lauantai 2. heinäkuuta 2011

Raikasta hellejuomaa

Kastejuhlien suosituin tarjottava taisi hellesäällä olla ihanan raikas raparperijuoma, joka loppuikin harmittavasti kesken, vaikka sitä olevinaan reilustikin varattiin. Aurinkoa tilattiin, mutta ihan niin kuuma sää ei olisi ollut välttämätön ;) Tällä hetkellähän on ihan samanlaiset lämpötilat, joten jos jotain vaihtelua hellejuoma-arsenaaliin kaipaa, kannattaa kokeilla tätä. Raparperijuoma on tosin näyttänyt tänä kesänä olevan aika suosittu reseptoitava kun ohjeita on näkynyt niin monissa blogeissa kuin lehdissäkin, joten valinnanvaraa riittää. Itse kokosin muutamasta ohjeesta itselle sopivan ja hyvää tuli. Juhliin tein tupla-annoksen. Tuon mustaherukanlehtiosuuden voi jättää huoletta ohjeesta tosin pois ja laittaa pelkkää vettä ja sitruunamehua. Mustaherukka ei valmiissa juomassa tuntunut maistuvan lainkaan, vaikka itse mustaherukkavesi aika vahvaa olikin.

Vaikka meillä nykyisin käytetään pelkästään ruskeaa ruokosokeria maun ja laadun vuoksi, niin juoman tein tavallisesta valkoisesta taloussokerista. Tämä sen vuoksi että raparperin ihana hento vaaleanpunainen sävy säilyisi eikä juoma olisi näöltään rusehtavaa kuravettä. Raparperisiirappi säilyy jääkaapissa puhtaaseen lasipurkkiin tai -pulloon säilöttynä viikkoja. Paitsi että olen lähes varma ettei säily kun ei sitä malta siellä säilyttää ;) Juoman lisäksi siirappia voi käyttää myös esim jäätelön kastikkeena.

Raparperisiirappi
700g raparperiä paloina
2dl mustaherukka-sitruunavettä
(kourallinen mustaherukanlehtiä, 1 sitruuna)
50g (valkoista) sokeria 1 desilitraan nestettä
2rkl mustaherukkasitruunavettä

Jos haluat käyttää mustaherukanlehtiä, laita reilu kourallinen lehtiä ja viipaloitu (luomu)sitruuna kulhoon tai kannuun. Kaada päälle vettä niin että lehdet ja sitruunat peittyvät ja laita se jääkaappiin pariksi päiväksi maustumaan. Tällä tavalla saat myös todella raikasta ja maistuvaa juomaa ihan sellaisenaan kun lisäät vain veden määrää.

Keitä raparperiä ja vettä kattilassa noin 10min kunnes raparperi pehmenee. Siivilöi raparperiliemi kulhoon. Mitä tiiviimpi siivilä sitä vähemmän raparperinhitusia juomaan tulee mukaan.Voit käyttää myös kahvinsuodatinta tms. Raparperimassan kannattaa säästää ja käyttää myöhemmin vaikka leivontaan.
Minulle tuli yllämainitulla raparperimäärällä tasan 6dl raparperimehua, joten laitoin sokeria noin 300g. Laita suodatettu mehu, sokeri ja sitruunavesi kattilaan. Keitä noin viisi minuuttia. Jäähdytä siirappi ja kaada lasipurkkiin.
Siirapista saa raikasta kesäjuomaa sekoittamalla siirappia ja vissyä 1:3.


3 kommenttia:

 1. Teillä on ollut kauniit kastejuhlien tarjoilut. Hyvin on tullut esille juhlien tunnelma. Onnea pienelle pojalle!

  VastaaPoista
 2. IHana juoma,minulla onkin raparperia pakasteessa siellä asuinmaassa. Muutenkin aivan ihanat tarjottavat oli teillä kastejuhlissa.

  VastaaPoista
 3. Kiitos Voisula ♥

  Yaelian, meidän pitäis kyllä hankkia raparperiä jostain lisää pakkaseen. Jotenkin se nyt maistuu muodossa kuin muodossa niin hyvin, että nuo pienet määrät mitä meillä on katoaa ihan hetkessä. Kiitos!

  VastaaPoista