sunnuntai 5. huhtikuuta 2009

Mausteista tonnikalaa, mustaa pastaa ja vaniljaista avokadokastiketta

Eilen saimme ystäväpariskunnan kylään, ja valmistimme pitkästä, pitkästä aikaa kolmen ruokalajin illallisen. Koska toinen vieraista ei syö punaista lihaa, viime aikoina ruokalistaan tiiviisti kuulunut pihvi ei käynyt ruokavaihtoehdoksi. Ja hyvä niin, sillä päädyimme testaamaan uutta ohjetta tuoreelle tonnikalalle ja pastalle, josta tuli ihan huippuhyvä kokonaisuus! Tätä tehdään varmasti uudestaan, sekä tällaisena settinä että myös kaikkia osa-alueita erikseen muihin aterioihin hyödynnettynä.

Alkuruoaksi teimme jo aiemmin testaamaamme lohiceviche-avokadosalaattia, joka palautui mieleen kun Nelle oli Siskot Kokkaa -blogissa tehnyt hyvin samantyyppistä cevicheä edellisellä viikolla. Pysyimme omassa tutussa ohjeessa, mutta tällä kertaa kaupassa ei ollut tarjolla minkäänlaista pomeloa, joten korvasimme sen verigreipillä. Ihan yhtä hyvin maistui myös sen kanssa, vaikka lopputulos olikin ehkä aavistuksen kirpeämpi. Salaattiosuuteen kävimme taas ikuisen arvauspelin avokadojen kanssa - ollako kypsä vai eikö olla, vai ollako jo ylikypsä (ylitummunut). Tällä kertaa se oli erityisen kriittistä, kun ruokaa oli maistelemassa muitakin ja avokadoa tarvittiin sekä tähän cevicheen, että pääruokatonnikalan kastikkeeksi. Ensimmäisestä kaupasta edellisenä päivänä ostetut avokadot olivat vielä lauantaina toivottoman raakoja, jopa lähes vuorokauden omenakypsytyksen jälkeen, joka yleensä on tepsinyt hyvin. Siispä ryntäys toiseen kauppaan sormet ristissä, hyppyset herkkinä tunnustelemaan tarjontaa. Pitkällisen hypistelyn jälkeen, mukaan seuloutui kaksi, jotka helpotukseksemme kelpasivat käytettäviksi ja molemmat ruokalajit olivat pelastetut. Cevichen ohjetta emme nyt tähän uudestaan naputtele, vaan se löytyy täältä.

Mutta sitten alussa mainostettuun pääruokaan. Tarjosimme siis annokset, joista kustakin löytyi mausteinen tonnikalapihvi, prosciuttoon kääritty jättikatkaravunpyrstö (yhdessä annoksessa ei tietenkään prosciuttoa), chilimaustettua mustaa spagettia sekä vaniljaista avokadokastiketta. I-h-a-n-a-a! Lopputulokseen vaikutti tietenkin todella tuore, mehevän punainen tonnikala, joka sattui vielä olemaan tarjouksessa, sekä se huolella valittu kypsä avokado. Raaka-aineilla on merkitystä, varsinkin tonnikala voi olla melko kamalaa jos tyytyy valmiiksi harmaaseen pakastettuun pihviin. Pimeässä oli vaikea kuvata tällaista annosta, mutta älkää antako kuvien laadun häiritä, vaan maistelkaa makuja mielessänne ja laittakaa testiin - se kannattaa! Alkuperäinen ohje on täältä, meillä hivenen muunneltu versio, kuten yleensä.

Mausteiset tonnikalapihvit
4 pientä tuoretta tonnikalapihviä, à noin 120 g
Oliiviöljyä
2 viipaletta prosciuttoa
4 kuorittua jättikatkaravunpyrstöä
1tl sokeria
½tl valkosipulirouhetta
1½tl mustapippuria
½tl hienonnettuja caffirlimetin lehtiä
1½tl savusuolaa
1 maustemitta paprikajauhetta
½tl kuivattuja chilihiutaleita
Limeä ja vihreää paprikaa lohkoina

Musta spagetti
250 g mustaa spagettia
2 rkl valkosipulilastuja
10 pilkottua peppadew-chiliä
Oliiviöljyä
1-2rkl lehtipersiljaa hienonnettuna

Avokadokastike
1 kypsä avokado
1 sitruuna
1 vaniljatanko
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna

Kuori avokado ja soseuta sisus haarukalla. Kuori ja leikkaa sitruunasta viipaleet nahattomiksi viipaleiksi kalvojen välistä. Murskaa eroteltu hedelmänliha ja mausta se hitusella suolaa. Sekoita avokadosose, suolalla maustettu sitruunamurska ja vaniljatangosta raaputettu sisus keskenään.

Tee sokerista, valkosipulirouheesta, mustapippurista, limetinlehdistä, savusuolasta, paprikajauheesta ja chilihiutaleista mausteseos. Hienonna morttelissa tarvittaessa. Hiero tonnikalapihvit öljyllä ja maustesekoituksella. Kiedo puolikas prosciuttosiivu jokaisen jättikatkaravun ympärille. Kuumenna grillipannu tai paistinpannu ja paista pihvejä noin minuutti sekä ravunpyrstöjä pari minuuttia molemmilta puolilta. Paista vielä limelohkoja ja vihreää paprikaa pannussa lisukkeeksi.

Valmista pasta keittämällä se pakkauksen ohjeen mukaan. Kuullota valkosipulilastuja oliiviöljyssä ja lisää joukkoon pilkotut peppadew-chilit. Valuta pasta ja sekoita valkosipuli-chili-öljy sen joukkoon. Viimeistele hienoksi silputulla persiljalla. Kokoa annos (kuumille) lautasille ja tarjoile avokadokastikkeen kera.



Lopuksi vielä sneak peak aterian päättäneestä jälkkäristä, mutta siihen palataan tarkemmin seuraavassa postauksessa - ehdottomasti ennen pääsiäistä.

6 kommenttia:

  1. Oih, kuulostaa ihanalta! Rakastan tuoretta (tai pakastettuahan se alunperin näillä leveysasteilla taitaa olla) tonnikalaa! Tuo resepti menee taatusti kokeiluun! Vaan mistä ihmeestä olette ostaneet savusuolaa? Olen monesta reseptistä ja blogista tuosta lukenut, mutta ainakaan omaan (puu-)silmääni tuo tuote ei ole osunut.

    Hyvää pääsiäistä, toivottelee Inez

    VastaaPoista
  2. Totta, kaikkihan nuo ovat varmasti pakastettuja, mutta siitä kalatiskin punaisesta mehevästä kimpaleesta leikatut pihvit tuntuvat tuoreilta :)

    Me olemme pitäneet paljon Maldonin savusuolasta. Siinä maku on todella hyvä (jos suolasta niin voi sanoa), ja rakenteeltaan nämä suolalastut ovat mukavia sormin päälle ripoteltavia. Olemme kokeilleet myös Santa Marian vastaavaa, joka tuoksuu paljon savuisemmalta, mutta on rakenteeltaan kovempaa, eikä sen puolesta meidän suosikkimme. Tähän mausteseokseen itseasiassa laitoimme hieman kumpaakin, että saatiin sekä makua että tuoksua :) Oman Maldonimme olemme ostaneet Stockalta, ja Santa Marian CM:sta, mutta varmaan muistakin hyvin varustelluista kaupoista löytyy.

    Kiitos Inez kommentoinnista ja oikein mukavaa pääsiäistä! Sekä tietysti ihania tonnikalaisia herkkuhetkiä :)

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa ihanalta aterialta.Tuore tonnikala on vaan niin hyvää, sääli vaan että on niin kallista yleensä. Avokaadokastikekin kuulostaa hyvältä , pitää kokeilla.

    VastaaPoista
  4. Kiitos Yaelian! Tonnikala on tosiaan yleensä niin hullun hintaista, että ei sitä tule usein ostettua. Nyt se oli tarjouksessa melkein puoleen hintaan normaalista, joten tokihan se piti heti hyödyntää :)
    Tonnikala tällä maustesoksella oli yksikseenkin tosi hyvää, mutta tuo vaniljainen avokadokastike tosiaan kruunasi kaiken. (Tuli testattua pari ekaa haarukallista ilman kastiketta kun se unohtui ensin jääkaappiin). Kannattaa ehdottomasti kokeilla!

    VastaaPoista
  5. Ei vitsi miten hyvältä tuo vaniljainen avokadokastike kuulostaa!! Mulla on viha-vihasuhde mustaan pastaan, mutta tota vois kokeilla tavallisella pastalla!

    Tosi hyvä idea nuo jälkkärit tarjoiltuna pääsiäismuissa!

    VastaaPoista
  6. Arvelinkin että tuo avokadokastike voisi sinua Rossana kiinnostaa ;)

    Onko mustassa pastassa väri vai maku mikä tökkii? Itse söin kerran jotain, jossa mustekalaisa maku oli tosi luotaantyöntävä, vaikka pidänkin mustekalasta muuten. Tässä (en juuri nyt muista merkkiä) toimi väri hyvin, maussa ei oikeastaan huomannut mitään.

    Jälkkäri-idea oli kieltämättä hyvä (vaikkakaan ei oma).
    Petra

    VastaaPoista