sunnuntai 25. heinäkuuta 2010

Elämä ilman mustikoita on teeskentelyä

Saatiin tänäkin vuonna ihana erä vastapoimittuja mustikoita rva Patalinnun äidiltä ja tokihan niistä piti heti tehdä mustikkapiirakkaa. Mustikka on hra Patalinnun ehdoton suosikkimarja ja Pikku E vaikuttaa perineen saman mustikkageenin :) Viime vuonna kokeiltiin pariakin uutta ohjetta ja taas lähdettiin uusille poluille. Tällä kertaa testiin pääsi edellisenä kesänä useankin henkilön erikseen kehuma mintulla ja limellä maustettu mustikkatorttu (Glorian R&V 5/2009) ja se oli aivan ihanaa kuten oli kerrottukin. Mustikat pääsevät tässä tortussa todellakin oikeuksiinsa, koska ovat siinä ihan tuoreina ilman mitään käsittelyä. Pohjan taikinaan ujutetut mintunlehdet ja täytteen kermaan lisätty lime tekevät tortusta ihanan raikkaan ja kaikki nuo maut sopivat täydellisesti yhteen. Tällaista kiillettä ei oltu koskaan ennen kokeiltu, mutta sen teko oli superhelppoa ja rakenne miellyttävä, ei mitenkään liian hyytelömäinen sellaiseen loksahtelevaan tyyliin. Lehden vinkissä mainittiin, että tavallinen pektiiniä sisältävä hyytelösokeri ei käy maitotuotteiden pariksi, mutta tämä Multi-malli toimii hyvin. Jos siis mustikoita metsästä löytyy, niin yksi erä kannattaa ehdottomasti sijoittaa tämän tortun tekoon!


Tulipahan taas muokattua blogin ulkonäköä hieman. Tärkeimpänä uudistuksena tekstin lopussa voi nyt jättää pikamielipiteensä vain haluamaansa ruutuun hiirellä tökkäämällä. Ei siis vaadi kirjautumista, eikä meille näy kuka mitäkin mieltä on, mutta saat silti helposti näkyviin sen tykkäätkö vai etkö tykkää ohjeesta, tai tarinasta tai kuvista tai mistä vaan. Tarkennusta oman mielipiteeseen voi edelleen laittaa myös kommentin muodossa ja se on erittäin toivottavaa - ne aina piristävät ja tuovat lisämielenkiintoa bloggaukseen! Mut nyt siihen mustikkapiirakkaan!

Mintulla ja limellä maustettu mustikkatorttu
Pohja
2½dl vehnäjauhoja
2rkl sokeria
1/4tl suolaa
120g kylmää voita
2rkl hienonnettua minttua
Kermatäyte
200g ranskankermaa (28%)
2dl kuohukermaa
½dl tomusokeria
1 limetin hienoksi raatettu kuori
2tl limettimehua
Mustikkakiille
1 vajaa litra tuoreita mustikoita
1½dl vettä
1½dl Multi-hyytelösokeria
Tuoretta minttua koristeluun
Sekoita vehnäjauhot, sokeri ja suola kulhossa. Kuutioi voi. Nypi voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja minttu ja sekoita nopeasti taikinaksi. Alkuperäisessä ohjeessa taikina laitettiin tunniksi kelmuun käärittynä pallona jääkaappiin, ja sitten kaulittiin ohuekis levyksi joka nostettiin 20cm vuokaan. Minä en tätä vaihetta ehtinyt tekemään, joten levitin taikinan sormin samantien 24cm vuoan pohjalle ja reunoille. Taikinan suositeltiin peitettäväksi alumiinifoliolla, jonka päälle kasa kuivattuja herneitä, niin että paistos pysyy uunissa muodossaan. Herneitä ei ollut, joten laitoin tortun sellaisenaan uuniin. Muoto ei tosiaan pysynyt alkuperäisenä, mutta toimi silti ihan hyvin. Paista pohjaa 200C uunin keskitasossa 15-20min tai kunnes pohja tuntuu kypsältä. Anna pohjan jäähtyä vuoassaan ritilän päällä.
Valmista kermatäyte. Vaahdota ranskankerma sähkövatkaimella noin 3-4min. Vaahdota kuohukerma toisessa astiassa melko kovaksi vaahdoksi. Yhdistä vaahdot ja mausta seos tomusokerilla, limen kuoriraasteella ja limettimehulla. Levitä taikina jäähtyneen taikinapohjan päälle. Ripottele mustikat täytteen päälle. Mittaa Multi-sokeri ja vesi kattilaan, kiehauta ja keitä ½min. Anna jäähtyä hetki ennenkuin lusikoit kuuman liemen mustikoiden päälle. Ensin ohut kerros, sitten lisää. Koristele tuoreella mintulla ja nautiskele!


5 kommenttia:

  1. Ah,mustikkapiirakkaa! Täällä saa vaan kalliita pensasmustikoita tai mauttomia pakastemustikoita.Suomessa ehdin juuri ennen lähtöä löytää puoli kourallista mustikoita....Ihanan näköinen piirakka!

    VastaaPoista
  2. Mahtavan näköistä piirakkaa! Alkoi heti tehdä mustikkaa mieli, kun sitä ei täältäkään saa...

    VastaaPoista
  3. Yaelian, pensasmustikat oli täälläkin koko alkukesän hulluissa hinnoissa, mutta pakko niitä oli välillä ostaa kun ei muuta ollut ja ne oli kyllä yllättävän hyviä. Mut tällaiseen piirakkaan tulee toki himppasen liikaa hintaa jos sen niistä joutuisi kokonaan tekemään... Kiitos, tää oli ilo silmälle ja suulle. Ja vatsalle :)

    Kiitos Anna! Taitaa olla niin, että mustikoita sitä itsekin kaipaisi jos ulkomaille (kauas) muuttaisi. En tiedä onnistuisko edes mieheltä ja tyttäreltä ;)

    VastaaPoista
  4. Hyvältä näyttää sekä mustikkapiirakka että päivitetyt sivut! Olen valmistumaisillani oleva opiskelija ja luen ihania ohjeitasi säännöllisesti, kirjanmerkkipalkista se sujuu näppärästi :)

    VastaaPoista
  5. Kiitos! On tosi kiva kuulla, ketä täällä käy :)

    VastaaPoista