keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Halloween Special

Otimme hieman ennakkoa ja vietimme halloween teemaista iltaa jo viime lauantaina, ensi viikonlopun muiden menojen vuoksi. Ystäviä tuli meille illastamaan oikein kunnolla ensimmäistä kertaa vauvan syntymän jälkeen, ja voi että se teki hyvää! Oli ihana taas suunnitella menua ja puuhastella tarjottavia – varsinkin kun tässä sai ihan tosissaan käyttää mielikuvitusta ja nauraa hykerellä koko ajan tehdessään! Ja ilta tietenkin itsessään oli täynnä naurua, ihmettelyä ja ehkä hivenen ällötystäkin. Pikku E:kin intoutui ensimmäistä kertaa kikattamaan oikein reilusti. Ja mikäpä muu sitä Patalinnun poikasta naurattaisi kuin kunnon kippistely :) Lasin nostaminen ja kippiksen sanominen sai tytön oikein heittämään päätään taaksepäin ja kikattelemaan kovaan ääneen toista kymmentä kertaa. Ihanaa <3

Kuva kasvaa klikkaamalla

Loppusyksy tuntuu aina herättelevän örkit esiin koloistaan, kun niihin niin helposti törmäilee. Saimme taas talteen ison kasan meheviä örkin silmiä ja rapsakoita örkin sormia kuten edellisenäkin vuonna. Niiden lisäksi herkuttelimme suovedellä, kurpitsakeitolla lapamadoilla ja mutanttiluteilla höystettynä, hiiricanneloneilla, homerihmastoilla, hämähäkkimuffineilla ja mutaliemellä. Herättää veden kielelle vai mitä?


Suovettä örkin silmämunalla
½ sitruuna
1tl ruokosokeria
5 mintunlehteä
n.½dl ginger alea
1 örkin silmämuna
Hienonna mintun lehdet ja laita ne lasiin. Purista joukkoon puolikkaan sitruunanmehu ja sekoita ruokosokeri mukaan. Tipauta lasiin örkin silmämuna ja täytä lasi ginger alella. Jos kaipaat tuhdimpaa vaikutusta, voit lisätä mukaan pari senttiä tummaa rommia.


Kurpitsakeittoa mutanttiluteilla ja lapamadoilla (6-8 annosta)
2 sipulia pilkottuna
2 valkosipulinkynttä pilkottuna
3 pientä omenaa kuutioina
2rkl oliiviöljyä
1rkl punaista currytahnaa
1rkl inkivääriä raastettuna
½ punainen chili viipaleina
1kg kurpitsaa paloiteltuna tai valmiina soseena
6dl kasvislientä
2dl kookosmaitoa
2rkl limen mehua
1rkl hunajaa
Pinnalle
mutanttiluteita (paahdettuja kurpitsansiemeniä)
lapamatoja (keitettyä spagettia)
Kuulota sipulit ja omenat ison kattilan pohjalla öljyssä. Lisää mukaan chili, inkivääri sekä currytahna ja paista sekoitellen muutaman minuutin ajan. Lisää kurpitsat / kurpitsasose ja kasvisliemi kattilaan ja kuumenna. Anna porista noin 30min tai kunnes kurpitsa on kypsää. Sosetta käyttäessä näin pitkä keittäminen ei tietenkään ole välttämätöntä, mutta vahvistaa makuja. Soseuta keitto ja sekoita joukkoon kookosmaito, hunaja ja limen mehu. Kuumenna ja lisää suolaa tarvittaessa. Koristele luteilla ja lapamadoilla. Nautiskele örkinsormien kera.


Homeiset hiiricannelonit
650g hiiren jauhelihaa (tai broilerikin käy)
1 keskikokoinen sipuli hienonnettuna
1tl timjamia
250g pinaattia, pestynä ja hienonnettuna
1prk ricottajuustoa
1½dl parmesan juustoa raastettuna
suolaa
mustapippuria myllystä
1pkt (20-24kpl) cannelonituubeja
Kastikkeeseen
50g voita
50g (1dl) vehnäjauhoja
1dl valkoviiniä
4dl kana- tai kasvislientä
5dl kevytmaitoa
½tl muskottipähkinää
maustemitta valkopippuria
1½dl parmesaani juustoa raastettuna + lisää pinnalle
Kuulota sipuli ja ruskista jauheliha. Mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla. Lisää hienonnettu pinaati kun hiiri (kana) on kypsää ja hauduta kunnes pinaati on vajonnut joukkoon. Ota pois levyltä ja anna jäähtyä. Sekoita jäähtynyt seos ricottajuuston, ja parmesaanin kanssa sekaisin.
Sulata voi kattilassa. Sekoita vehnäjauhot joukkoon jatkuvasti hämmentäen. Lisää kanaliemi pienissä erissä jatkuvasti hämmentäen. Lisää vielä maito ja valkoviini. Kiehauta jatkuvasti hämmentäen, kunnes kastike sakenee. Mausta valkopippurilla ja muskottipähkinällä. Lisää joukkoon parmesaani.
Lusikoi pinaatti-ricotta-lihaseos esim minigrippussiin. Leikkaa kulmaan reikä ja pursota canneloniputket täyteen täytettä. Kaada pari desiä valkokastiketta öljytyn uunivuoan pohjalle. Asettele canneloniputket tasaisesti ja kaada loput valkokastikkeet päälle, niin että putket peittyvät. Raasta päälle vielä hieman parmesania. Paista 175C asteessa 40-50 minuuttia.


Hiiricannelonit tarjoiltiin salaatin kera, jossa oli örkinsilmiä, homerihmastoja (sinimailasen ituja) sekä myrkkysumakkia (jääsalaattia). Päälle pirskoteltiin hieman lepakonverta (puolukkavinaigrette reilulla puolukkasoseella irtopuolukoiden sijaan).


Hämähäkki-suklaa-kurpitsamuffinit (24kpl)
190g vehnäjauhoja
85g tummaa kaakaojauhoa
2tl leivinjauhetta
1tl leivinsoodaa
½tl suolaa
2,5dl luomupiimää
400g kurpitsasosetta
2tl vaniljasokeria
110g voita
300g tummaa ruokosokeria
3 luomu kananmunaa
60g (1½dl) tummia suklaahippusia
Kuorrute
150g tomusokeria
200g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
1 maustemitta kanelia
1 maustemitta muskottipähkinää
Seitti
Tummaa suklaata
Sekoita jauhot, kaakaojauho, leivinjauhe, sooda ja suola valmiiksi keskenään.
Sekoita toisessa kulhossa kurpitsasose, vaniljasokeri ja piimä keskenään.
Sekoita kolmannessa suuressa kulhossa pehmeä voi ja ruokosokeri vaahtomaiseksi. Vatkaa munat joukkoon yksitellen. Sekoita jauhot ja kurpitsaseos joukkoon kolmasosa kerrallaan nuolijalla käännellen. Lisää lopuksi vielä suklaahiput.
Laita muffinipellin koloihin paperivuoat ja lusikoi taikina vuokiin. Jokainen n. ¾ täyteen. Paista 175C asteessa n.40min.
Sekoita kuorrutteen ainekset keskenään. Levitä täysin jäähtyneille muffineille n teelusikallinen kuorrutetta per muffini.
Sulata suklaa esim mikrossa. Lusikoi sulanut suklaa pieneen (1dl) minigrip pussiin. Tee kulmaan pienen pieni (!) reikä. Pursota jokaisen muffinin kuorrutteen päälle 3 ympyrää. Kannattaa pursottaa vaikka kolmasosa kerrallaan, että suklaa ei ehdi alkaa kovettumaan. Vedä hammastikulla kuusi viivaa keskeltä reunoihin, niin saat aikaan hämähäkinseitin.


Vaikka tarjottavat saattavat kuulostaa hivenen epäilyttäviltä, kaikki oli oikesti hirvittävän (heh) hyvää! Silmiä ja sormia tulikin jo kehuttua viime vuonna, joten sen tekstin voi tarkistaa arkistosta. Keitto oli mukavan mausteinen ja lämmittävä. Sopisi moneen muuhunkin tilanteeseen, kuin vain halloweeniin. Cannelonit olivat meheviä ja tuhdin täyttäviä. Muffinit mielettömän muhevia ja suklaisia. Mausteinen kuorrutus on niihin ihan ehdoton lisäys joka tuo kaikki aromit esiin.

Ystävä oli löytänyt Pariisista pussillisen örkin luomia


Ilta vietettiin upeiden, tunnelmaa luovien kurpitsalyhtyjen loisteessa


Nyt eikun kaikki örkkijahtiin ja nautiskelemaan! Kertokaahan mitä hirveyksiä omaan pöytäänne päätyy?

7 kommenttia:

  1. Aivan mahtavan örkkimäiset tarjoilut! Ihanan kamala menu ja nuo sormet, ihan hui;-) Silmätkin näyttävät järkyttävän ihanilta!

    VastaaPoista
  2. YÄK!
    Niin hirmuisen ällönnäköisiä on vaikea uskoa hyvänmakuisiksi, mutta Patalinnun pitäjien taidot tietäen oli varmaan hurjasti paremman makuista kuin näköistä;)

    VastaaPoista
  3. Kiitos Yaelian ja KC!! =)
    Kyllähän nää vähän sellaisia on, että voi heikompaa hirvittää ja ruokahalu kadota. Mut makukin on tosiaan kohdallaan kunhan pääsee ennakkoluuloistaan ;D

    VastaaPoista
  4. Rohkeasti vaan testaamaan, tosiaan oli maut kohdillaan!

    Ja jutun ulkopuolelta mainittakoon, että herrasväki Patalintu oli ansiokkaasti "somistanut" ruokapöydän lisäksi myös muuta ympäristöä teemaan sopivalla tavalla! :)

    VastaaPoista
  5. Kiitos Anu kannustuksesta! :)

    Noita muita "somisteita" ei olis paljon tarvinnut, kun eipä meistä kukaan pahemmin pöydästä poistunut - muuten kuin minä toiseen ruokintapaikkaan ;)

    VastaaPoista
  6. hienot juhlat, miten multa on mennyt tämä ihan ohi.

    eikö olekin kummaa, että kaiken sen vaivannäön jälkeen te muistatte ensin mainita lapsenne kikatuksen. tai siis ei ole kummaa, mutta ennen lapsia ajateltuna olis, eller hur?

    VastaaPoista
  7. Kiitos! Ruokablogeja riittää, kaikkea ei aina ehdi huomaamaan ;)

    Nyt kun mainitsit, niin totta, kikatus olisi ehkä ollut paikallaan esim loppukaneettina. Se kun ei varsinaisesti korosta Halloween hirvityksiä... Näin ne prioriteetit muuttuu =)

    VastaaPoista