sunnuntai 22. maaliskuuta 2009

Kohokasta ja kiisseliä keväällä höystettynä

Kylläpäs tästä jälkiruoasta tulee hyvä ja keväinen mieli. Eikä varmasti nälkäkään paina, jos sellainen olotila on vielä pääruoan jälkeen jäänyt päälle. Tavallaanhan tässä on kaksi jälkiruokaa yhdistettynä, mutta valmistaminen on kuitenkin yllättävän helppoa.

Herra Patalintu oli viikonlopun laneissa, ja rouvan äiti saapui viihdyttämään tytärtään. Pääruoan (josta enemmän myöhemmin) jälkeen piti pitää pitkähkö tauko, koska tällä kertaa ei todellakaan ollut ongelmana etteikö se (pihvi) olisi ollut täyttävää. Ihana auringonpaiste piti huolen siitä että tauko vietettiin parvekkeella lököillen, jossa oli hetkittäin jopa melkein kuuma kun tuuli ei sinne puhaltanut ollenkaan. Näin tämän vuoden auringonottokausi pääsi hienosti käyntiin! Ja koska tämä sunnuntaiaamu ei näytä yhtään eilistä kehnommalta, lienee helppo arvata mistä Patalinnun puolikkaan (tai kaksi kolmasosaa) löytää parin tunnin päästä :)

Takaisin jälkkäriin. Se siis koostuu kahdesta osasta: sitruskiisselistä ja rahkakohokkaista. Minkäänlaista kohokasta ei ole Patalinnun keittiössä koskaan aiemmin kokeiltu, ja pelko sen vaikeudesta on viivästyttänyt tämänkin ohjeen (Etiketti 1/2008) testausta. Mutta ohjetta noudattaen kaikki sujui hienosti, kohokkaat olivat tosiaan kohokkaita eivätkä pannukakkuja, ja maku oli kerrassaan mainio. Sitruskiisseli sivussa raikastaa välillä suuta, ja taas maistuu lisäkohokas. Kiisseli kannattaa tehdä jo etukäteen, koska se sopii kohokkaan kylkeen kylmänä, ja näin aterian jälkeen ei tarvitse enää keskittyä kuin kohokkaan tekoon. Se on tarjottava välittömästi paiston jälkeen, koska jäähtyessään se vääjäämättä litistyy ja kuohkeus katoaa.


Kokonaisuudesta rahkoineen, kananmunineen ja keltaisine väreineen tuli mieleen pääsiäinen, ja tätä meillä tullaankin ehdottomasti pääsiäisenä tekemään, jotta herra Patalintukin pääsee osingoille maistamaan. Ja rouva saa taas syödä kolme annosta neljästä...jee! Kiisseliin toisi näyttävyyttä verigreippi, mutta niitä ei nyt ollut kaupassa tarjolla. Ja jos omistaa pienemmät uunikupit kuin meillä (halkaisija 11cm) niin silloin kohokkaat täyttäisivät noustessaan upeasti koko kupin. Mutta nipotus sikseen, maku on tärkein, ja sen puolesta tässä oli kaikki kohdallaan!

Sitruskiisseli
2 appelsiinia
1 (veri)greippi
2dl appelsiini-greippimehua
½dl sokeria
1rkl maissitärkkelystä
Tilkka mehua
Kuori ja leikkaa appelsiinit&greippi nahattomiksi viipaleiksi kalvojen välistä. Lämmitä mehu kattilassa ja sulata siihen sokeri. Sekoita maissitärkkelys tilkkaan kylmää mehua ja suurusta kattilassa oleva kuuma mehu sillä kiisseliksi. Ota kattila liedeltä ja kääntele sitruslohkot joukkoon.


Rahkakohokkaat
3 luomu kananmunaa
1rkl tomusokeria
200g sitruunarahkaa
1rkl maissitärkkelystä
Ripaus suolaa
Voitele 4 pientä uunivuokaa voilla ja ”jauhota” ne hienolla sokerilla. Lämmitä uuni 225C asteeseen.
Erottele munat. Vaahdota ensin valkuaiset suolaripauksen kanssa kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon tomusokeri edelleen huolellisesti vatkaten.
Riko keltuaisten rakenne ja sekoita ne rahkan ja maissitärkkelyksen kanssa.
Kääntele valkuaisvaahto rahkakeltuaisseoksen joukkoon varovasti vähän kerrallaan ja jaa kohokasmassa vuokiin. Aseta vuoat syvään uunivuokaan ja kaada ympärille kuumaa vettä. Paista uunissa 15 min. Älä avaa uuninluukkua välillä. Nautiskele kohokkaat heti uunista ottamisen jälkeen kylmän sitruskiisselin kera.



Edit 21.4.: Tehtiin tätä tosiaan uudestaan pääsiäisenä, niin herra Patalintukin pääsi maistelemaan. Hulluilta päiviltä saatiin pienempiä uunikulhoja, joten nyt pakattiin kohokas niihin, ja johan se kohosikin ihan eri tavalla kuin viimeksi. Kuva puhukoon puolestaan.

2 kommenttia:

  1. Herkullisen näköinen jälkkäri! Erityisesti tuo sitruskiisseli houkuttelee...

    VastaaPoista
  2. Kiitos Yaelian!
    Kiisseli oli kyllä tosi hyvää. Yleensä kiisseli ei kuulu omiin suosikkeihin, mutta tätä olisi syönyt mielellään enemmänkin :)

    VastaaPoista