keskiviikko 29. tammikuuta 2014

RUOKAPÖYDÄN PIENI ILOPILLERI - SHARON CHUTNEY

Kolmiosainen Dansukkerin herkkubloggaaja-haaste on edennyt toiseen vaiheeseen. Nyt on vuorossa Ruokapöydän pienet ilopillerit - hillot, chutneyt ja lisukkeet Dansukker Hillosokerilla. Ensimmäisessä osassa tein glukoosisiirappia hyödyntäen suolaista mantelitoffee-suklaafudgea.

Meillä syödään todella vähän hilloja, joten oli alusta asti selvää, että haluan kokeilla jotain lisuketta ruoan kera nautittavaksi. Etenin täysin mielijohteen perusteella: voisikohan chutneya tehdä persimoneista? Google paljasti, että kyllä, en todellakaan ollut ajatukseni kanssa ensimmäinen. Päädyin muokkaamaan Afrikkalaisen Pick n pay -kauppaketjun sivuilta löytynyttä ohjetta mausteiden ja erityisesti etikan määrän kohdalla (etikkaa vähensin huomattavasti). Makeuttajaksi ja hyydyttäjäksi valikoitui luonnollisesti Dansukkerin Hillosokeri, jota sain pussillisen haasteen toteuttamista varten. Hillosokeri on helppo käytettävä. Keittoaika ei ole pitkä, ja hillo tai chutney hyytyy keittämisen jälkeen jääkaapissa. Valmiin hillokkeen rakenne on hivenen jähmeä, mutta ei valuva taikka loksahtava, joten minusta juuri sopiva tällaiseen lisäkkeeseen.

Persimon, sharon ja kaki ovat ymmärtääkseni kaikki saman hedelmän eri lajikkeita. Tällä kertaa kaupassa oli tarjolla oli sharoneita, joten ostin niitä. Ohjeen mukaan tässä voisi käyttää myös persikoita, ja uskonkin, että niistä syntyisi myös oikein vinkeän makuinen lisäke. Tästä tuli mukavan mausteinen, melko etikkainen hilloke, joka yksinään maisteltuna ei täysin vakuuta, mutta maistui todella hyvältä mantelilla leivitettyjen kanafileleipien kera! Myös vahvat puolikovat tai kovat juustot sopivat tämän chutneyn pariksi mukavasti. Ja toi tämä aikuiseen makuun kivan säväyksen myös ihan perinteiselle nakit ja ranet aterialle.


Sharon / persimon chutney
2rkl oliiviöljyä
2 sipulia hienonnettuna
5cm inkivääriä raastettuna
1tl jauhettua kuminaa
1tl jauhettua korianteria
1tl chiliä
1ml (maustemitta) jauhettua neilikkaa
2 hapahkoa omenaa pieninä kuutioina
1dl rusinoita
1dl valkoviinietikkaa
1,5dl vettä
5dl sharon / persimon hedelmää pieninä kuutioina
330g Dansukker hillosokeria (saatu Dansukkerilta haastetta varten)

Valmistele kaikki ainekset. Kuumenna öljy kattilassa ja kuulota sipulia sekä inkivääriä n.5min. Lisää omenakuutiot ja mausteet ja jatka paistelua pari minuuttia. Lisää vesi, etikka, rusinat ja sharon-kuutiot. Lisää hillosokeri ja keitä seosta niin että se porisee kevyesti n.15min. Anna jäähtyä noin puoli tuntia jaa kaada chutney puhtaisiin lämmitettyihin lasipurkkeihin. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään muutama tunti tai yön yli. Nauti esim. mantelileivitetyn broilerin (ohje alla), paistetun makkaran tai juustojen kera.

Manteli-broileri
400g broilerin rintafilettä
suolaa ja mustapippuria
1dl vehnäjauhoja
1 iso kananmuna
1-2dl jauhettua mantelia
Öljyä paistamiseen
Leikkaa broilerin fileet isohkoiksi suikaleiksi. Mausta ne suolalla ja pippurilla. Sekoita kananmuna astiassa haarukalla. Pyöräytä fileet vehnäjauhossa. Käytä ne sen jälkeen molemmin puolin kananmunassa ja leivitä lopuksi mantelirouheella. Paista öljyssä molemmin puolin, kunnes fileet on kauniin ruskeita ja kypsiä (suikaleiden paksuudesta riippuen, muutama minuutti / puoli). Tarjoile paahdetun leivän, raikkaan salaatin ja sharon chutneyn kera.


2 kommenttia:

  1. Kuulostaapa hyvältä:) Sharonit ovat täällä just nyt vielä hyviä ,joten voisi tehdäkin tuollaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää oli kyllä aika jännä yhdistelmä :) Teillä nuo hedelmät onkin varmaan ihan eri makuisia kuin täällä koskaan!

      Poista