkoviiniä
n.8dl kasvislientä
200g valmista porkkanasosetta
ripaus sahramia
50g voita
1dl parmesanjuustoa
Kuulota sipuleita oliiviöljyssä hetki kunnes ovat pehmenneet. Älä ruskista. Lisää pannulle risottoriisi ja kuullota kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi. Älä pidä levyä liian kuumalla ettei riisi pala. Lisää valkoviini ja sekoittele kunnes viini on imeytynyt. Lisää kasvislientä pikku hiljaa, anna riisin poreilla ja muista sekoitella hyvin koko ajan. Kun riisi on melkein al dente, lisää sahrami, porkkanasose ja kuumenna. Sekoita joukkoon vielä voi ja raastettu parmesanjuusto ja tarjoile heti. Muista että risoton kuuluu olla löysää. Jätettiin tällä kertaa vielä vähän löysemmäksi kuin normaalisti, niin se sopi hyvin joulupöydän buffatyyliseen tarjoiluun.


Vuohenjuusto-pähkinä-punajuuret
8 annosta
n. 1 kg punajuuria
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
MARINADI:
¾ dl hyvää oliiviöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl hunajaa
½ tl suolaa
mustapippuria myllyst
200 g vuohenjuustoa
n. 1 dl saksanpähkinää rouhittuna
tuoretta timjamia
Kuori ja leikkaa punajuuret pieniksi lohkoiksi. Mausta lohkot öljyllä, suolalla ja pippurilla. Kaada maustetut punajuurilohkot tasaiseksi kerrokseksi leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda uunissa 225 asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes lohkot ovat kypsiä. Sekoita sillä aikaa marinadin ainekset keskenään. Siirrä kypsät lohkot kulhoon ja kaada marinadi kuumien lohkojen päälle. Anna maustua vähintään 3 tuntia - tehtiin tähän asti edellisenä päivänä. Nosta lohkot tarjoiluastiaan tai laakealle vadille. Leikkaa vuohenjuustosta kuori pois ohuelti ja murusta sisus punajuurilohkoille. Lisää rouhitut pähkinät ja ripottele päälle vielä tuoretta timjamia.


9 kommenttia:

  1. Satunnainen vierailija28. joulukuuta 2012 klo 16.56

    Voi miten herkulta kuulostaa. Jospa kokeilisikin vaikka uudeksivuodeksi. Meillä joulu menee perinteisin herkuin, mutta tätä täytyy kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän tämän tarvitse mikään jouluruoka ollakaan, makoisaa uutta vuotta! :)

      Poista
  2. Hyvännäköisiä harkkuja! Meilläkin mennään perinteisellä linjalla aattona, joten näitä täytyy kokeilla muuten :)

    Niin ja kokonaisen kanan uunituksesta. Näyttääpä hyvältä! Itse kokeilin joku aika sitten Heston Blumenthalin ohjeella, mutta se ei ole kovin jouluinen. Kannattaa silti kokeilla joku kerta, kana oli parasta mitä olen ikinä syönyt. Tässä linkki youtuben videoon aiheesta: http://www.youtube.com/watch?v=EgU-WycA54I

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja harkku on suomeksi herkku :)

      Poista
    2. Arvasin oikein ;)

      Hei vau, kiitos vinkistä! Näyttääpä tosiaan herkulliselta tuokin ja todella ihan uusi tapa kanan valmistukseen. Pakko kokeilla!

      Poista
  3. Vau. Olen todella vaikuttunut teidän joulumenusta! Jotkut ne vaan osaa ;)

    VastaaPoista
  4. Hei, kiinnitin huomiota tuon tarinan alussa mainitsemaasi kanan kuivaksi jäämiseen. Minulla on broilerin kanssa ollut aina ihan sama vaiva. Toisaalta en myöskään pidä siitä, että ne osat broilerista, jotka eivät mene kuivaksi, maistuvat vaikka mille marinadille. Ja loput on sitten kuivaa, kuten rintapalat. Minä olen ratkaissut tämän ongelman tekemällä broilerin suolahauteessa:

    http://iskakokkaa.blogspot.fi/2011/08/showtemppu.html

    Maistuu broilerille eikä ole kuivaa. Ei sen puoleen suolaistakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, tosiaan aina ennen kana on jäänyt kuivaksi, mutta nyt tämä pekonikääre poisti ongelman, joten voin suositella testaamaan :)

      Nyt on kyllä meidän pakko kokeilla tuota sinun ohjetta! Suolamäärä kuulostaa hurjalta, mutta samaantyyliin tehty kala on ollut niin hyvää että uskalletaan ;)

      Vilkaisehan sinäkin tuo Tommin yläpuolella vinkkaamaa. Siinäkin on minusta potentiaalia. Taitaa olla meille kanaviikot tulossa.

      Poista