torstai 14. toukokuuta 2009

Lahjakakku

Viime lauantaina ajelimme Hämeenlinnaan kakku kainalossa. Rouva Patalinnun äiti oli tehnyt ihanan mureaa ja maistuvaa ossobuccoa maukkaine lisäkkeineen, mutta oli sovittu että me viemme jälkiruoan mukanamme. Arvonnassa oli pari täysin keskenään erilaista juustokakkua, ja tämä netistä löydetty on se mihin päädyimme sekä sen oletetun raikkauden että kookoksen takia.


Kakku oli oikeasti todella ihanaa, vielä parempaa kuin mitä etukäteen ajateltiin. Kookoksen maku oli todella mieto, joten saattaisi maistua myös niille, jotka yleensä eivät kookoksesta välitä. Vaikea tosin sanoa varmasti, kun itse pidämme siitä paljon. Lime toi ihanaa raikkautta, samoin kuin koristeluun käytetyt marjat ja hedelmät. Kaikkein parasta (uutuudessaan) oli kuitenkin pohja. Yleensähän juustokakut tehdään rasvaisista keksinmuruista, joihon vielä sulatetaan kasa voita. Hyväähän se on, ei voi kieltää, mutta silti kaikki siihen upotettu rasva välillä hirvittää, vaikka emme kakkuja usein syökään. Tässä sokerikakkupohjassa ei rasvaa ole ollenkaan, eikä se myöskään työn määrää niin paljoa lisännyt etteikö sitä jaksaisi tehdä. Meille tämä kuohkean pehmeä versio maistui niin hyvin, että varmaan jatkossakin päädymme useammin tähän kuin keksipohjaan. Kaikkinensa kokonaisuus oli siis loistava, joka oli helpotus kun kakku kerran toimi myös lahjana :)


Lime-kookosjuustokakku
Pohja
2kpl luomu kananmunaa
0,75dl sokeria
1dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
appelsiinimehua kostutukseen

Täyte
400g maustamatonta tuorejuustoa (Crème Bonjour 15%)
2dl kookosmaitoa
2 limeä
6 liivatelehteä
1dl sokeria
1tl vaniljasokeria

Koristeluun
Hedelmiä ja marjoja
(Meillä pensasmustikoita, vadelmia, kiivi ja passionhedelmää)

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita jauhot ja leivinjauhe, siivilöi ne varovasti sekoittaen muna-sokerivaahdon joukkoon ja kaada taikina vuokaan. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes taikina ei enää tartu puiseen kokeilutikkuun.
Notkista tuorejuusto ja sekoita joukkoon kookosmaito sekä sokerit. Pese limet huolellisesti ja raasta niiden kuori. Sekoita raastettu kuori juustoseokseen. Liota liivatelehtiä kylmässä vesitilkassa 5min. Purista limeistä mehu ja kuumenna se kattilassa. Purista liotetuista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne kuuman limemehun joukkoon, älä keitä. Kaada seos ohuena nauhana hyvin sekoittaen juustoseoksen joukkoon.
Kostuta jäähtynyt kakkupohja appelsiinimehulla. Kaada juustoseos pohjan päälle. Jäähdytä kakkua jääkaapissa mielellään yön yli. Koristele kakku tuoreilla hedelmillä ja marjoilla.

12 kommenttia:

  1. Kuulostaa ja maistuu aivan ihanalta!

    VastaaPoista
  2. Jeps, tässä oli kyllä maut kohdillaan! :)

    VastaaPoista
  3. Pitäisiköhän tästä aloittaa se totuttelu kookokseen? Kertakaikkiaan syötävänhyvännäköinen! :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos Anu! :)
    Tää vois olla todellakin hyvä paikka aloittaa! Kookos oli tosi mieto ja miellyttävä. Äiti ei edes ensin tunnistanut, ennenkuin sanottiin mitä se sisältää ;)

    VastaaPoista
  5. Voi miten pirteä herkku! Todella kauniilta näyttää ja maku on varmasti kohdallaan. :) Mistä oot saanut tähän vuodenaikaan noin tuoreen näköisiä marjoja?

    VastaaPoista
  6. Paljon kiitoksia Insanity!
    Marjat löytyivät tällä kertaa Stockalta. Paitsi että olivat freesin näköisiä, niissä oli myös melkein yllättävän paljon makua. Erityisesti mustikat olivat iloinen yllätys - yleensä pensasmustikat eivät ole meitä vakuuttaneet, mutta näistä tunnisti mustikan selkeästi :)

    VastaaPoista
  7. Mmmh, kookosta! Ihanat värit myöskin, pakko pistää muistiin luonnollisestikin.

    VastaaPoista
  8. Jams, kannattaa tosiaan muistaa ja kokeilla jos nämä maut kuuluu suosikkeihin! Ihanaa kun marjoja (vaikkakin vielä ulkolaisia) alkaa tulemaan, ja aurinko paistaa, niin värejä on taas helppo löytää :)

    VastaaPoista
  9. Minkä kokoiseen vuokaan tää on tehty? Onnistunee varmaan, jos tekee tähän "normaalin" juustokakkupohjan, eli keksistä ja rasvasta ja siihen toi ihanan näkönen täyte päälle?

    VastaaPoista
  10. Anonyymi, vastaus tulee nyt varmaan auttamattomasti liian myöhään, mutta vastaan silti. Pahoittelut viivästyksestä!!

    Tän tein 26senttiseen vuokaan, mutta menisi varmasti mainiosti 24senttiseenkin, kun ei ollut kovinkaan paksu. Ja varmasti toimii myös keksipohjan päälle, en keksi syytä miksi ei :)

    VastaaPoista
  11. minkä kokoinen irtopohjavuoka ?

    VastaaPoista
  12. Tuohon yläpuolelle olenkin jo vastannut että tämän tein 26 senttiseen, mutta on varmasti hyvä myös 24 senttisessä, koska täyte ei ollut kovin runsas.

    VastaaPoista