torstai 6. toukokuuta 2010

Välimerellinen couscous

Söimme ensimmäistä kertaa kotona couscousia vasta viime syksynä kun valmistimme sitä ihanan Marokon taginen kumppaniksi. Tuota ennen ei meistä kumpikaan ollut moisia viljarakeita syönyt kuin työpaikkaruokalassa, kylmässä salaattipöydässä, eikä nuo kokemukset olleet millään lailla vakuuttavia, niin että sitä olisi tehnyt mieli vielä kotona väkisellään kurkusta alas kiskoa. Taginen kanssa emme couscousia itsessään maustaneet öljyä ja voita kummemmin, eikä se mitään tarvinnutkaan kun lihapadassa riitti aromeita moneen makuun. Couscous-suurimoista jäi kumminkin hyvä tuntuma suuhun ja sitä teki mieli maistaa vähän jatkojalostettunakin. Ja siitäpä muodostuikin niin hyvä lisuke, että melkein harmittaa kun tätä ei olla aiemmin keksitty. Ihan hurjan herkullista vaikka itsekseen, mutta varsinkin lihapullien tai kanafileen kera tarjoiltuna, omalla tsatsikilla vielä kostutettuna. Olemme nyt viettäneet muutamankin herkkuhetken kyseisen ruokalajin parissa, ja se vie kertakaikkiaan kielen mennessään. Sopii erinomaisen hyvin myös seuraavana päivänä lämmitettäväksi, joten tätä voi huoletta tehdä kerralla reilun satsin. Mukaanhan voi heittää melkein mitä vaan kasviksia, tai vaikka hedelmiä, mutta tämä combo on meille tähän asti ollut erityisen mieluisa.

Molempi parempi: broileria...

3dl couscous-suurimoita (meillä GoGreen täysjyvä)
3dl vettä
1 kasvisliemikuutio tai fondia (meillä Fond"du Chef"pala)
1 kynsi valkosipulia hienonnettuna
2-3 tomaattia pieninä kuutioina
4 kevätsipulia hienonnettuna
10-15 oliivia viipaleina
150g fetajuustoa murrettuna
loraus oliiviöljyä
1tl kuivattua oreganoa
mustapippuri
Kuulota valkosipuli kattilassa tilkassa oliiviöljyä. Kaada vesi joukkoon, lisää kasvisliemivalmiste ja kiehauta. Sekoita couscous-suurimot kiehuvaan veteen. Nosta kattila pois liedeltä, laita kansi päälle ja anna suurimoiden turvota n.5min. Sekoita joukkoon loput ainekset, mausta pippurilla maun mukaan ja nauti sellaisenaan tai valitsemasi lihan/kanan/kalan kera tsatsikilla höystettynä.

...ja lihapullia

3 kommenttia:

  1. Couscous on hyvää;en tosin sitä ole syönyt pitkiin aikoihin.Helsingissä asuva ystävättäreni tekee couscousin ihan alusta asti mannaryyneistä.

    VastaaPoista
  2. Hyvan nakoista couscousia ja varmaan hyvan makuista aineksista paatellen. Couscous on niin katevaa, kun sen valmistaa niin helposti ja se on mielestani tarpeeksi tayttavaa ihan sellaisenaankin vaikka lounaaksi toihin pakattuna.

    VastaaPoista
  3. Yaelian, ihanaa kun keksit niin usein jotain kommentoitavaa! Viestisi on aina todellinen päivän piristys ja sisältää usein uutta kiinnostavaa tietoutta :) Ei olisi käynyt mielen vieressäkään, että coucous-ryynejä voisi tehdä itse! Luulen, että me pysytään tässä tapauksessa kuitenkin ihan valmiissa purkkitavarassa. On niiiin helppoa, eikä kuitenkaan näytä sisältävän lisäaineita tms. :)

    Anna, kiitos kommentista! Totta puhut, couscous on todellakin kätevää; helppoa, nopeaa, täyttävää, maistuvaa. Kuten sanottu, harmittaa vähän että keksittiin se vasta nyt, mutta onneksi edes nyt :) Millä sinä maustat oman couscousisi, vai syötkö tosiaan ihan-ihan sellaisenaan?

    VastaaPoista