keskiviikko 22. lokakuuta 2008

Lohen kutsu ja piilotteleva hirvi

Viime lauantaina emme pystyneet keksimään mitä halusimme syödä. Meille kun ei lauantaisin kelpaa (siis jos olemme itse kokkaamassa) mikään liian ”helppo” sapuska, vaan siihen halutaan uhrata aikaa ja vaivaa, jotta kun aterian aika lopulta koittaa se on (toivottavasti) silkkaa nautintoa. Erinäisten googletusten jälkeen (pari tuntia siihen meni), päädyimme näihin kokeiluihin. Alkuruoaksi vanhan Food Clubin lohicheviche-avokadosalaattia ja pääruoaksi Viinilehden voitaikinoitua hirven sisäfileetä (alkuperäisessä ohjeessa oli taikinaan piilotettu poro). Hieman hirvitti hirven hinta, lihamestarikin totesi että kyllä on hirveen hintaista, mutta kun tälle tielle oli lähdetty niin sillä pysyttiin. Ja olihan tämä nyt niin hyvää, että kyllä sen hinnan aina pari kertaa vuodessa kestää. Ja hyvää oli myös alkupalasalaatti. Vaikka syöjiä oli vain kaksi, salaatista ei jäänyt alkuperäisistä suunnitelmista huolimatta hippustakaan seuraavalle päivälle... Pomelon sijaan käytimme hunajapomeloa – liekö niissä suuresti eroa?

Lohicheviche-avokadosalaatti
200g merilohta pieninä kuutioina
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
¼ chilipalko hienonnettuna (ei siemeniä)
½ punasipuli hienonnettuna
1rkl silputtua tuoretta korianteria
2rkl oliiviöljyä
2 limen mehu
½ hunajapomelo, leikkaa kuoret ja kalvot pois ja leikkaa hedelmänliha pieniksi kolmioiksi
Suolaa ja valkopippuria

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua n.15min. Lisää sitten joukkoon vielä:

1 kypsä avokado pieninä kuutioina
6 miniluumutomaattia puolikkaina




Voitaikinoitu hirven sisäfile

Hirven sisäfilepihvejä syöjien mukaan
1 purjo
2dl kermaa
Dijon-sinappia
1tl vehnäjauhoja
Pari rouhaisua mustapippuria
Suolaa
Valmista voitaikinaa
Voita paistamiseen
1 kananmuna voiteluun
Mausta pihvit suolalla ja pippurilla ja ruskista pannulla voissa. Jäähdytä ja sivele n.1rkl sinappia fileiden pintaan.
Leikkaa purjo renkaiksi ja huuhdo siivilässä kylmässä vedessä. Lisää pannuun 2rkl vettä ja ripaus suolaa ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää purjo ja anna pehmetä muutama minuutti välillä sekoittaen. Ripota joukkoon jauhot ja kaada kerma mukaan. Anna kiehua hetki niin että jauhot kypsyvät ja kerma kiehuu kokoon. Mausta ruokalusikallisella dijon-sinappia, lisää mustapippuria ja tarkista suola. Purjomuhennoksesta riittää neljään nyyttiin.
Alkuperäisessä ohjeessa käsketään kaulitsemaan voitakina 1mm paksuiseksi. Kokeilimme ensin niin, mutta emme saaneet taikinaa pysymään reiättömänä käärimisvaiheessa joten päädyimme lopulta käyttämään valmiiksi kaulittua voitaikinalevyä lähes sellaisenaan. Olipa levy mikä tahansa, voitele se munalla. Laita keskelle purjomuhennosta ja nosta sen päälle pihvi. Kääri taikina tiiviiksi paketiksi fileen ympärille. Nosta nyytit leivinpaperin päälle uunipellille saumapinta alaspäin ja voitele ne munalla. Paista 200C asteisessa uunissa 15-20min, tai kunnes taikina on kypsää. Anna nyyttien levätä 5-10 minuuttia ennen leikkaamista ja tarjoilua. Tarjoa raikkaan salaatin kera. Uunissa balsamico-oliiviöljyseoksessa paistetut retiisit maistuivat seuralaisena myös hyvin.

5 kommenttia:

  1. hui miten herkullisen näköinen hirvikäärö! mitä se sitten maksoi? emme ole tainneet koskaan tehdä hirveä, joten pitäisikö sekin korkata? tästä vois aloittaa...

    VastaaPoista
  2. Hyppysellinen, sisäfile oli melkein 70€/kg. Itse lohduttauduimme sillä, että se on nautaa ekologisempi valinta ja että jos olisimme menneet ravintolaan mitä tahansa pihvinkoppuraa jyrsimään annoshinta olisi tod.näk ollut silti vielä enemmän (hirvestä tai porosta nyt puhumattakaan)... Samalla ohjeella maistuisi varmaan myös ihan nauta, mutta kyllähän siitä silloin jää se riistan vivahde puuttumaan. Hirmuisen herkullistä tämä oli.

    VastaaPoista
  3. no ompa hintaa, mutta perustelunne on tosi hyviä :) tuolla lailla mekin monesti pohditaan kun ostetaan jotain ylellistä. siihen kun vielä lisää bensat+parkkimaksut tai taksimaksut ravintolaan niin ollaan jo huimasti voiton puolella! ;)

    VastaaPoista
  4. oi, herkkuja :) Tuo mun lohiceviche oli mun eka tuota laatua kun mulla on ollut graavattuun kalaan ennakkoluuloja. Sitten kokeilin tuota kun mies niin kovin kehuu chevicheä - se syö niitä reissuillaan.

    ja kyllä, hyvää se oli:) Pitää varmaan varioida ja kokeilla uudelleen kun kerkee :)

    VastaaPoista