sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Täydellistä paahtopaistia



Joulupäivänä tehtiin lounaaksi paahtopaistia, paahdettuja kasviksia sekä kunnon kastike paistin paistoliemestä. Reseptit koko komeuteen poimittiin Jamie Oliverilta (edellisen lauseen aterian osa-alueet linkitetty alkuperäisiin) ja vaikka meillä on usein ollut ongelmia saada Jamien (Italialaisiin) ohjeisiin makua, niin nyt tuli kyllä äärimmäisen hyvää. Kaikesta. Lasten mummo kehui nyt syöneensä parasta paistia koskaan. Ja ehkä voisin allekirjoittaa tuon itsekin. Paisti pysyi mehevänä ja siinä oli erittäin miellyttävä maku. Kasvikset olivat pinnalta rapeita ja sisältä pehmeitä kuten ohjeessa luvattiinkin. Ja se kastike, eli gravy, oli viedä kielen mennessään. Nam, nam. Ei tarvitsee odottaa joulua tätä kokeillakseen, vaan tässähän on kyse peribrittiläisestä sunday roastista. Jotain muutoksia tässä kokkailun lomassa tehtiin, kirjoitan ohjeet sen mukaan. Esim selleri jäi meiltä paistin alta pois ja lihaa pidettiin lämpimässä ennen paistoa tuplat Jamien ohjeistuksiin nähden. Kasvisten kohdalla kannattaa ennemmin uskoa silmiään ja toimia sen mukaan kuin pelkästään tuijottaa kelloa - niissä ei alkuperäisessä ollut mukana kesäkurpitsaa mutta palsternakkaa kylläkin.

Täydellinen naudan paahtopaisti 4–6 hengelle
1,5 kg naudan paahtopaistia
2 keskikokoista sipulia
2 porkkanaa
(2 varsisellerin vartta)
1 valkosipuli
pieni nippu tuoretta timjamia & rosmariinia,
2 laakerinlehteä
oliiviöljyä
merisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria
Ota liha jääkaapista tunti ennen kypsentämistä. Kuumenna uuni 240 asteeseen. Kasviksia ei tarvitse kuoria − riittää, kun huuhdot ja pilkot ne. Erottele valkosipulinkynnet toisistaan, älä kuori. Pane kaikki kasvikset, valkosipuli ja yrtit ison uunivuoan tai pellin keskelle ja valuta päälle oliiviöljyä. Voitele paisti oliiviöljyllä ja mausta se hyvin suolalla ja pippurilla hieromalla niitä lihan pintaan. Nosta paisti uunipellille kasvisten päälle. Laita paisti  kuumaan uuniin. Alenna heti lämpö 200 asteeseen ja kypsennä n. tunnin ajan medium-kypsäksi. Käytimme paistomittaria ja odotimme 66C asteeseen.

Jos teet lisukkeeksi uunissa paistettuja perunoita ja kasviksia, nyt on aika valmistaa ne − laita nämä uuniin viimeisten 45 minuutin ajaksi (kasvikset jatkavat olemistaan vielä kun nostat paistin pois. Valele paistia paistoajan puolivälissä uunivuokaan kertyvällä liemellä ja lisää vuokaan tilkka vettä, jos sen alla olevat kasvikset näyttävät kuivuvan karrelle. Kun liha on haluamasi kypsyistä, ota vuoka uunista (minua niiiin harmittaa kun unohdin ottaa kuvan tästä vaiheesta, sillä paisti näytti upealta kasvisten päällä lepäillessään) ja siirrä paisti leikkuulaudalle levähtämään vähintään puoleksi tunniksi folioon ja pyyhkeeseen käärittynä. Valmista tällä välin kastike. Käytä lihan leikkaamiseen hyvää, pitkää ja terävää veistä sekä haarukkaa, jolla pidät paistin paikoillaan.


Paahdetut perunat ja kasvikset
1kg perunoita
8 porkkanaa
1 kesäkurpita
Tuoretta rosmariinia
1 valkosipuli
merisuolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
Lohko perunat ja porkkanat, saavat olla reilun kokoisia. Keitä niitä suolalla maustetussa vedessä 5min. Kaada vesi pois ja heiluttele kattilaa vielä kasviksineen kuuman lieden päällä niin että loppu vesi höyrystyy pois. Ota porkkanat pois ja jatka vielä perunoiden kanssa hetki niin että ne todella kuivuvat. Tämä on tärkeää, että saat paistettaessa niihin rapean kuoren mutta pehmeän sisuksen. Kaada perunat ja porkkanat uunipellille. Mausta suolalla ja pippurilla sekä oliiviöljyllä. Pyörittele niin että saat öljyä kaikkialle kasviksiin. Lisää mukaan valkosipulin kynnet kuorineen sekä rosmariinia. Paista 200C asteessa reilu tunti. Lisää 20min ennen valmistumista öljyllä sivellyt, suolalla ja pippurilla maustetut kesäkurpitsalohkot mukaan. Voit pöyhiä kerran paiston aikana. Meillä näitä kaikkia paistettiin lopuksi vielä muutama minuutti grillivastuksen alla niin saatiin oikein hyvä väri pintaan.


Paistinkastike eli gravy
Kasvikset paistin alta
1-2rkl vehnäjauhoja
1dl punaviiniä
7dl kasvis-tai lihalientä
Kaada paistin alla muhineet kasvikset ja liemi kattilaan (ei siis niitä uuninpellillä olevia jotka tulevat lisukkeeksi ;)). Kuumenna liedellä ja lisää vehnäjauho. Sekoita kunnolla ja möyhi sitten perunanuijalla kaikki muussiksi. Lisää viini (alkoholi haihtuu) ja liemi. Anna kiehua joitain minuutteja. Vähennä lämpöä ja anna hautua n.10min. Kaada kastike harvahkon siivilän läpi kastikekannuun. Hituset kastikkeen mukana eivät ole pahitteeksi.


Nauti kaikki yllämainitut yhdessä. Lopeta ateria äärimmäisen tyytyväisenä.

4 kommenttia:

  1. Lyhyestä virsi kaunis; Näyttää to-del-la hyvältä.

    Taidan matkia joku sunnuntai koko ohjeen. Meillä lapsetkin tykkää onneksi paahtopaistista.

    ps. Mahtavia kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiks tullutkin nälkä? ;)

      Meillä lapset nirsoilee monesti mistä milloinkin, muttta tämä maistui heillekin. Kastike katosi ensin, ja refillikin, mutta sitten meni muutkin loppuun asti.

      Kiitos! Haastavaa tämä talvikuvaus, onneksi aurinko on jo vähän pilkahdellut :)

      Poista
  2. Rakastan paahtopaistia! Ja reseptejähän sille ei ole koskaan liikaa... Meillä paahtis menee aika usein myös jonkun kylmän soosin kera, vähän piparjuurta mukanaan, kerrassaan herkku. Ja niin helppoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä paahtopaisti on aivan mahtavaa! Valitettavasti me ollaan se monesti onnistuttu tyrimäänkin joten kynnys sen valmistamiseen on noussut. Nyt oli niin hyvää että tehdään varmasti pian uudestaan. Mä rakastan piparjuurta paistin parina. Tälläkin kertaa tuli parit siivut herkuteltua ihan vaan sen kera :)

      Poista