Vaikka meillä on hieno keraaminen pata, joka aikanaan inspiroi blogin
nimeenkin, teemme haudutettuja pataruokia ihan todella vähän. Harmi
sinänsä, sillä mikä onkaan viileänä syys-tai talvipäivänä ihanampaa,
kuin pitkin päivää uunista leijuvat herkulliset tuoksut, jotka lopulta
huipentuvat täydelliseen, lämmittävään makunautintoon lautasella. Työpaikkaruokalan
burgundinpata ei ole koskaan herättänyt intohimoja mm. liian kirpeiden
hillosipuleidensa ja purkkiherkkusienten ansioasta, mutta
Julie&Julia elokuvassa kyseistä ruokaa
hehkutettiin niin kovasti, että ajatus sen itse kunnolla tekemisestä jäi
kytemään mieleen. Kyseinen elokuvahan ilmestyi vuonna 2009, joten siitä
voi laskea miten pitkään esikypsyttelyä tämä ajatus päässä vaati ennen
toteutusta...
Etsin netistä
Julia Childin reseptin, sen saman mitä leffassa
hehkutettiin, ja viileänä lauantaipäivänä ryhdyttiin toimeen. Pitkä
prosessi, mutta ai että maistui! Tosin pakko sanoa, että tuoksu oli
vielä makuakin herkullisempi. Aivan mieletön suorastaan. Sipuleiden
erikseen keittely ei meistä tuonut ruokaan mitään ekstraa, joten se
vaihe saa meidän puolestamme seuraavalla kerralla jäädä. Ellette osaa
sanoa erityistä syytä, miksi juuri niin kannattaa toimia? Padan pariksi
tehtiin myöskin Julia Childin ohjeella gratinoidut perunat, jotka hyvin
sen kera maistuivatkin. Kumpikin ohje on poimittu netistä, ei suoraan
alkuperäisestä lähteestä eli Julia Childin kirjasta
Ranskalaisen keittiön
salaisuudet. Määriä on hieman muokattu meidän kokoonpanoon sopivaksi,
suluissa alkuperäiset määrät.
Boeuf Bourguignon
200 g pekonia
öljyä paistamiseen
1 kg naudan sisäpaistia (1,4kg)
porkkana viipaleina
sipuli viipaleina
suolaa
mustapippuria
2 rkl jauhoja
5 dl täyteläistä punaviiniä (7dl)
5 dl tummaa lihalientä (6-7dl)
1 rkl tomaattisosetta
1 murskattua valkosipulinkynttä (2)
timjamia
murennettu laakerinlehti
n.10 pientä sahlottisipulia (18-24 pientä valkoista sipulia tai
salottisipulia), jotka haudutetaan lihaliemessä ja punaviinissä.
250 g tuoreita herkkusieniä, voissa paistettuina (450g)
persiljaa
Leikkaa liha kuutioiksi. Leikkaa pekoni suikaleiksi ja paista se rapean
ruskeaksi pannulla öljyssä. Siirrä pekoni reikäkauhalla syrjään suoraan
pataan.
Paista lihapalat pekonin rasvassa, johon lisätään vielä öljyä. Laita
ruskistuneet lihapalat pekonien seuraan ja mausta suolalla ja
pippurilla.
Paista porkkana- ja sipuliviipaleet samassa rasvassa ja lisää nekin pataan.
Ripottele pinnalle jauhot ja sekoita. Lisää pataan viini ja sen verran lihalientä, että lihat peittyvät. Lisää
sekaan myös tomaattisose, valkosipuli, laakerinlehti ja timjami.
Kuumenna pata liedellä kiehumapisteeseen ja laita pata uuniin kansi
päällä -160C.
Kypsennä ruokaa noin neljä tuntia tai kunnes lihat ovat pehmeitä.
Käsittele sienet ja sipulit lihan kypsyessä.
Sipulit pataan
pieniä valkoisia sipuleita tai salottisipuleita tai keltasipuleita)
voita ja öljyä
suolaa
mustapippuria
lihalientä, kuivaa valkoviiniä tai punaviiniä
persiljan oksia
laakerinlehti
timjamia
Kuori sipulit ja ruskista ne hellävaroen voissa ja öljyssä. Varoen
siksi, etteivät sipulit hajoa. Siirrä ruskistuneet sipulit kattilaan ja
lisää muut aineet. Keitä sipuleita noin 40-50 minuuttia, poimi ne
liemestä odottamaan pataan lisäystä.
Seuraavan kerran jätämme erillisen
keittelyn sikseen ja laitamme ruskistetut sipulit suoraan uunissa
olevaan pataan n. tunti ennen ruokailua.
Paistetut herkkusienet
tuoreita herkkusieniä
voita ja öljyä paistamiseen
suolaa
valkopippuria
Huuhdo ja kuivaa sienet. Leikkaa isommat puoliksi.
Sulata rasva pannulla ja kun voin vaahto on hävinnyt, lisää sienet.
Ravistele pannua. Ruskista sienet hyvin. Mausta suolalla ja pippurilla.
Sienet voi paistaa aiemmin, lisää ne pataan juuri ennen tarjoilua.
Perunagratiini
1kg jauhoisia perunoita
½ yksikyntinen valkosipuli
4 rkl voita
1tl suolaa
pari rouhaisua mustapippuria
1,5dl juustoraastetta (meillä emmental)
1,5dl kiehuvaa maitoa tai kermaa (meillä ruokakerma)
Lämmitä uuni 225C.
Kuori ja viipaloi perunat. Laita ne kylmään veteen likoamaan. Valuta ennen vuokaan laittoa.
Hiero vuoka valkosipulin puolikkaalla. Tämä toi todella mukavan miedon
valkosipulisen aavistuksen ruokaan. Voitele vuoka sen perään 1rkl
voilla.
Valuta perunat ja kuivaa liika kosteus talouspaperilla pois. Levitä
puolet perunoista vuokaan. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää puolet
juustosta sekä voista. Levitä loput perunat, mausta, lisää loppu
voi&juusto ja kaada kerma päälle. Paista uunissa kunnes perunat ovat
kypsiä. n.45min.