torstai 7. lokakuuta 2010

Lohisoppaa

Viime aikoina meille ovat maistuneet hyvin erilaiset keitot. Aika pitkälti ollaan tehty noita samoja tuttuja mitä blogista jo ennestään löytyy, mutta jotain uuttakin on tullut kokeiltua. Perinteinen lohikeittohan nyt ei ole mikään uusi juttu muuten, mutta meidän keittiössä sitä ei ole ennen tehty. Minulla on itselläni jostain syystä ollut pieni kalakeittokammo (lusikoitavasta ruoasta ei ole kiva kaivella ruotoja pois kielen päältä kun se liemikin on jo suussa...), mutta näin kun sen tekee itse, niin kalanhan voi syynätä vlmiiksi juuri niin tarkkaan kuin millaisena se itselle maistuu. Hra Patalintu tuon perkauksen suoritti ja mitään ylimääräistä ei lautaselta löytynyt :) Pikku E:kin olisi syönyt soppaa niin paljon kuin vain oltaisiin annettu. Nyt me vähän säästeltiin tuon voin kanssa, mutta kyllä se on niin että se lohikeittoon vaan kuuluu - vaikka kala nyt nieriää olikin. Ensi kerralla siis suorilla lisää voita, vaikka reseptissä edelleen tuo 1rkl lukeekin...


Nyt kun meillä oli kokonainen nieriä hyppysissä, tehtiin kalaliemikin ihan itse ja näin hyödynnettiin koko kala ruotoja, eviä ja päätä myöten. Muutenhan sen voi korvata vaikka valmiilla fondilla tms vaikka näin siitä kieltämättä parasta tulee.

Kalaliemi
500g perkaustähteitä
1l vettä
1-2tl suolaa
1 porkkana
1 sipuli
tuoretta persiljaa / tilliä
1 laakerinlehti
5-10 valkopippuria
5-10 mustapippuria
Älä suomusta kaloja, sillä iho suomuineen sisältää parhaat makuaineet. Poista kaloista sisälmykset ja kidukset.
Pane perkaustähteet kattilaan ja kaada kylmä vesi päälle. Lisää suola. Kuumenna hitaasti kiehumapisteeseen ja pidä lämpö sen jälkeen niin mietona, että vesi hieman poreilee. Kuori muodostuva vaahto pois. Kun vaahtoa ei enää muodostu, lisää paloitellut kasvikset ja kokonaiset mausteet. Kypsyttele kannen alla 20 - 30 min. Siivilöi liemi ja tarkista maku.


Lohi-/nieriäkeitto
5 isohkoa perunaa kuorittuna ja lohkottuna
1 sipuli hienonnettuna
n.10 kokonaista valkopippuria
1 laakerinlehti
1rkl voita
1l kalalientä
500g kalaa sopivina palasina
2dl kermaa
reilusti tilliä
rouhaisu mustapippuria
Laita perunat, sipuli, valkopippurit ja laakerinlehti kattilaan. Kuulota niitä muutama minuutti voissa. Kaada kattilaan kuuma kalaliemi ja keitä kunnes peunat ovat lähes kypsiä. Lisää kalapalat keittoon ja keitä kunnes kala on kypsää (vie vain pari minuuttia). Lisää kerma ja lämmitä kiehuvaksi. Ota kattila liedeltä ja lisää reilusti silputtua tilliä sekä pari rouhaisua mustapippuria oman maun mukaan.
Tarjoile ruisleivän kera!

2 kommenttia:

  1. Mekin ostetaan nykyisin aina koko kala, vaikka kauppias sen fileoisikin. Itsekeitelty liemi vaan on niin hyvää!

    VastaaPoista
  2. On se! Me on myös päädytty kokonaiseen fisuun ihan ruoassa kuin ruoassa. Ollaan niin monta kertaa jouduttu pettymään kalan ei-tuoreuteen jos on otettu valmis file. Kokonaisessa kalassa se on helppo itsekin tiskistä bongata jos ei ihan priimaa ole.

    VastaaPoista