sunnuntai 22. elokuuta 2010

Kasvisvoileipäkakkua synttärijuhliin

Loma on pitänyt kiireisenä ja levätäkin on pitänyt, joten vähän ovat venyneet nämä 1v-juhlien tarjoilujen tallennukset. Nyt pidemmittä puheitta voileipäkakun kimppuun. Mä en ollut koskaan ennen tehnyt voileipäkakkua, enkä oikeastaan ole voileipäkakuista syödessäkään tykännyt. Kinuskikissalta kuitenkin löytyi ohje, jossa täytteet olivat sellaiset jota muutenkin tulee syötyä, joten ajattelin, että miksipä ei, kun tällaisesta tarjottavasta saa kuitenkin helposti näyttävän näköisen ja nälkäisimmät vieraat saavat tosissaan hieman vatsan täytettä. Ohjetta tuli muokattua vielä enemmän omaan makuun sopivammaksi. Ensimmäisestä täytteestä korvasin smetanan jugurtilla ja toisesta tuorejuuston samoin jugurtilla. Kuorrute olisi ollut pelkkää tuorejuustoa, joten muuttelin sitäkin hieman jättäen juuston osuuden vaan neljäsosaan ja lisäsin mukaan vielä ruohosipulia vähän kokonaisuutta raikastamaan. Suurin muutos oli leipälaadussa ja sen muutoksen takia lopputulos ei ihan täydellinen ollutkaan. Ohjeessa käytettiin paahtoleipää, mutta laitoin meidän yhtä lempivuokaleipää sen sijaan. En ottanut huomioon, että tuo leipä on huomattavasti paahtoleipää tiiviimpää, joten kostukkeen määrän olisi varmaan voinut tuplata, minä en lisännyt määrää yhtään... Kakku oli siis melko kuivakka, mutta teki kuitenkin kauppansa. Ensi kerralla lisää kostuketta, tai ne paahtoleivät käyttöön.


Olin ihan todella tyytyväinen voileipäkakun ulkonäköön, varsinkin kun sitä en mistään "kopioinut". Koristeet onnistuivat ihan nappiin, vaikka ennen en ole kasviksia mitenkään erikoisesti pilkkonut. Ruusut on tehty tomaatista kuorimaveitsellä "kuorimalla". Tein kannan viereen ensin veitsellä viillon, että kuorimaveitsi pääsi helposti hommiin ja sitten veistin tomaatin alusta niin, että siitä tuli yksi pitkä suikale (ei haittaa jos katkeaa, palasetkin saa vielä nätisti aseteltua). Suikale sen jälkeen rullalle ja pystyyn - ruusu on valmis! (Sillä on väliä kummin päin suikalerulla seisoo, joten tarkista, kummin päin se näyttää ruusulta). Kuvallisia vaiheohjeita voi katsoa Kinuskikissalta.


Ruusun lehtien ohjeen löysin aikoja sitten Sillä Sipuleilta ja se on jäänyt mieleen muhimaan sopivaa käyttötärkoitusta odottamaan. Mä en vaan millään meinannut tajuta miten tämä leikkaus oikeasti tapahtuu. Pari kurkkua meni ja hieman konsultaatioapua ystävältäkin tarvittiin, ennenkuin keksin miten päin se kurkku pitää siihen leikkuulaudalle laittaa. Jostain syystä pistin sen aina eteeni pitkittäin, vaikka poikittainhan se siihen toki pitää laittaa. Eli leikkaa kurkusta n.5cm pätkä, halkaise pitkittäin ja laita poikittain, kuperapuoli ylöspäin eteesi leikkuulaudalle. Leikkaa kurkun keskelle ikäänkuin v- tai venekuvioita. Veitsellä molemmin puolin keskelle viistoon, niin että viillot kohtaavat ja muodostavat edestä katsottuna v:n. Ota ensimmäinen minipala kokonaan pois. Noin neljän molemminpuolisen viillon jälkeen, tee viimeiset vedot jyrkästi pohjaan asti. Tökkää osia varovasti toisesta päästä, niin lehden osat irtoavat ja muodostavat lehden. Jos on tarvetta niin voin tämän selittää myös kuvien kera!

Kreikkalaistyyppinen voileipäkakku
10 hengen kakku
12 siivua täysjyväpaahtoleipää tai vuokaleipää (tuplaa kostukkeen määrä jälkimmäiseen!)
Feta-paprikatäyte:
90 g feta/salaattijuustoa
½ pienestä punasipulista
1 dl rucolaa
1 punainen paprika
100 g maustamatonta tuorejuustoa
60g Total-kreikkalaista jugurttia
mustapippuria
100 g aurinkokuivatun tomaatin suikaleita
Kurkku-valkosipulitäyte:
20 cm tuorekurkkua
60 g smetanaa
100g Total-kreikkalaista jugurttia
1 iso valkosipulinkynsi

Kostutus:
n. 1 ½ dl sitruunavettä (josta sitruunamehua n. ¼ dl) Muista lisätä kostukkeen määrää, jos käytät paahtoleipää tiiviimpää leipää!
Kuorrutus:
50g tuorejuustoa, 2dl total, 150g ranskankermaa, ruohosipulia silputtuna (puoleen kuorrutteesta, itse laitoin ruohosipulia vain sivujen osuuteen, kakun päällä puhtaan valkoinen kuorrutus)
Koristeluun:
Jääsalaatin lehtiä
oliiveja sahalaitaisesti halkaistuna
Thai-basilikan kukkia
Tomaattiruusuja ja kurkkulehtiä (ohje yllä)

Raasta aluksi kurkku ja laita se siivilään valumaan. Valuta myös aurinkokuivatuista tomaateista suurin osa öljystä pois.
Hienonna feta/salaattijuusto, punasipuli ja rucola. Leikkaa paprika kuutioiksi. Yhdistä kaikki feta-paprikatäytteen ainekset keskenään aurinkokuivattuja tomaatteja lukuun ottamatta. Aurinkokuivatut tomaatit voit leikata jo valmiiksi hieman pienempiin paloihin (vaikka käyttäisitkin valmiita suikaleita).
Valmista toinen täyte yhdistämällä kurkkuraaste, smetana ja tuorejuusto keskenään. Purista joukkoon valkosipulinkynsi.
Leikkaa leivistä reunat pois. Kokoa kakku haluamaasi muotoon: joko neliöksi tai kapeaksi ja pitkäksi kakuksi. Aseta neljä leipää tiiviisti vierekkäin. Kostuta sitruunavedellä. Levitä päälle feta-paprikatäyte ja ripottele pinnalle aurinkokuivatut tomaatit.
Laita päälle toinen kerros paahtoleipiä ja kostuta. Levitä tähän väliin kurkku-valkosipulitäyte. Laita päällimmäiseksi loput neljä paahtoleipää ja kostuta. Suojaa kakku kelmulla ja laita päälle kevyt paino, esimerkiksi leikkuulauta. Anna maustua jääkaapissa mieluiten yön yli.
Peitä kakku kuorrutteella. Koristele mieleiseksi.


Edit: kuvasarja kurkunleikkausta helpottamaan

 

18 kommenttia:

  1. onpa kyllä kaunis koristus. Hyvin olet onnistunt!

    VastaaPoista
  2. Samaa ihailen minäkin - kaunis ja raikas koristelu. Ohjeidesi perusteella saatan jopa itse uskaltaa yrittää! Täytteetkin kuulostavat ihanilta.

    VastaaPoista
  3. Tosi upeasti koristeltu torttu,kyllä sä sitten osaat!

    VastaaPoista
  4. Niin kaunis koristelu, ettei sitä kakkua raaski leikata…

    VastaaPoista
  5. Minustakin kakku näyttää raikkaalle
    ja maukkaalle. Ja jos ekakerran tekee...oppii virheistään. En ole minäkään tehnyt vielä koskaan voileipäkakkua, mutta eihän sitä koskaan tiedä! Siksi on hyvä tietää, että Sinulta löytyy ohje.

    VastaaPoista
  6. Kiitoksia kovasti kaikille ihanista kommenteista. Leikkaaminen oli tosiaan henkisesti hieman vaikeaa - onneksi vieraat saivat aloittaa ;)

    VastaaPoista
  7. Laitatko kuva kuvalta ohjeen kurkkulehtien tekoon. Menee hermot... ja kurkut:)

    VastaaPoista
  8. Anonyymi, olisit tietysti tarvinnut ohjetta juhannukseksi... :( Kuvat joita otin tätä kakkua tehdessä ovat nyt jossain toisen koneen kovalevyn uumenissa, enkä niitä tähän hätään löytänyt. Pitää siis alkaa taas kurkun leikkaukseen ja kuvaukseen - mutta koska siihen voi mennä hetki nykyisillä aikatauluilla niin tässä toinen (parempi) helpotus. Sillä sipulit postasivat juuri äskettäin ohjeen videon kera :)
    http://sillasipuli.blogspot.com/2011/06/kurkun-leikkaaminen-koristeeksi-video.html

    VastaaPoista
  9. Suu loksahti auki kun näin tämän koristelun! Niin HIENO! Oletko itse kehitellyt nuo kurkkulehdet? Ne on hienot! Tänään harjoiteltu niiden tekemistä ja sunnuntaina suku lentää pepulleen miehen 50-v päivillä! Jee :) kiitos!

    VastaaPoista
  10. Kiitos! :) Olen kyllä itsekin ihan ylpeä tästä koristelusta, sekä myös toisesta versiosta tässä http://patalintu.blogspot.com/2011/06/juhlatarjoiluja-alkukesan-julhiin.html
    Kunniaa en voi noiden kurkunlehtien leikkaamisesta ottaa, muistaakseni idea löytyi Sillä Sipuleilta.

    Olisinpas halunnut olla näkemässä suvun ilmeen kun kannoit kakun pöytään :) Meillä nämä ovat aina herättäneet aikamoista ihastelua :)

    VastaaPoista
  11. Vau kuinka upee tätä mallia ja makua pitää ehdottomasti kokeiltava

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piipa! Tämä on ollut ihailtu malli meidän juhlissa, suosittelen :)

      Poista
  12. Ihanan näköinen! Edellisen oman voileipäkakun koristelu alkoi juuri tuntua hyvättävän pelkistetyltä. Pitää jatkossa tehdä tomaattiruusuja myös keltaisista tomaateista, niin saa kivasti väriä kakkuun. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nora! Kyllä tuo punaisen ja keltaisen sekoitus tuo kivaa raikkautta ja vaihtelua ulkonäköön. Silloin niitä ei ehkä kukaan edes mieltänyt niin helposti tomaateiksi ensisilmäyksellä ;)

      Poista
  13. Todella hienot noi koristelut! Pakko yrittää itsekin tollaisia väsätä ensi kerralla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä onkin yllättävän helppo tehdä, onnistuu varmasti!
      Linkitän tähän pari muutakin tekemääni jos lisäideoita kaipaa

      Tämän tein pelkästään punaisista
      http://patalintu.blogspot.fi/2011/06/juhlatarjoiluja-alkukesan-julhiin.html

      Ja tämän keltaisesta http://patalintu.blogspot.fi/2012/04/kalkkunakakku.html

      Kiitos Susu!

      Poista
  14. Hei, haluisitko selittää noitten kurkkujen leikkaamisesta vielä sen tarkemmin että miten ne V-viillot sit pitikään tehdä ? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Otin äsken kuvasarjan kurkunleikkauksesta ;) yritän saada kuvat lisättyä tekstin loppuun tämän illan aikana!

      Poista