perjantai 17. heinäkuuta 2009

Ihanainen kesäjälkkäri

Pitkästä aikaa tuli koettua reseptin etsimisen riemu. Viime aikoina uudet jutut eivät ole niin sykähdyttäneet, eikä päähän ole edes pälkähtänyt ideoita mistään mitä voisi tutkia tarkemmin, tai etsiä miten jokin tehdään. Viime viikonloppuna kielenpäälle nousi kuitenkin muistikuva jälkiruoasta tai välipalasta jossa jonkinlainen kirsikkahilloke oli yhdistettynä kreikkalaiseen jugurttiin. Siihen sitten ohjetta metsästämään. Lopputulos on kirsikkakompotti ja jugurtti-kerma-hunajasekoite ja se on h y v ä ä! Makean, mutta hivenen kirpeän raikasta ja kuitenkin makuhermoja hyväilevän pehmeää. Vieläkään ei ole mitään haisua siitä, missä tällaista yhdistelmää on tullut alunperin kokeiltua, mutta nyt sitä tulee saamaan meillä usein. Tähän voisi varmasti käyttää vaikka mitä muitakin hedelmiä, pitääkin testailla. Tosin nyt juuri kun tuoreita kirsikoita on tarjolla, niin pitäydymme varmaan niissä tovin.

Kompotti-ohjeita löytyi englanninkielisiltä sivustoilta monenlaisia ja tässä on yhdistelty niistä useita oman alkuperäisen mielikuvan mukaiseksi. Jugurtti on “ohennettu” vain desillä kermaa oman maun mukaan, mutta jos kerma kuuluu suosikkeihin, voi vaahtoa toki vatkata enemmän. Ja kompottihan on hedelmistä keitetty hilloke, jossa siis vähemmän sokeria kuin hillossa, eikä niin ollen säily yhtä pitkään. (Rahola) Pääasiassa jälkiruoka, mutta voidaan käyttää myös ruoan lisukkeena. (Wiktionary)

Kirsikkakompotti
½kg kirsikoita
125ml tuorepuristettua appelsiinimehua (n.1½ appelsiinia)
50g sokeria
½ sitruunan kuoret suikaleina (ei valkoista mukaan)
2tl vaniljasokeria
1 maustemitta kanelia
2rkl maissitärkkelystä + tilkka vettä
Vaniljasokerin sijaan voisi käyttää myös pienen pätkän vaniljatankoa, jos sellainen sattuu kaapissa oleilemaan. Lisämausteeksi voi laittaa myös kokonaisia tuoreita mintun lehtiä tai 1-3rkl kirsikkabrandya.

Poista kirsikoista kivet. Meillä onnistui hienosti oliivinkivenpoistajalla, mutta kyllä ne varmaan saa hyvin myös leikkaamalla pienen ristiviillon kirsikan päähän ja puristamalla kivi pois. Laita kaikki ainekset kattilaan ja kiehauta sekoittaen. Ota lämpö pois ja jätä seos hautumaan kannen alle lämpimälle levylle 5-15min. Aikahajonta on iso, koska hedelmien koostumus on pitkälti makukysymys. Pääasia että hedelmissä pysyy edelleen muoto&rakenne edes jollain tasolla, eivätkä ne pääse täysin mössööntymään. Me pidimme kirsikoita hautumassa vähän päälle 10min. Siivilöi seos ja laita mehu takaisin kattilaan. Poista kirsikoiden joukosta sitruunan kuoret sekä mintunlehdet ja vaniljatanko jos käytit niitä.
Sitten kaksi vaihtoehtoa:
a) Sekoita maissitärkkelys kylmään vesitilkkaan. Kiehauta mehu ja sekoita tärkkelys joukkoon ohuena nauhana. Anna kiehua hetki, kunnes seos on kirkas. Poista liedeltä ja lisää kirsikat joukkoon. (Me teimme näin)
b) Kiehuta mehua kunnes puolet on haihtunut. Jäähdytä ja lisää kirsikat joukkoon. (Ei siis ollenkaan maissitärkkelystä)

Kermajugurtti
1dl kermaa
1prk Total kreikkalaista jugurttia (200g)
2-3rkl juoksevaa hunajaa
Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita vaahto, jugurtti ja hunaja keskenään.

Kokoa hyvin jäähtynyt (ettei jugurtti ala “sulaa”) kompotti ja jugurttiseos kerroksittain laseihin. Nauti kesästä!!

5 kommenttia:

  1. Kuulostaapas ja ennenkaikkea näyttää ihanalle. Minäkin ostin eilen litran tuoreita kirsikoita ajatuksena tehdä jotain herkkua niistä tälle päivälle...vaan kuikas kävikään...kun tukin eilen illalla kyläilemästä kotia, oli mies syönyt niistä jos suurimman osan...kun ei kuulemma ollut kylttiä älä syö! No, saahan noita uusia... voisi tehdä vaikka tätä sinun tekemääsi herkkua.

    VastaaPoista
  2. Niille kirsikoille kävi sitten tosiaan vähän köpelösti. Onneksi niitä nyt saa helposti lähes joka kaupasta ja kojusta. Jos ostat varuiksi vaikka tuplamäärän, jolloin hävikki ennen keitoksia ei haittaa ;D

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa aivan taivaallisen hyvältä! Täällä on ollut kirsikka-aika jo yli kuukauden enkä ole vieläkään niitä hankkinut,mutta nyt tekee mieli...

    VastaaPoista
  4. Kiitos! Tein tämän kesäherkun eilisille vieraille - aivan loistavaa siitä tuli ja samaa mieltä olivat vieraatkin :)

    Tätäkin ohjetta piti päästä soveltamaan ;), tosin vain maissitärkkelys vaihtui perunajauhoihin.

    Herkku on yllätävän helppo tehdä ja sitä nopeuttaakseni seuraavalla kerralla taidan lähteä ostamaan välineen, jolla kivet saa helposti ja "kauniisti" pois...

    VastaaPoista
  5. Yaelian, kyllä suositeltaisiin, että nyt kipin kapin kirsikkaostoksille! :)

    Anonyymi, kiva kuulla että sielläkin herkku onnistui ja sai suosiota =) Hyvää helpolla! Ja soveltaahan aina pitää, niin mekin tehdään :)

    Kiitos muistutuksesta - ohjeessa ei ollutkaan mainintaa, että kivet pitää poistaa. Se on nyt sinne lisätty. Ja se tosiaan onnistuu esim. oliivinkivenpoistajalla tosi näppärästi.

    VastaaPoista