sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Pinaattivoimaa

Jostain syystä emme ole koskaan ennen tulleet tehneeksi pinaattilettuja itse. Ehkäpä innostus ei ole ollut huipussaan, kun muuta kokemusta meillä kummallaakaan ei kyseisistä lätyistä ole kuin koulusta, työpaikkaruokalasta ja pari kertaa haksahdetusta einesrasiasta. Koulussa pinaattiletut tarjottiin lisäksi aina tonnikala-maissihernepaprika-"risoton" kera, eikä sekään varsinaisesti makuelämystä lisännyt. Ihan hyvää, mutta ei mitään mitä jää kaipaamaan. Einesletut taas maistuvat eineksiltä vaikka ne kuinka vielä voissa paistaisi, mutta reilun hillon kanssa niitä on pystynyt syömään.




No, nyt sitten kuitenkin tuli mieleen, että jospa niitä itsekin kokeilisi paistaa kun eihän ne nyt kovin haastavia ole, ja voi että. Näihin iski oikein himo! Resepti nopeasti talteen, niin ei pääse unohtumaan (ei niinkään itse ohje, kun sehän on varsin simppeli, mutta se että tämmöistäkin herkkua on olemassa)! Ohjeen poimin Hellapoliisilta ilman muita muutoksia kuin että lisäsin paistamiseen tarkoitetun öljyn jo taikinaan ja paistoin letut pienenpienten voinokareiden kera. Lisänä puolukkahilloa, joka on suorastaan pakollinen, ja vähän ruokaisampi ateria saatiin kokoon kun höyrytettiin lisäksi vielä luomunakkeja. Hyvvää!!

Pinaattiletut
0,5 l maitoa
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
150 g sulatettua pakastepinaattia
1 rkl rypsiöljyä

Riko vispilällä kulhossa munien rakenne, lisää joukkoon maito. Sekoita joukkoon jauhot, suola, pinaatti ja öljy. Kuumenna lettupannussa nokare voita ja paista molemmin puolin. Parempia saa, jos taikinaa malttaa seisottaa vähintään puoli tuntia ennen paistamista. Ja seuraavana päivänä voi paistaa loput, jos tuntuu että kaikki ei mene kerralla. Tästä tulee lettuja alkuperäisen ohjeen mukaan 40-50, meille ehkä n.30 - taisi olla vähän paksummat letut, mutta silti niin ihanat :)




perjantai 1. huhtikuuta 2011

Kevätaurinkoa ja reilusti limeä

Tätä herkullista piirasta tuli kokeiltua itseasiassa jo ennen muuttoa, mutta eipä ehtinyt blogiin asti ennen kiireitä. Key lime pie on ollut kokeilulistalla pitkään ja kyllähän sitä on kannattanut odottaa. Oli nimittäin todella makoisaa! Mutta, myös ihan äärettömään makeaa. Hra Patalintu hieman äkisteli kaiken tuon sokerin äärellä, mutta mulle tämä maistui hyvin vaikka itsekään en yleensä ole liian makeiden herkkujen ystävä. Omasta mielestä lime kirpeytti sitä makeutta mukavasti, mutta eihän näistä makuasioista voi kiistellä :) Erittäin hyvä vierastarjottava vaikka useammallekin hengelle, kun se tosiaan on niin makeaa, niin pieni pala riittää kullekin varmasti, vaikka piiras ohut onkin. Vai onko teillä eri kokemuksia?




Yhdistelin muutamaa netistä löytynyttä ohjetta itselle (tarvikeaineiden osalta) sopivaksi. Tuota pohjan esipaistoa hieman ihmettelin, kun johan nuo keksit ovat valmiiksi paistettuja, mutta paistoin silti kun niin kaikissa ohjeissa kehoitettiin tekemään... Ei se sille pahaakaan tehnyt :)

Key lime pie
Pohja:
3dl keksinmuruja (kaurakeksi Luonnonhyvä)
1dl sulatettua voita
1rkl luomuruokosokeria
Täyte:
4 kananmunan keltuaista
1tlk (400g) kondensoitua maitoa
1dl limeistä puristettua mehua
1rkl hienoksi raastettua limetin kuorta

Sekoita kulhossa keksinmurut ja sokeri ja lopuksi myös sulatettu voi joukkoon. Painele seos vuoan pohjalle (meidän vuoka 27cm, pienemmällä vuoalla saisi toki paksumman piiraan). Esipaista pohjaa 150C asteisessa uunissa 10min. Jäähdytä pohja ennen seuraavaa vaihetta.
Vatkaa kananmunankeltuaisia, kondensoitua maitoa, limen mehua sekä kuoriraastetta kulhossa sähkövatkaimella 3 minuuttia. Kaada täyte huoneenlämpöiseksi jäähtyneen pohjan päälle ja levitä tasaiseksi. Paista 175C asteisessa uunissa 10 minuuttia. Anna viilentyä jääkaapissa vähintään kolme tuntia ennen tarjoilua niin vielä "hytkyvä täyte" kiinteytyy. Tarjoa piiras joko sellaisenaan, kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera. Tai kuten me, pikkumarenkien ja mintunlehtien kera, kun ne valkuaisetkin on kuitenkin johonkin käytettävä ;) Marengit tein tällä aiemmin hyväksi havaitulla ohjeella.