perjantai 30. joulukuuta 2011

Joulumenu 2011

Tänä vuonna oli havaittavissa, että meidän jouluun alkaa löytyä perinteitä ruokarintamalla(kin). Monta vuotta meillä meni erilaisia kokeiluja tehdessä kun se perinteinen jouluruoka ei meidän kummankaan herkkua ole. Päädyttiin pari kertaa tilanteeseen jossa mietittiin että voikohan mistään tilata pitsaa kun tehty ruoka oli jokseenkin syömäkelvotonta. Liian kunnianhimoiset tavoitteet ilman käsitystä realiteeteista. Onneksi sekä tieto omista taidoista että ne taidot ovat vuosien varrella kehittyneet :)

Dijon-omenat

Meidän joulumenu koostui nyt monesta Patalinnussa esitellystä tutusta jutusta, mutta jotain uuttakin tottakai ujutettiin joukkoon. Ruoanlaitto uhmiksen ja vauvan kanssa onnistui hyvin kun molemmat mummot tulivat meille joulua viettämään. Lapset nauttivat mummojen täydestä huomiosta ja me aikuiset taas siitä että saatiin kerrankin piiiiiitkästä aikaa touhuta ihan rauhassa keittiössä. Tästä(kin) voisi tehdä perinteen! Ruokalajeja oli paljon, mutta kaikki hyvin helppoja, joten homma sujui hyvin ja ruoka maistui aidosti kaikille!

Aattolounas koostui uunissa haudutetusta ohrapuurosta ja kaupan rusinasopasta (jossain on aina välillä pakko oikaista). Isosisko lusikoi puuroaan innolla, mikä on outoa siinä mielessä että puurosta hän ei yleensä välitä, mutta tokihan uunipuuro on ihan eri asia itsellekin. Vauvaveljelle tein oman puuron veteen ilman suolaa ja kovin innoissaan hänkin niitä ohranjyväsiä suuhunsa kauhoi.


Puuron päälle maisteltiin joulutorttuja kahdella uudella täytteellä. Suolaisiin torttuihin laitoin Chavrouxin pehmeää vuodenaika vuohenjuustoa joka on maustettu viikunalla. Näistä ei kukaan ihan hirveästi välittänyt. Jos tavan vuohenjuuston lisäksi torttuihin laittaisi oikeaa viikunahilloa, niin luulen että tuomio olisi ihan toinen. Niitä kokeillaan seuraavan kerran! Makeissa tortuissa oli täytteenä vaniljatuorejuustoa sekä aprikoosihilloa ja tuo makuyhdistelmä oli omaan sekä hra Patalinnun suuhun sellainen, että niillä jatketaan ehdottomasti tulevinakin vuosina!


Suolaisia ja makeita torttuja

Sitten siihen varsinaiseen jouluateriaan

Aattoillan menu
Alkuun
Blinit lisukkeineen
- Kirjolohen mätiä, smetanaa & punasipulisilppua
- katkarapu-avokadosalaattia
- Erityisen hyvää sienisalaattia
- tillisilliä
- savusiikamoussea
- must leibää ja voita tahnoja varten



 

Blinit, sienisalaatti sekä katkarapusalaatti löytyvät kaikki arkistoista saman linkin takaa täältä. Tillisilli oli kaupasta ja muuthan eivät ohjetta kaipaakaan. Savusiikamousse oli uusi kokeilu, ja seuraavan kerran siihen etsitään uusi ohje. Tässä kokeillussa hurjan herkullinen savusiian maku peittyi kapriksien ja dijonsinapin alle niin että ihan harmitti. Ohjetta en siis ylös kirjoittele, muistiin vaan sen että eipä siihen paljon ranskankermaa ja ehkä tilliä sekä pippuria kummempaa kannata sotkea!

Pääruoka
Appelsiinisalviakalkkuna + sinappirucolakastike
Luomunaudan paahtopaisti + konjakkipippurikastike (ohje alla)
Porkkanalaatikko
Bataattilaatikko
Punajuurisalaatti
Viikunamozzarella-salaatti
Dijon-omenat
Munajuusto (mummon tuliainen)
Hämäläinen imelletty perunalaatikko (mummon tuliainen)


 


Paahtopaisti&kalkkuna, punajuurisalaatti, rucolasinappikastike, munajuusto, viikuna-mozzarellasalaatti

Milloinkahan tuon kalkkunan kohdalla muistaisi että tykkäämme fileestä, emme rullasta!? Viimevuona tehtiin sama virhe. Ensi vuonna jos kalkkunaa tehdään niin ehdottomasti file!! Paahtopaistia meillä on tehty tosi vähän, sillä silloin kun sitä on kokeiltu siitä on aina tullut jotenkin ei niin hyvän makuista. Tänä syksynä saatiin paisti lopultakin onnistumaan ja tämä tehtiin nyt niillä opeilla. Simppeli juttu ja varmasti useimmille ihan tuttu, mutta kirjataan silti ylös ettei pääse unohtumaan.

Paahtopaisti
Ota min 1,5kg paisti (luomunauta oli todella maukasta) pois jääkaapista vähintään kaksi tuntia ennen paistamista, niin että se on huoneenlämpöinen uuniin laittettaessa. Ruskista lihan pinta kuumassa pannussa (pannun pitää olla todella kuuma ennenkuin laitat lihan siihen etteivät lihasnesteet karkaa) kauttaaltaan. Hiero lihan pintaan reilusti karkeaa merisuolaa sekä mustapippuria .Laita paisti uunivuokaan ja tökkää paistomittari sen kylkeen. Paista lihaa 125C asteisessa uunissa kunnes paistomittari näyttää 60C astetta. Varaa paistoaikaa noin tunti per kilo. Ota paisti uunista ja kääri se folioon mielellään vähintään tunniksi. Leikkaa paistista poikkisyin mahdollisimman ohuita viipaleita. Ota paistin lientä talteen kastiketta varten.


Pippurikonjakkikastike
Erittäin hyvä ja helppo kastike paahtopaistille
4rkl paistin paistolientä
100g Musta Pekka, tai muuta pippurisulatejuustoa
2dl kuohukermaa
1½rkl konjakkia
Sulata juusto nesteeseen. Lisää konjakki ja kiehauta. Maistuu hyvälle.



Porkkanalaatikko tehtiin itse, mutta siihen ehkä etsitään uusi ohje ensi vuodeksi. Jos jollain on erityishyvä resepti niin saa linkata/vinkata :) Bataattilaatikko tehtiin netistä löytyneiden ohjeiden mukaan reilusti määrää pienentäen. Ensi kerran tämän saa vielä laittaa puoliksi jos samalla porukalla syödään. Hyvää, mutta niin makeaa että ihan pieni nokare riittää. Kaikki totesivat saman: ensimmäinen annos oli todella herkullista, santsikierroksella alkoi vähän tökkimään. Pähkinöistä tuli ihana rapsakka kuorrute laatikolle, jota ilman tässä ei olisi ollut mitään ihmeellistä.

Bataatti-pekaanilaatikko
800g bataattisosetta
0.8dl fariinisokeria
½dl pienittyjä pekaanipähkinöitä
5rkl voita sulatettuna
2 muna
1rkl vaahterasiirappia
1tl vaniljasokeria
½rkl sitruunamehua
1tl suolaa
Sekoita fariinisokeri, pekaanipähkinät ja voi keskenään ja laita syrjään. Sekoita muut aineet keskenään ja kaada massa vuokaan. Ripottele pekaaniseos maustetun bataattisoseen pinnalle. Paistaa 200C asteessa n.1h



Jälkiruoaksi tein aivan mielettömän ihanan makuista karpalo-valkosuklaakakkua. Makunsa puolesta kakku tosiaan yltää omiin kaikkien aikojen suosikkeihini, mutta rakenteen kanssa meni jotain vähän pieleen. Pohja oli ihan tolkuttoman kova, eikä sitä meinannut saada leikkautumaan millään. Kakkuseos puolestaan ei kahdeksasta liivatelehdestä huolimatta hyytynyt. En kyllä ymmärrä mikä siinä meni vikaan? Jos on ideoita niin jakakaa! Rakenne oli siis lähinnä karpalo-valkosuklaamoussea keksinpaloilla, mutta se ei makunautintoa haitannut. Sokerinen kakku, jonka karpalo tekee ihanan raikkaaksi ja hämäävän keveän oloiseksi ja pohjassa lymyilevä halva tuo aivan uudenlaista makua mukaan. Rakenteesta viis, tätä tehdään uudestaan! Ohjeen löysin kauppakeskuksessa ilmaisena jaetusta Talven Juhlat lehdestä josta löytyikin monta kivaa askartelu-, lahja- sekä ruokaideaa.

Karpalo-valkosuklaakakku
Pohja
100g voita
1dl sokeria
100g vaniljahalvaa
2½dl vehnäjauhoja
½tl leivinjauhetta

Täyte
300g karpaloita
1½dl sokeria
4dl turkkilaista jugurttia
200g valkosuklaata
8 liivatelehteä
3rkl limetinmehua
1prk (3,3dl) vaahtoutuvaa vanhan ajan vaniljakastiketta (Valio)

Koristeeksi
1dl kokonaisia karpaloita
1 kananmunan valkuainen
2dl tomusokeria

Ota karpalot huoneen lämpöön sulamaan. Vatkaa voi ja sokeria vaaleaksi vaahdoksi. Murustele halva joukkoon. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe ensin keskenään ja lisää ne taikinaan. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Aseta irtopohjavuoan (halkaisija 24cm - tosin täytettä on niin runsaasti, että 26 senttisessäkään ei varmasti jää liian lattanaksi) pohjan ja reunan väliin leivinpaprei. Painele taikina vuoan pohjalle. Paistaa 200C asteisessa uunissa noin 8-10min, kunnes pohja on kullanruskea. Jäähdytä.
Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen 10 minuutiksi. Soseuta sauvasekoittimella hieman kohmeiset karpalot soseeksi. Sekoita joukkoon sokeri ja turkkilainen jugurtti. Sulata valkosuklaa mikrossa tai vesihauteessa (sulatin mikrossa aina 30s kerrallaan). Jäähdytä suklaa haaleaksi ja lisää jugurttiseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen (sekoitus on todella tärkeää sillä suklaa kovettuu melkein saman tien kun pääsee kohmeisten karpaloiden joukkoon, oma huom.)
Vaahdota vaniljakastike. Kuumenna limetin mehu mikrossa tai kattilassa. Purista liivatelehdet vedestä ja sulata mehun joukkoon. Kaada seos ohuena nauhana jugurttiseoksen joukkoon. Nostele täyte jäähtyneen pohjataikinan päälle. Peitä vuoka tuorekelmulla (tai vuoan kannella jos omistat sellaisen) ja nosta jääkaappiin hyytymän vähintään 4-6 kuudeksi tunniksi, mieluiten yön yli. Irrota vuoan reunat ja nosta torttu tarjoiluvadille. Koristele sokeroiduilla karpaloilla.

Sokeroidut karpalot
Ota karpalot sulamaan jääkaappiin. Pyyhi karpaloinen pinta talouspaperilla kuivaksi. Vatkaa valkuainen vaahdoksi. Pyörittele karpalot ensin valkuaisvaahdossa, sitten sokerissa. Nosta karpalot kuivumaan paperin päälle vähintään tunniksi, kunnes karpaloiden pinta on kovettunut.


18 kommenttia:

  1. Olipas loistava idea tulla lueskelemaan tätä nälkäisenä. Nyt vatsa kurnii ja kovasti!

    Kaikkiruoat oli sellaisia, joita haluisin maistaa.

    Kävin jo lueskelemassa uunissa haudutetun ohrapuuron ohjeen. Mutta tässä nälkätilassa tuntuu siltä, etten koskaan voisi odottaa puuron valmistumista 2 ja puoli tuntia :D

    Mua harmittaa, etten voinut jouluna syödä lohenmätiä. Se on yks mun lemppariherkku.

    Nam, toi karpalo-valkosuklaakakku on kans pakko testata joskus.

    Mä haluisin olla teillä aina syömässä! :D

    VastaaPoista
  2. Hieno joulumenu! Etenkin Dijon-omput kiinnostaa.Ja kakku kuulostaa ihanalta!

    VastaaPoista
  3. Miten sulla on näin hyviä kuvia, kun mun on kaikki punakeltaisia...?

    Ihanalta kuulosti myös teidän menu. Rakastan blinejä ja ihailen sua armottomasti, että jaksat alkaa jouluaattona niitä paistelemaan. (...mutta ilmeisesti mitä vaan, jos pääsee lastenhoidolta välttiin ;D ...siunatut mummot!)

    Tee porkkanalaatikko joko mannaryyneihin tai sitten jätä kokaan puuroryynit pois, samoin kananmuna ja korppujauhot, niin hyvää tulee. En tiedä kyllä minkälaista teit?

    VastaaPoista
  4. Satu, seuraavan kerran (tai joskus) tuutte sitten niin että tehdään koko ateria eikä pelkkää jälkkäriä =) Tosin ei me aina syödä niinkuin jouluna...
    Eikös teillä ole se leivinuuni? Sähän laitat sen ohrapuuron sinne yöksi jälkilämmöille ja sen parempaa puuroa et ole syönyt missään! Jos ette ole koittaneet niin nyt kipin kapin tekemään. Siinä se odotusaikakin menee sujuvasti nukkuessa ;)
    Jos koitat kakkua ja saat sen hyytymään niin kerropa sitten niksit! Mut ilman hyytymistäkin se on tosiaan herkullista. Kiva kun kommentoit tänne, kiitos!

    Yaelian, Dijon-omput onkin tosi, tosi helppoja, mutta myös tosi hyviä! Kannattaa kokeilla. Ja kakkua myös :) Nuo taitaa olla omatkin suosikit punajuurisalaatin ja blinien lisäksi.

    VastaaPoista
  5. Nanna, oltiinkin samaan aikaan näppiksellä :)

    Mä opettelin lopultakin tässä joulun alla säätämään kamerasta sitä white balancea ja valoisuusarvoja =) Ja viimeistely vielä picasassa... Sen myös totesin että aina tulee parempaa vaikka kuinka pimeessä kuvais kun jättää salaman pois. Tai no ei aina, mut noin niinkuin periaatteessa. On tuolla niitä keltaisiakin vaikka kuinka, mutta onneksi oli mistä valita!

    Taisit osua tuossa blinien paistojaksamisarvailussa ihan just nappiin..! ;D

    Siis mitä siihen porkkanalaatikkoon sitten tulisi jos ei ryyniä eikä kananmunaa eikä korppujauhoa? Pelkkää porkkanaa ja mausteita? Mannaryyni pitää kyllä kokeilla, kuulostaa siltä että tulis hyvää! Meillä oli siinä ohraa ja riisiä 2/1 ja tosi monta kananmunaa ja korppujauhoakin vielä, joten korjaamista riittää. Kiitos vinkeistä!

    VastaaPoista
  6. No palaan asiaan, kun kysyn tarkan reptin äitiltäni, kun se sen teki.Mutta eihän siihen lanttulaatikkoonkaan ryynejä laiteta. Noita mannaryyniporkkanalaatikko reseptejä kyllä varmaan löytyy googlettamallakin. Siitä tulee paljon kevyempi ja sulavampi, ei sellainen makaroonilaatikkomainen kuten mun mielestä tulee noilla suurijyväisillä viljoilla. Kananmunat myös tekvät ylipäätään laatikoista kovia, ei niitä mihinkään tarvita. Jos haluaa porkkana/lanttu tms laatikkoa niin eikös se tärkein maku oo se juureksen maku?

    En mäkään salamalla kuvaa, mutta muuten tällä hetkellä niin automaattisäädöillä kans, kun en oo muka kahdessa vuodessa kerinnut opettelemaan kuinka mun kamera toimii...syytetään nyt vaikka lapsenhoitoa!!!! ;)

    VastaaPoista
  7. Aivan loistava idea laittaa se puuro leivinuuniin. Häpeäkseni täytyy myöntää, etten ole vielä kovinkaan montaa kertaa tehnyt ruokaa leivinuunissa. Täytyy yrittää skarpata :)

    VastaaPoista
  8. Joo, nyt tuli tarve kokeilla tuota uuniohrapuuroa. Minunkin pitäisi skarpata tuon leivinuunin hyödyntämisen kanssa paremmin, ihan hölmöä, miksei sitä käytä enemmän ruuanlaittoon... Herkulliselta näyttää kyllä koko joulumenu!

    Testattiin muuten viikolla pinaattilettuja teidän reseptillä, oli hurjan hyviä! Osa syötiin tonnikala-kurkku-Crème Bonjour Cuisine-täytteen kera ja loput "jälkkäriksi" omatekoisen kesäkurpitsaomenahillon kanssa, nam! Ja kysymys kuuluu, miksiköhän sitä piti odottaa näinkin kauan, että tuli tehtyä pinaattilätyt itse?

    VastaaPoista
  9. Nanna, no nyt kun sanot, niin eihän lanttulaatikossa, eikä sen puoleen tuossa tekemässämme bataattilaatikossakaan ole ryynejä. Sitä vaan jotenkin on kai niin tottunut että porkkanalaatikko on vähän kuin puuroa porkkanalla... Mut ens vuonna koitetaan kyllä noilla mannaryyneillä! Googlella tosiaan näyttää ohjeita löytyvän :)

    Hei ihan sama syy mullakin oli just sen kaks vuotta niihin automaattisäätöihin. Nyt oli vissiin samanaikaiset päiväunet tai jotain kun sain tsempattua ;D

    Satu, nyt siis heti testailemaan. Ja kerropa tuliko hyvää =) Mä oon ihan varma että jos meille tulis leivinuuni, niin ihan liian vähän sitä tulis itsekin hyödynnettyä. Monta vuotta purnattiin että onko nuo naapurit hölmöjä kun eivät grillaa koko syksyä vaikka säät sallii kun on kerran piha ja grilli. Nyt on meilläkin, mut ollaanko grillattu vaikka nurtsi loistaa edelleen? No ei!

    Laika, ehdottomasti kokeilemaan! Ne kerrat kun mä olen moista päässyt maistamaan ovat olleet nautinnollisia.

    Hah, samaa mäkin kyselin kun noita pinaattilettuja ekaa kertaa paistoin! En tiiä, mut onneksi tuli lopulta tilanne korjattua :) Ihanalta kuulostaa nuo teidän täytteet! Varsinkin ajatus kesäkurpitsa-omenahillosta saa kuolaamaan :p

    VastaaPoista
  10. laitan nyt vielä laatikkotäydennystä kun kysyin äidiltäni. Eli Kyllä tässäkin porkkanalaatikossa oli mannaryynejä kuitenkin, mutta aika vähän. kilo porkkanasosetta ja pual desiä mannaryynejä, ei munaa ei korppujauhoja, kuten ei myöskään lanttulaatikossa, mutta siihen äiti laittaa pikkuisen vehnäjauhoja sitomaan sitä. Että ens vuonna sitten!

    VastaaPoista
  11. Satunnainen vierailija13. tammikuuta 2012 klo 7.57

    Tein tuota karpalo-valkosuklaakakkua puolukoista ja vähän samoilla tuloksilla. Aikas löysäksi jäi, vaikka liivatetta on noinkin paljon. Maku oli hyvä, mutta koostumus oli vähän..ryynimäinen. Seuraavalla kerralla ajattelin sulattaa marjat kokonaan ja sitten sekoitella massan, luulisin että sillai massasta tulisi tasaisempaa. Kokeiluun menee myös nuo tortillat, ohje näyttää hyvältä.

    VastaaPoista
  12. Satunnainen vierailuja, olipa hyvä kuulla myös toisen kokeilijan kokemukset kakusta! Luulen että olet oikeilla jäljillä noiden marjojen sulatuksen kanssa. Se suklaa tosiaan jämähti heti kun päätyi jäisevän täyteseoksen joukkoon. Pitää koittaa itsekin niin!

    VastaaPoista
  13. Apua hei, miettikää kuinka hapan se marja on, siinä on teidän vika! mitä happamampi niin enemmän se vaatii liivatetta, jos se olis ollu vaikka mansikka tai mustikka niin halleluja sehän olis jo moottorisahalla leikattavaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hapanhan se on, mutta niin se on varmaan ollut ohjeen tekijälläkin... Ja se klönttiytyminen tuntui tapahtuvan siinä kun lämmin valkosuklaa jämähti kylmän marjaseoksen joukkoon. Mut joo, ei tosiaan noin paljon liivatetta ihan joka kakkuun ;)

      Poista