maanantai 10. maaliskuuta 2014

SOPPAVIIKONLOPPU - TESTISSÄ SOPAT!-KIRJAN TOMAATTI-BATAATTISOPPA


Poika tuunasi oman soppansa

Menneenä viikonloppuna meillä syötiin soppaa. Hurjan maukasta, erittäin helppoa ja edullistakin vielä. Paria erilaista. 

Saatiin Blogatin kautta Gummerrukselta uusi SOPAT!-kirja arvostelua varten ja se olikin oikein miellyttävä tuttavuus. Kirja on mm. hallin Soppakeittiöstä ja Qulmasta tutun belgialaistaustaisen kokin Marc Aulénin käsialaa, joten odotusarvo kirjassa esiteltyä keittoja kohtaan oli melkoinen. Eikä se pettänyt! Parin testisopan jälkeen, en malttaisi odottaa seuraavaa keittopäivää ja uusia testattavia makuja.

Marc Aulénin periaate keittiössä on: "mahdollisimman yksinkertainen kokkaaminen, raaka-aineiden kunnioitus ja melko nopea toteutus." Sekös jos mikä sopii myös omaan ajattelumalliin. Ensin mietin, että mikäs soppakirja tämä on missä ei kerrota mitään perusliemen keittämisestä, mutta esipuheesta selvisi (tottakai selasin kirjaa tapani mukaan lopusta alkuun) ajatuksena olevan, että liemijauheita tai -kuutioita käyttämällä sopan valmistus nopeutuu ja helpottuu entisestään . Tottahan se on ja niitä tulee muutenkin omassa arkiruoanlaitossa käytettyä, joten olikin oikeastaan aika ihanaa saada "synninpäästö" niille.

Mielenkiintoisten ja toimivalta vaikuttavien reseptien lisäksi, kirja on mukavaa luettavaa ihan sellaisenaan. Jokaisen reseptin alussa on pätkä Marcin jutustelua kyseisen sopan alkuperästä, suosiosta tai milloin mistäkin. Kirjan lopussa on myös Marcin ystävien, julkisuuden henkilöiden omia tai lainattuja ohjeita tarinoiden kera. Visuaalisesti kirja miellyttää minua kovasti, eikä vähiten eteläkorealaisen Jaeson Parkin ottamien herkullisten ja inspiroivien kuvien vuoksi.

Ensimmäisenä testattu tomaatti-bataattisoppa oli viedä kielen mennessään. Sinänsä tavallinen sosekeitto sai kivan säväyksen joukkoon lisätystä sitruunamehusta ja sambal oelekista sekä täyteläisyyttä smetanasta. Tytär 4v nyrpisteli ensin (tapansa mukaan) nenäänsä, mutta uskaltauduttuaan maistamaan ihmetteli että "onpas tämä aika pehmeää ja onpas tämä aika hurmaavaa". 2v pikkuveli säesti perässä "äiti, äiti, äiti, tämä on niiiin hyvää". Meillä keitto nautittiin vuohenjuuston kera, joka minusta on se täydellinen yhdistelmä bataatin kanssa. Uskotteko, meneekö kokeiluun?

Tomaatti-bataattisoppa
1,5litraa kasvis-tai kanalientä
1,1kg, kuorittua ja pilkottua bataattia (reiluina paloina)
1 reilu rkl raastettua inkivääriä
150g sipulisuikaleita
1 reilu rkl kuivattua basilikaa
0,7dl sitruunamehua
1reilu tl sambal oelek tahnaa
10g tuoretta basilikaa
1dl smetanaa
3dl tomaattimurskaa
Keitä pehmeiksi kaikki aineet tuoretta basilikaa,  smetanaa ja tomaattimurskaa lukuunottamatta. Lisää sitten basilika ja smetana ja soseuta tasaiseksi. Lisää soseutuksen jälkeen tomaattimurska ja sekoita. Huom, älä soseuta tomaattimurskan lisäämisen jälkeen, niin keittoon jää rakennetta ja kauniita punaisia pilkkuja.

Nauti sellaisenaan, tai nauti vuohenjuuston, fetajuuston, savuporosuikaleiden, savukyljen, paahdettujen pähkinöiden... kanssa!


Kokeiltiin myös maissi-chorizo soppaa, josta tuli pekonilla ryyditettynä erinomaista siitäkin! Tässä meneekin nyt useampi viikko mukavasti erilaisten keittojen parissa, niin monta mielenkiintoista soppa-reseptiä kirjasta löytyy.  Seuraavaksi kokeillaan rakuuna-porkkana-fetakeittoa sitten kookos-kana-nuudelisoppaa ja joskus ihan ehdottomasti myös Soppakeittiön kuuluisaa bouillabaissea. Tytär tilasi pikaisesti minttu-hernaria. Onhan noita. Ja vielä monta muutakin. Slurps.



6 kommenttia:

  1. Minäkin tyjjäsin kirjasta kuin hullu sopasta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina nää puuron voittaa ;) Eikun oikeesti, oli kyllä tosi inspiroiva kirja täynnä helposti toteutettavia reseptejä :)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Eiks kuulostakin herkulta!? Eikä vaan kuulosta vaan on. Uskoisin, että tykkäät! :)

      Poista
  3. Minäkin tykkäsin kirjasta ja tämä(kin) soppa on kokeilulistalla :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääkin tulla kurkkimaan minkä sopan sä keittelit ekaksi! :)

      Poista