perjantai 4. joulukuuta 2009

Mustajuurta valkeana keittona

Pari viikkoa sitten kaipasimme hyvää keittolounasta illan tuhdimpaa ateriaa edeltämään. Mustajuuret ovat kiinnostaneet jo pidempään, mutta koskaan ennen emme ole niistä vielä mitään ehtineet kokeilemaan. Mustajuurikeittoa on joskus ollut töissä tarjolla ja se on ollut ihan mukavan makuista, joten keitoksi nuo pitkät ja ohuet juurekset päätyivät sitten meidänkin keittiössämme. Ja päätyvät samaiseen keittoon vielä monta kertaa tulevaisuudessakin, oli nimittäin sen verran hyvää. Ihanan samettinen ja pehmeän maukas keitto yhdistettynä itsekerättyihin voissa pyöriteltyihin suppiloihin oli kerrassaan toimiva kokonaisuus. Ei voi kuin suositella! Resepti napattiin Kotilieden sivuilta, mutta puolitettiin annos meille kahdelle sopivaksi lounaaksi ja samalla hieman tarkennettiin ohjetta. Sama määrä kävisi myös mainiosti neljälle alkuruokana.

Mustajuurikeitto suppilovahverohöystöllä
500g mustajuuria
250g rosamunda-perunaa
pienen purjon valkoinen osa
1rkl voita
1 kasvisliemikuutio
4-5dl vettä
1dl ruokakermaa
viher-ja valkopippuria
ripaus kuivattua timjamia
1 maustemitta muskottipähkinää
Pinnalle
suppilovahveroita
pienen purjon vihreä osa
voita paistamiseen
suolaa ja mustapippuria myllystä rouhaistuna

Kuori mustajuuret kylmän juoksevan veden alla ja laita ne heti kylmään (sitruunamehua sisältävään) veteen estääksesi juurien nopean tummumisen. Kuori perunat. Huuhtele purjo (kerrosten välissä usein multaa) ja silppua se. Kuulota purjon valkea osa voissa kattilassa. Lisää kattilaan vesi, liemikuutio ja lohkotut juurekset. Keitä puolisen tuntia tai kunnes mustajuuret ja perunat ovat kypsiä. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää kerma sekä mausteet ja kiehauta vielä nopeasti.
Silppua sienet ja ruskista ne purjon vihreän osan kanssa voissa. Mausta ja tarjoa keiton lisäkkeenä.

4 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä.Olen muistaakseni täälläkin jossain nähnyt mustajuuria,mutten koskaan niitä käyttänyt.

    VastaaPoista
  2. Kannattaa ehdottomasti kokeilla jos vaan mustajuuria sieltäkin löytyy! Kuoriminen on hieman haastaavaa, lähinnä sen puolesta, että sormet jäätyy, mutta kun siitä pääsee yli, lopputulos on makoisa :)

    VastaaPoista