maanantai 9. marraskuuta 2009

Isänpäivän ihanuuksia

Eilen oli hra Patalinnun ensimmäinen isänpäivä. Pikku E ei millään malttanut odottaa, että sai laulaa isälle onnittelulaulun ja esitellä hienon äidin avustuksella tehdyn kortin, joten herätys koitti päivänsankarillekin ennen kahdeksaa, vaikka sunnuntaiaamu olikin. Rva Patalintu ja Pikku E olivat heränneet jo pari tuntia aikaisemmin valmistelemaan aamupalatarjoiluja, joita ei kuitenkaan kannettu sänkyyn, koska hra Patalintu ei ole koskaan tuntunut ajatuksesta “aamiainen sängyssä” mitenkään innostuneelta ja koska meillä ei ole tarjotinta. Aamu aloitettiin pekoni-munakokkeli paahtoleivillä (munakokkeliin: 4 luomumunaa, ½dl ruohosipulia ja 1dl ruokakermaa), jotka olivatkin niin tuhdit, että muuta ei ennen parin tunnin kävelylenkkiä tarvittukaan, eikä mitään kovin tukevaa hetkeen sen jälkeenkään.


Lenkin jälkeen maistui kupponen kuumaa teetä ja rva Patalinnun säveltämä sitruuna-lakritsijuustokakku (ohje tulee myöhemmin).


Herkkupäivän kruunasi loistava päivällinen. Nämä liharullat ovat kuuluneet meidän ruokarepertuaariin jo useita vuosia, siitä asti kun ne joskus aikoja sitten Strömsöstä Michaelin tekemänä jonain uneliaana sunnuntaina bongattiin. Niitä tehdään aina kun halutaan takuuvarmasti jotain älyttömän hyvää. Johtuiko tästä erityisestä juhlapäivästä, vai siitä että normaalin paistin sijaan käytimme nyt ulkofilettä, vai siitä että hra Patalintu teki nyt itse kastikkeen (kaikki kastikkeet ovat yleensä olleet rva Patalinnun heiniä), mutta tällä kertaa kääröistä tuli erityisen herkullisia. Koitimme rullien kera lisukkeeksi Suomen Tukholman suurlähetystön sivuilla ohjeistettua maa-artisokkamillefeuillea (millefeuille “tuhatlehti” on yleensä useista kerroksista koostuva leivonnainen), joka tulee varmasti jatkossakin näitä rullia säestämään, ja varmaan montaa muutakin juttua. Nautimme ohessa myös päärynä-pecorinosalaattia, jolla olemme usein herkutelleet, mutta blogiin ohje ei ole ennen päätynyt. Onneksi ruokaa tehtiin vain syöjien määrän mukaan laskettu annos, sillä näiden herkkujen syömistä jatkaisi helposti, kunnes lopulta puhkeaisi. Aivan mielettömän herkullinen kokonaisuus! Ehdottoman hyvä kandidaatti kuuluisaksi viimeiseksi ateriaksi. Lihansyöjän ei ole helppo keksiä parempaa. Koittakaa vaikka :)

Oxrullor med öl (kahdelle; neljälle ei ole välttämätöntä tuplata pekonin määrää...)
300g ohueksi hakattuja pihvejä
4 siivua amerikan pekonia kuutioina
1 pieni sipuli hienonnettuna
dijonsinappia
suolaa
mustapippuria myllystä
2dl lihalientä vasikanfondista
1dl tummaa (lager)olutta
1dl ruokakermaa
1rkl maizenaa
liotettuja hammastikkuja

Kuulota sipuli ja pekoni. Suolaa ja pippuroi pihvit. Levitä päälle ohut kerros dijon sinappia. Täytä pihvit sipuli-pekoniseoksella, rullaa lihat kuten kaalikääryleet ja kiinnitä hammastikuilla. Ruskista rullat pannussa, lisää lihaliemi ja olut. Hauduta 30min. Sekoita maizena kylmään ruokakermatilkkaan. Ota rullat pois pannusta, suurusta kastike, lisää loppu kerma, kiehauta ja laita tarjolle.


Maa-artisokkamillefeuille
4+2 isohkoa maa-artisokkaa
2-3 jauhoista perunaa
1dl kermaa
suolaa
valkopippuria
öljyä friteeraukseen
Kuori ja keitä 4 maa-artisokkaa ja perunat vähässä suolalla maustetussa vedessä melkein kypsiksi. Tarkista että vettä ei ole liikaa muhennosta varten ja lisää kerma joukkoon. Jatka keittämistä sen verran, että kerma sakenee ja maa-artisokat ja perunat kypsyvät täysin. Aja sauvasekoittimella tasaiseksi muusiksi. Mausta valkopippurilla.
Kuori 2 jäljellä olevaa maa-artisokka ja leikkaa ne veitsellä tai mandoliinilla ohuiksi siivuiksi. Friteeraa siivut upporasvassa kullankeltaisiksi ja suolaa ne.
Asettele lisäke lautasille kokoamalla vuorotellen maa-artisokkasipsit ja muusi noin 5cm korkuisiksi torneiksi.


Päärynä-pecorinosalaatti
Kaikki määrät ruokailjoiden ja oman maun mukaan
Jääsalaattia
Punasalaattia
Rucolaa
Basilikan lehtiä
Pecorino fresco juustoa
1-2 kypsää päärynää
Mustia oliiveja
Sitruunamehua
Mustapippuria myllystä
Oliiviöljyä
Kuori ja halkaise päärynät, leikkaa siivuiksi ja laita ne sitruunalla maustettuun veteen odottamaan. Huuhdo, kuivata ja revi salaatit annoksen pohjaksi. Laita päälle oliivit ja päärynäsiivut. Veistä pinnalle kunnon lastuja pecorinosta. Rouhaise hieman mustapippuria ja valuta reilusti oliiviöljyä päälle. Nauti samantien, etteivät päärynät tummu.

4 kommenttia:

  1. Hienoja herkkuja teillä oli ekana isänpäivänä! Tosi nätin näköinen kakku.Ja onpa pikku E söpö!

    VastaaPoista
  2. ekat kerrat aina jänskättää...minusta isän- ja äitienpäivät menevät juhlapäivinä nykyään kirkkaasti synttäreiden edelle.

    kakun koristelu on kyllä tosi hieno. pakko kopioida joskus!

    ja lihat kuulostaa kovasti meidänlaisilta. onneksi Jukalla on vielä synttäritkin ennen Joulua, joten mennee kokeiluun silloin.

    VastaaPoista
  3. Onnittelut herra Patalinnulle!

    Mahtavat tarjoilut. Minäkin ihailin kakun koristelua ja odotan ohjetta. Liharullia en olisi varmaan keksinyt itse kokeilla ilman hehkutusta, mutta nyt ei taida voida jättää väliin.

    Hauska juttu muuten, että suurlähetystöllä on reseptejä sivuillaan, aiemmin en olekaan törmännyt tällaiseen (vai enkö ole vain osannut katsoa), vaikka sivuilla olenkin vieraillut. Taitaa olla Ny nordisk mat -hanke nostanut pohjoista ruokakulttuuria esille suurlähetystöissäkin.

    VastaaPoista
  4. Yaelian: kyllä, kiitos ja eikös vaan ;)

    Merituuli: Tuo voi olla ihan totta omallakin kohdalla. Vielä ei pysty varmasti toteamaan, mutta ainakaan vielä en ole alkanut odottamaan joulukuusssa olevia synttäreitäni, joka on aika erikoista... ;) Ja pidin kyllä tosi tärkeänä, että hra Patalintu saa viettää kerrassaan mukavan päivän :)
    Kakunkoristelu ei ole kopiosuojattu joten siitä vaan ;)
    Olettaisin, että tulette pitämään syntymäpäiväateriasta :) Muista ilmoittaa jos toisin käy..!

    Rauna: kiitos hra Patalinnun puolesta!
    Kakunkoristelu oli tosi helppo tällaisellekin, joka ei ole mihinkään pursotuksiin aiemmin tosissaan perehtynyt. Yritän saada kakun ohjeet naputeltua tänään illalla, tai viimeistään huomenna.
    Minuakin huvitti tuo maa-artisokkajutun ohjeen löytymispaikka. Kaikki mukaan reseptienjulkaisuun ;)

    VastaaPoista