maanantai 23. huhtikuuta 2012

Pieniä herkullisia piiraita: vuohenjuustoa ja herneitä

Kalkkunakakun lisäksi poikasen 1v synttäreiden suolaista puolta täydensivät erinomaiset vuohenjuustopiiraat sekä hernetäytteiset filokolmiot.


Suullisen summittaisen gallupin perusteella vuohenjuustopiiraat olivat vieraiden ykkössuosikki kaikista tarjottavista. Ja kyllä ne olivatkin tosi hyviä! Ja TOSi helppoja! Laitoin valmiin voitaikinan päälle kaikkia omasta mielestä herkkujuttuja, eihän niistä voi tulla mitään muuta kuin superherkkua ;D Jotain korjattavaa näihin jäi seuraavaa kertaa ajatellen, nimittäin muoto. Leikkasin valmiiksi kaulituista voitaikinalevyistä muotilla pieniä (n.5cm halkaisija) ympyröitä ja ne olivat selkeästi liian pieniä. Vuohenjuuston paino veti puolet piiraista kumoon uunissa kun ne kohosivat, ja edustuskelpoisuus katosi. Onneksi muoto ei vaikuttanut makuun, ja puolet piiraista jäivät vielä ihan kauniiksikin. Seuraavan kerran teen joko neliöitä tai sitten reilusti isompia pyörylöitä kuin juustokiekko.

Näinkin voi käydä...

Ollaan monet meidän suosikit ja aina uudestaan ostettavat antipastotuotteet löydetty Pirkka-merkiltä, ja useat vielä tarkemmin Pirkan parhaat tuotteista. Vuohenjuusto on herkullista ja siitä saa sopivan kokoisia kiekkoja. Aurinkokuivatut kirsikkatomaatit ovat ihanan makeita sekä kirpeitä, olematta liian suolaisia niinkuin monet aurinkokuivatut tomaatit. Sitruunapesto on valmispestoista eniten meidän mieleen ja sopii moneen paikkaan, kuten uunikalalle ja broilerille. Pinjansiemenissä ei ole mitään ikävää (kaappimaista) sivumakua niinkuin joillain muilla merkeillä olemme harmiksemme havainneet. Kaikenlisäksi Pirkan Espanjalaiset miniluumutomaatit ovat suunnilleen ainoita, joista ei ala omat suupielet kutiamaan tai tyttären atooppinen ihottuma pahene - mikähän siinäkin on..? Piiraat on siis tehty voitaikinaa lukuunottamatta kokonaan Pirkan tuotteilla ja niillä näistä tuli meidän ja vieraiden makuun hyviä. Ja ei, tämä ei ole sponssattu mainos, kuten ei meillä koskaan muutenkaan (ei meille ole kukaan kertaakaan mitään tuotetta edes tarjonnut).

Jokatapauksessa, tee millä teet, mutta tee. Ovat makoisia!

Vuohenjuustopiiraat

Valmiiksi kaulittua voitaikinaa
Sitruunapestoa
Aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja
Vuohenjuustoa
Miniluumutomaatteja / kirsikkatomaatteja
Pinjansiemeniä
Kananmuna voiteluun
Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla. Viipaloi juusto 0,5-1cm paksuiksi kiekoiksi. Leikkaa miniluumutomaatit neljään osaan pitkittäin.
Leikkaa pakkauksen ohjeen mukaan sulatetusta taikinasta sopivan kokoisia piiraspohjia. Sivele ympyrät (tai neliöt) sitruunapestolla. Laita päälle juustokiekko. Aseta päälle viipale aurinkokuivattua tomaattia sekä viipale tuoretomaattia. Ripota päälle paahdettuja pinjansiemeniä. Voitele reunat kananmunalla. Paista 225C asteisessa uunissa 15-20min.


Hernepiiraat bongasin joskus muutama vuosi sitten Glorian ruoka&viinistä mutta en koskaan saanut aikaiseksi kokeilla. Ystävä tarjosi kyseisiä piiraita viime kesänä tyttärensä synttäreillä ja ihastuin niin että nyt niitä piti lopultakin tehdä myös itse. Tein nämä valmiiksi pakkaseen, vaikka olisivat varmasti parhaimmillaan tuoreina sillä pinnan rapeus katosi tietenkin kokonaan. Maku oli kumminkin hyvä - niille jotka pitävät herneistä. Sisuksen raikkaan vihreä väri sopi täydellisesti meidän synttäreiden keväiseen teemaan (mutta kuvaa en täytteestä tietenkään muistanut ottaa). Ensi kerran teen ehkä puolet pienempiä, voisivat olla parhaita ihan vaan pieninä suupaloina. Sisälle voisin koittaa kyllä myös jotain sopivaa sekoitusta vuohenjuustopiiraiden täytteistä :) Filotaikinan kanssa puuhaaminen on jonkinmoista askartelua, mutta ei sitä kannata säikähtää. Kunhan pitää ohuenohuet taikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan kosteina, niin käsittely onnistuu varmasti.

Hernetäytteiset filokolmiot

1 pkt (450 g) pakastettua filotaikinaa
Täyte
400 g pakasteherneitä
1 dl vettä
1 dl silputtua tilliä
½ dl silputtua minttua
1 luomusitruunan hienoksi raastettu kuori
2 rkl sitruunanmehua
2-3 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
n. ½ tl mustapippuria myllystä
Taikinalevyjen voiteluun
1½dl maitoa
50 g voita
Piirakoiden viimeistely
1 kananmuna
1 dl rouhittuja pistaasipähkinöitä

Sulata filotaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Mittaa kaikki täytteen aineet kulhoon ja soseuta.

Ota filotaikinasta kerrallaan kolme taikina-arkkia. Peitä loput taikinasta nihkeänkostealla keittiöpyyhkeellä, sillä filotaikina kuivuu herkästi, jolloin siitä tulee repeilevää ja vaikeasti käsiteltävää. Nosta ensimmäinen filoarkki työtasolle ja voitele se kevyesti maito-voiseoksella. Nosta päälle toinen arkki ja toista voitelu. Voitele toinen filoarkki hieman eri kohdista kuin ensimmäinen taikinakerros. Nosta päälle vielä kolmas filokerros. Jätä se voitelematta.

Leikkaa filotaikinalevyt terävällä veitsellä n. 10 cm leveiksi, pitkänomaisiksi suikaleiksi (ensi kerralla teen itse kapeampia, 5-7cm). Jaa jokaisen suikaleen toiseen päähän ruokalusikallinen hernetäytettä. Nosta taikinasuikaleen toinen alakulma ylös niin, että muodostuu kolmio, ja jatka taittelua niin, että täyte jää filotaikinan sisään piiloon ja piiraasta muodostuu tasasivuinen kolmio.

Nosta filopiirakat leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille saumapuoli alaspäin. Voitele valmiit leivonnaiset vatkatulla kananmunalla. Ripottele päälle hieman rouhittuja pistaaseja. Paista leivonnaisia ylätasolla noin 10-15 minuuttia tai kunnes ne saavat kauniin värin.

2 kommenttia:

  1. Voi noita filijuttuja on ehdottomasti kokeiltava! Vuohenjuustokiekkoja olen tehnyt, minä taas tein liian isoja, eli ohjeessa oli suositeltu puolittamaan sellainen voitaikinalevy. Minusta se oli liian iso ja raskas ainakaan tuollaiseen noutopöytään. Eli jotain siis noiden kokojen välistä. Sitruunapestosta juuri luin siitä ruokapirkasta, nyt pitää käydä heti ostamassa, juuri jupisin kun kaikki valmsipestot on niin huonoja, mutta aina ei vaan jaksa tehdä alusta saakka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No se on kyllä varmaan totta, että sellaisina puolikkaina levyinä ne on liian tuhteja. Nuo mun oli kyllä ihan ideaalikokoisia naposteltavaksi - kun vaan saisi ne kaikki pysymään ehjinä. Ehkä jos ne tunkisi muffinssipellin koloihin tms. Lähtisköhän vielä irti..?
      Mekin yleensä tehdään pesto itse kun siitä tulee niin hyvää, mutta välillä tarvitsee myös tän valmisversion :)

      Poista